Seminar: Værdikæder i svinebranchen – dansk arbejdskraft under pres? – Københavns Universitet

FAOS > Kalender > Seminar: Værdikæder i ...

Seminar: Værdikæder i svinebranchen – dansk arbejdskraft under pres?

På danske slagterier har forandringer i værdikæden medført et tab af jobs. Foto: Colorbox

Svinebranchen er under konstant forandring. Hård konkurrence og krav om øget effektivitet ændrer fra år til år arbejdsvilkårene og flytter jobs over landegrænser. Hvordan påvirker dette vilkårene i den danske og europæiske svinebranche? Det er fokus i Meat-up Ffire projektet, der analyser arbejdsvilkår og arbejdsmarkedsrelationer i den italienske, belgiske, tyske, polske og danske svineindustri.

På seminaret vil de foreløbige resultater af analysen blive præsenteret, med særligt fokus på Danmark. Fagforeningerne i Danmark har været i stand til at sikre rimelige arbejdsvilkår og lønninger for ansatte i svineindustrien, men prisen har været et markant tab af jobs på danske slagterier. I dag bliver en stor andel af danske svin slagtet på tyske slagterier, hvor mange af de ansatte ofte arbejder under ringe arbejdsforhold med lave lønninger – sammenlignet med Danmark. Når det gælder opdræt af svin, går udviklingen mod stadigt større svinefarme, der primært producerer smågrise til eksport. Har Danmark bevæget sig op eller ned i den internationale svine-værdikæde?

Program:

9.15-9.30:  Presentation of the Project Meat-Up Ffire, University of Urbino

9.30-10.00: Presentation of the first outputs of the analysis of the pork value chain

10.00-10.45: The pork value chain and the working conditions in Denmark, Steen E. Navrbjerg, FAOS – University of Copenhagen

10.45-11.00: Coffee break

11.00-11.30: Experiences in the Danish meat industry, Bjarne Thomsen, Chief Consultant, NNF, Denmark

11.30-12.00: The European Meat Industry from a European Trade Union Perspective, Kristjan Bragason, EFFAT - the European Federation of Food, Agriculture and Tourism Trade Unions

NB. Seminaret vil foregå på engelsk!
Download english version of the programme

Sted: Københavns Universitet, Center for Sundhed og Samfund, Øster Farigmagsgade 5A, lokale 16.2.55 (Bygning 16), 1014 København K

Meat-Up Ffire er en forkortelse for projektets titel “Fairness, Freedom and Industrial Relations across Europe: Up and down the (porc) meat value chain”

OBS: Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig.

Tilmeld dig her

Find vej på CSS til lokale 16.2.55: