Arbejdskraftmangel: En permanent udfordring for Danmark?
Danmark står over for en historisk arbejdskraftmangel, der ikke kun skyldes høj økonomisk aktivitet, men også en aldrende befolkning og lave fødselstal. Nye tal viser, at 23 procent af virksomheder har svært ved at rekruttere medarbejdere – og mange mangler de rette kvalifikationer. I en ny artikel i Samfundsfagsnyt har Steen E. Navrbjerg og Søren Kaj Andersen set nærmere på arbejdskraftmangel i Danmark. De belyser konsekvenserne heraf og beskriver hvilke initiativer, der er og kan iværksættes for at imødekomme udfordringen.

Arbejdskraftmangel er i stigende grad blevet en central diskussion i Danmark. Det er ikke blot et midlertidigt resultat af den aktuelle økonomiske højkonjunktur, men en udfordring, der udspringer af demografiske forandringer i befolkningen. Vi står over for en fremtid, hvor der bliver flere ældre og færre børn. Samtidig er antallet af nyfødte endnu lavere end tidligere forventet, hvilket vil føre til et fald i arbejdsstyrken.
Denne udvikling skaber en udfordring: Der bliver færre til at tage sig af flere ældre, medmindre arbejdskraft kan omfordeles fra den private sektor til den offentlige sektor. Men her opstår et paradoks. Den private sektor, der via salg og eksport finansierer den offentlige sektor, har også et voksende behov for arbejdskraft. Det betyder, at begge sektorer vil kæmpe om en begrænset ressource.
Arbejdsmarkedets dynamikker spiller også en rolle. Mens arbejdsgiverne ønsker et højt arbejdsudbud for at sikre adgang til arbejdskraft og holde lønningerne nede, har lønmodtagerne en interesse i højere lønninger, som kan stige i takt med arbejdskraftmangel. Dette skaber en politisk kamp om, hvordan arbejdskraftmangel skal opfattes: Er det et samfundsproblem, der kræver fælles løsninger, eller er det en markedsmæssig ubalance, hvor lønningerne blot skal regulere sig selv?
Udenlandsk arbejdskraft
De seneste år har udenlandsk arbejdskraft bidraget væsentligt til arbejdsstyrken i Danmark, idet ca. 45 procent af de 460.000 nye jobs siden 2013 er blevet besat af udlændinge, primært fra EU-lande. Samtidig arbejdes der med løsninger som fastholdelse af ældre medarbejdere, efteruddannelse, ny teknologi samt reformer af udlændingepolitik og skattepolitik. Disse tiltag styrker arbejdsudbuddet og skabe balance mellem arbejdsgivere og lønmodtagere.
Spørgsmålet er, om arbejdskraftmangel bliver en permanent udfordring for Danmark – eller om regulering i overenskomster og lovgivning kan levere løsninger, der balancerer behovet for arbejdskraft i både den offentlige og private sektor.
Læs hele artiklen ’Arbejdskraftmangel – på vej til at blive en vedvarende udfordring?’ af Steen E. Navrbjerg og Søren Kaj Andersen, publiceret i Samfundsfagsnyt nr. 5 2025.
Emner
Kontakt
Søren Kaj Andersen
E-mail: ska@faos.dk
Tlf: 35 32 32 69
Mobil: 28 92 96 56
Kontakt
Lektor Steen E. Navrbjerg
Mail: sen@faos.dk
Telefon: 35 32 32 79