Lovfastsat mindsteløn - redning eller deroute for den danske model?

Lektion 6: Tirsdag den 17. marts

Klaus Pedersen

Den fri bevægelighed af arbejdskraft og virksomheder i EU og de seneste EU-udvidelser mod Øst har for første gang skabt betydelige europæiske arbejdskraftsbevægelser mod Norden. I den danske arbejdsmarkedsmodel har arbejdsmarkedets parter hovedansvaret for at integrere bl.a. udenlandsk arbejdskraft. Hvis det ikke lykkes, så er der risiko for social dumping og på længere sigt desorganisering af arbejdsmarkedet. Arbejdsmarkedssystemets evne til at integrere outsidere beskrives ofte med begrebet "refleksivitet". Lektion 6 ser på Den Danske Models institutionelle og strukturelle barrierer og muligheder for integration af de nye arbejdsmigranter. Der sættes fokus på reguleringsaspektet. Hvilke fordele og ulemper rummer Den Danske Model i forhold til de nye udfordringer? Dels udfordringerne fra EU-reguleringen af det indre marked generelt, og dels udfordringerne i form af den arbejdskraft, som har benyttet retten til fri bevægelighed til at komme til Danmark.

Litteratur:


Strøby, 2007, Arbejdsmarkedsrelationer i Danmark, Jurist- og økonomforbundets forlag, kap. 2, s. 27-56.

Teubner, Refleksiv ret. Udviklingsmodeller i et refleksivt perspektiv (1982), i Born et al Refleksiv Ret (1988), Nyt fra Samfundsvidenskaberne, Institut for organisation og arbejdsmarkedssociologi. København

Sekundær litteratur:


Dølvik et al, Nordisk Ministerråd, 2008, Arbejdsmobilitet fra de nye EU-landene til Norden, TemaNord 2008: 502, (s. 5-55)

I alt 124 sider

Powerpoint leksion 6 (Klaus Pedersen)