Insiders og outsiders - den danske models rækkevidde

FAOS-kursusrække i forårssemesteret 2009

Koordinator: Trine Pernille Larsen, e-mail tpl@faos.dk
Undervisning: Tirsdag kl. 14.15-16.00 i lokale 7.0.22 på CSS (tilmelding er gratis)
Kompendium kan købes i Akademisk Boghandel på CSS. Bemærk, at der nu er lavet flere eksemplarer af kompendiet - spørg efter det i kassen hos Akademisk Boghandel
Kurset tæller 5 ects 

Deadline for aflevering af synopsis og afløsningsopgave er den 20. maj
Mundtlig eksamen afholdes den 25. maj fra kl. 10.00 i lokale 16.2.55

FAOS udbyder kurset Insiders og outsiders - den danske models rækkevidde ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet. Kurset henvender sig bredt til samfundsfaglige studerende, men er også et åbent kursus, hvor ansatte fra organisationer, ministerier og lignende, der er interesserede i emnet, kan deltage.

Formålet med kurset er at præsentere såvel empiri som teori om, hvordan lønmodtagere i større eller mindre grad kan blive outsidere på det danske arbejdsmarked. Outsider-begrebet skal her forstås bredt og indeholder en række forskellige dimensioner. En dimension er, at man som lønmodtager vælger at stå uden for; fravælger fagforeningsmedlemskab, fravælger a-kasseforsikring mv. En anden dimension er, at der er grupper, som har vanskeligt ved at få de samme gode jobs og muligheder på arbejdsmarkedet, som de typiske insiders; her kan der være tale om indvandrere eller midlertidige arbejdsmigranter. En tredje dimension kan være, at overenskomsternes mange muligheder primært kan udnyttes af kernemedarbejdere i deres bedste alder, mens andre grupper kan have vanskeligt ved at være med; det kan være enlige mødre, ældre mv. Sådanne spørgsmål vil blive taget op og diskuteret på kurset.

Insider- og outsider-problematikken på det danske arbejdsmarked og særligt inden for den danske model bliver i stadig stigende grad vigtig i takt med, at den etablerede fagbevægelse oplever et faldende medlemstal, nye lønmodtagergrupper såsom indvandrere, arbejdsmigranter, bureauvikarer, folk i fleksjob og seniorer udgør en større del af det danske arbejdsmarked. Samtidig er der flere udenlandske virksomheder, der overtager danske koncerner og ikke nødvendigvis melder sig ind i danske arbejdsgiverorganisationer og dermed bliver del af den danske model. Den danske arbejdsmarkedsregulering, hvor reguleringen af løn- og arbejdsvilkår overlades til parterne på arbejdsmarkedet synes dermed under pres, eftersom flere grupper på arbejdsmarkedet i princippet ikke omfattes af de overenskomster og aftaler, parterne indgår på henholdsvis nationalt, sektor- og virksomhedsniveau.

Det er en gennemgående tese, at det danske arbejdsmarked i et vist omfang bevæger sig i retning af en øget segmentering. Det vil sige et arbejdsmarked, hvor en større gruppe af lønmodtagere og arbejdsgivere ikke omfattes af det etablerede system, men i stedet vælger at udvikle deres egen praksis og aftaler. Den form for udhuling af den danske model kan få mærkbare konsekvenser, eftersom faldende organisationsprocenter med tiden kan betyde, at overenskomstdækningen på arbejdsmarkedet mindskes og dermed giver anledning til et øget behov for lovgivning, der kan dække restgrupperne på arbejdsmarkedet. 

Kurset består af 7 lektioner: