Seminar: Værdikæder i svinebranchen – dansk arbejdskraft under pres?
Svinebranchen er under konstant forandring. Hård konkurrence og krav om øget effektivitet ændrer fra år til år arbejdsvilkårene og flytter jobs over landegrænser. Hvordan påvirker dette vilkårene i den danske og europæiske svinebranche? Det er fokus i Meat-up Ffire projektet, der analyser arbejdsvilkår og arbejdsmarkedsrelationer i den italienske, belgiske, tyske, polske og danske svineindustri.
På seminaret vil de foreløbige resultater af analysen blive præsenteret, med særligt fokus på Danmark. Fagforeningerne i Danmark har været i stand til at sikre rimelige arbejdsvilkår og lønninger for ansatte i svineindustrien, men prisen har været et markant tab af jobs på danske slagterier. I dag bliver en stor andel af danske svin slagtet på tyske slagterier, hvor mange af de ansatte ofte arbejder under ringe arbejdsforhold med lave lønninger – sammenlignet med Danmark. Når det gælder opdræt af svin, går udviklingen mod stadigt større svinefarme, der primært producerer smågrise til eksport. Har Danmark bevæget sig op eller ned i den internationale svine-værdikæde?
Program
9.15-9.30: Presentation of the Project Meat-Up Ffire, University of Urbino
9.30-10.00: Presentation of the first outputs of the analysis of the pork value chain
10.00-10.45: The pork value chain and the working conditions in Denmark, Steen E. Navrbjerg, FAOS – University of Copenhagen
10.45-11.00: Coffee break
11.00-11.30: Experiences in the Danish meat industry, Bjarne Thomsen, Chief Consultant, NNF, Denmark
11.30-12.00: The European Meat Industry from a European Trade Union Perspective, Kristjan Bragason, EFFAT - the European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions
NB. Seminaret vil foregå på engelsk!
Download english version of the programme
Sted: Københavns Universitet, Center for Sundhed og Samfund, Øster Farigmagsgade 5A, lokale 16.2.55 (Bygning 16), 1014 København K
Meat-Up Ffire er en forkortelse for projektets titel “Fairness, Freedom and Industrial Relations across Europe: Up and down the (porc) meat value chain”
OBS: Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig.
Find vej på CSS til lokale 16.2.55: