Ph.d.-forsvar

Negotiated flexibility - comparative perspectives on Danish employment relations at local and national levels

Det danske arbejdsmarked har over de seneste to årtier nydt stigende international opmærksomhed, idet Danmark har klaret sig godt på en lang række arbejdsmarkedsindikatorer såsom hyre/fyre-fleksibilitet, arbejdsløshed, beskæftigelsesfrekvens, jobmobilitet og jobkvalitet.

I ph.d.-afhandlingen argumenteres der for, at disse resultater i høj grad kan tilskrives, at fleksibiliteten på det danske arbejdsmarked er en ‘forhandlet fleksibilitet': 1. Reguleringen af arbejdsmarkedet hviler på forhandlinger - både centralt og lokalt, 2. Arbejdsmarkedsfleksibiliteten er blevet udbygget, uden at det har ført til en afgørende erosion af den danske model (høj organisationsgrad og høj overenskomstdækning) og 3. De fleste forhandlinger har mundet ud i positive resultater for både lønmodtager- og arbejdsgiverside.

Afhandlingen bygger på fem artikler, der præsenterer forskellige komparative studier af den forhandlede fleksibilitet på det danske arbejdsmarked - herunder sammenligninger af dansk, tysk og amerikansk arbejdsmarkedsregulering, case-studier af lokale forhandlinger om arbejdstid i den danske og tyske metalindustri og en større survey om lokale forhandlinger blandt små og store produktionsvirksomheder i Danmark. Arbejdsmarkedsreguleringen i Danmark viser sig i højere grad at være til fordel for både lønmodtagere og arbejdsgivere end tysk og amerikansk regulering, men der er også tegn på segmentering på det danske arbejdsmarked. Nogle grupper fremstår mere afhængige af 'hårde' former for flexicurity (hyre/fyre-fleksibilitet, dagpenge, aktiv arbejdsmarkedspolitik), mens andre primært kan forlade sig på 'bløde' former for flexicurity (arbejdstidsfleksibilitet og jobsikkerhed), hvilket udfordrer den danske model og dens videre udvikling.

Ph.d.-afhandlingen forsvares af Anna Ilsøe fredag den 26. marts kl. 13 (præcis) med efterfølgende reception fra ca. kl. 16. Afhandlingen kan købes hos Akademisk Boghandel, Øster Farimagsgade 5.

Bedømmelsesudvalg:
-Professor Peter Gundelach (formand), Sociologisk Institut, Københavns Universitet
-Professor Ton Wilthagen, Tilburg University, Netherlands
-Professor Per Kongshøj Madsen, Ålborg Universitet