Bureauvikarer og tidsbegrænset ansatte

Lektion 4: Tirsdag den 3. marts

Trine P. Larsen

Tidsbegrænset ansatte - dvs. folk ansat på kortere og længere varende kontrakter - har i årtier været en fast bestanddel på det danske arbejdsmarked, mens bureauvikarer først for alvor er blevet en del af det danske arbejdsmarked i de senere år som følge af den relative kraftige stigning i antallet af bureauvikarer. Dog betragtes disse to lønmodtagergrupper ofte ikke som værende en integreret del af den danske model, men tilhører i stedet randgrupperne på arbejdsmarkedet.

Selvom folk ansat i tidsbegrænsede stillinger eller som bureauvikarer i princippet er omfattet af de samme regler og aftaler som fastansatte medarbejdere, er det typisk forbundet med noget mindre attraktivt at være ansat på den måde - det er noget man må leve med, fordi der ikke er faste fuldtidsjob at få. Dårligere arbejdsvilkår knytter sig også ofte til den type stillinger. Mediernes historier om bureauvikarer domineres således ofte af fortællinger om dårlige arbejdsforhold og høj jobusikkerhed, der tit kompenseres med fleksible arbejdstider og højere lønninger. Men forholder det sig altid sådan? Er det det fulde billede? Behandles de to grupper anderledes end fastpersonale? Og hvilke tiltag har man gjort for at tidsbegrænset ansatte og bureauvikarer bliver en integreret gruppe på det danske arbejdsmarked? Det er nogle af spørgsmålene, der diskuteres i denne kursusgang med henblik på at belyse såvel fordelene som ulemperne for bureauvikarerne og tidsbegrænset ansatte fra såvel en lønmodtager- som en arbejdsgivervinkel.

Litteratur:

Larsen, T.P. (2008) The EU directive on fixed-term contracts at company level - Effects and Influences in Denmark, Forskningsnotat, Copenhagen: FAOS.

Andersen, S.K. (2007) Vikarer mellem fleksibilitet og sikkerhed, Tidsskrift for arbejdsliv, 9:4, s. 63-79.

Sekundær litteratur:

Leschke, J. (2007) Are unemployment insurance systems in Europe adapting to new risks arising from non-standard employment, Working Paper 05/07, Brussels: DUBLEA.

I alt 98 sider

Powerpoint lektion 4 (Trine P. Larsen)