2. juli 2024

Arbejdsforhold på digitale arbejdsplatforme

Ph.d.-afhandlinger

Bidrager digitale arbejdsplatforme til beskæftigelse og nye karriereveje på det danske arbejdsmarked? To netop afsluttede ph.d.-afhandlinger af Christian Haldrup og Jonas Hulgård Kristiansen kaster lys over, hvem der arbejder på de digitale arbejdsplatforme i Danmark og deres arbejdsforhold.

Cykelbud
Platformsvirksomheden Wolt har stillet unikke data til rådighed, der bidrager til at kaste lys over platformsarbejderes vilkår og arbejdsforhold.

Kan platformsarbejde fungere som en trædesten ind på arbejdsmarkedet – eller er det nærmere en blindgyde? Hvilke karriereforløb ser vi på platformene og hvordan bruges platformsarbejde i kombination med anden beskæftigelse? Det har Christian Haldrup og Jonas Hulgård Kristiansen set nærmere på i deres respektive ph.d.-afhandlinger, hvor de via registerdata, surveys, interviews og unikke virksomhedsdata fra platformen Wolt undersøger disse spørgsmål. Afhandlingerne er en del af et større forskningsprojekt, ’Den digitale økonomi på arbejde – integration og segmentering i hybride arbejdsmarkeder’, finansieret af Velux Fonden.

Jonas Hulgård Kristiansen sammenligner i sin afhandling platformsarbejderes karriereforløb over tid med deltidsarbejdere på det traditionelle arbejdsmarked, der også sammenstykker deres arbejdsliv med forskellige jobs. Analysen viser, at platformsarbejdere med adgang til anden beskæftigelse udviser en bemærkelsesværdig arbejdsmarkedsmobilitet, hvor mange oplever en opadgående jobmobilitet og indkomstfremgang. Desuden undersøger Jonas Hulgård Kristiansen forbrugernes rolle og deres indflydelse på arbejdsforholdene. Analyserne viser bl.a., at platformsarbejdernes indtjening indirekte påvirkes af den pris, som forbrugerne er villige til at betale for forskellige ydelser.

Christian Haldrups analyser af virksomhedsdata viser, at platformsarbejdere overordnet kan opdeles i tre forskellige grupper. Nogle arbejder kun få timer, mens andre arbejder deltid i en periode. Endelig er der dem, som har platformsarbejdet som fuldtidsbeskæftigelse i længere perioder. De to første grupper er antalsmæssigt de største, mens den tredje gruppe primært består af udlændige, som i kraft af deres mange arbejdstimer udfører en stor del af opgaverne på platformene. Christian Haldrup påpeger i sin afhandling, at på trods af at platformene offentligt promoverer platformsarbejde som en fleksibel form for arbejde, der giver mulighed for supplerende indtjening, så efterlader platformenes relative afhængighed af en mindre gruppe udenlandske fuldtidsarbejdere dem med et forklaringsproblem. Samtidig skaber den digitale ”afstand” udfordringer for både platformene og platformsarbejderne, hvor opgavefordeling etc. er styret af algoritmer, der gør det vanskeligt at kontrollere og koordinere arbejdsgange på platformene.

Begge afhandlinger diskuterer desuden hvordan nyere tiltag til regulering af platformsarbejdet, herunder overenskomster i Danmark samt et nyligt vedtaget direktiv i EU, kunne afspejle, at en modningsproces er i gang, der kan føre til mere ordnede arbejdsforhold i platformsøkonomien.

Læs mere om digitale platforme og platformsarbejders karriereveje og udfordringer i de to afhandlinger:

’Managing Algorithmic Flexibility – The quality of work and evolving labour market inequalities in the Danish platform economy’ af Christian Haldrup.

‘The Worker, the Consumer, and the Platform – A Quantitative Exploration of Work Patterns and Employment Practices in the Danish Platform Economy’ af Jonas Hulgård Kristiansen.

Begge afhandlinger er den del af et større forskningsprojekt ‘Den digitale økonomi på arbejde – integration og segmentering i hybride arbejdsmarkeder’, finansieret af Velux Fonden og ledet af Anna Ilsøe og Trine P. Larsen.

Emner