Østeuropæiske arbejdere i bygge- og anlægssektoren
Hvilke konsekvenser for løn, ansættelses- og aftalevilkår har den øgede tilstedeværelse af østeuropæisk arbejdskraft haft i bygge- og anlægssektoren - og hvad sker der fremover? Hvad kendetegner deres løn- og ansættelsesvilkår, og hvordan de er ansat/tilknyttet - direkte ansat, som vikarer, ansat hos underentreprenører? Hvad kendetegner danske bygge- og anlægsvirksomheders hidtidige erfaringer i forhold til at rekruttere, indkøre og oplære østeuropæisk arbejdskraft på danske arbejdspladser? Hvad er barriererne, sprogproblemer mv., og hvordan tackles de?
Dette var hovedspørgsmålene i et forskningsprojekt om østeuropæiske arbejdere i bygge- og anlægssektoren. Projektet indhentede via forskellige typer af interview information og viden fra bygge- og anlægsvirksomheder, faglige repræsentanter og østeuropæiske arbejdere ansat/udstationeret på danske byggepladser.
Projektet var finansieret af Bygge- og Anlægsbranchens Uddannelsesfond, BYG/TIB's Uddannelsesfond og Malerforbundet. I januar 2008 udgav FAOS forskningsnotatet Østeuropæiske arbejdere i bygge- og anlægsbranchen. Rekrutteringsstrategier og konsekvenser for løn-, ansættelses- og aftaleforhold.
FAOS-medarbejdere på projektet: Jens Arnholtz Hansen, Søren Kaj Andersen.
Læs mere om projektet i bl.a. forskningsnotatet Østeuropæiske arbejdere i bygge- og anlægsbranchen. Rekrutteringsstrategier og konsekvenser for løn-, ansættelses- og aftaleforhold