Nye arbejdsmigranter på det danske arbejdsmarked - "Østarbejderne"

Lektion 5: Tirsdag den 10. marts

Jens Arnholtz Hansen og Nana Wesley Hansen

Siden EU-udvidelsen i 2004 har Danmark oplevet en stor tilstrømning af arbejdskraft fra de nye EU-lande. Den danske overgangsordning fra 2004 har hidtil stillet særlige krav om arbejds- og opholdstilladelse til de såkaldte "østarbejdere" for at forhindre forringelse af lønninger og arbejdsvilkår på det danske arbejdsmarked. I løbet af 2009 udfases denne ordning, og EU's regler om arbejdskraftens fri bevægelighed vil gælde fuldt ud for østarbejderne som for andre EU-borgere. I denne lektion ser vi nærmere på "østarbejdernes" integration på det danske arbejdsmarked i forhold til ansættelses-, løn og arbejdsvilkår samt, hvilke udfordringer østarbejdernes tilstedeværelse stiller den danske aftalemodels aktører overfor. Undervisningen tager udgangspunkt i en større undersøgelse af polske arbejdsmigranters løn-, arbejds- og levevilkår i Københavnsområdet gennemført på FAOS 2008/2009.

Litteratur:

Mailand, Mikkel og Søren Kaj Andersen (2007) "Migranterne og den danske model - udfordringer og samspil". Essay i 'Beskæftigelsesrådets arbejdsmarkedspolitiske redegørelse for 2006', s. 65-80).

Piore, Michael J. (1979) Birds of passage - Migrant labor and industrial societies, Cambridge University Press. s. 15-49.

Sekundær litteratur:

Hansen, J. A. og Hansen, N. W. (forthcoming) Polske lønmodtagere på det danske arbejdsmarked - en integreret gruppe?. Artiklen er under review: Tidsskrift for Arbejdsliv. NB: Artiklen udgår af pensum.

I alt 64 sider

Powerpoint lektion 5 (Jens Arnholtz Hansen og Nana Wesley Hansen)