Faglig organisering af udenlandske byggeriarbejdere
Danske fagforeninger har haft succes med at organisere transnationale arbejdstagere under gældende danske overenskomster på den københavnske Metro City Ring. I en ny artikel i det videnskabelige tidskrift Work, Employment and Society analyserer Jens Arnholtz og Bjarke Refslund, hvordan det er lykkes fagforeninger, at organisere den udenlandske arbejdskraft, så de arbejder under overenskomstmæssige vilkår på trods af aktiv modstand fra udenlandske entreprenører og underleverandører.
Udenlandske arbejdere i store byggeprojekter er ofte dårligt integreret i de nationale arbejdsmarkedssystemer, hvilket medfører, at gældende overenskomster og regler ikke altid håndhæves. Danske fagforeninger har dog haft succes med at organisere de udenlandske arbejderne på den københavnske Metro City Ring på trods af, at arbejderne kommer fra mange forskellige lande og er ansat af en række forskellige entreprenører og underleverandører, der aktivt har forsøgt at omgå den danske arbejdsmarkedsregulering.
Fagforeninger har således været i stand til at ændre deres organiserings- og håndhævelsesstrategier, så de i højere grad inkluderer transnationale arbejdstagere i Danmark. Det inkluderer en indsats for at skabe fælles mål og identitet på tværs af forskellige grupper af arbejdstagere og aktivt søge ændringer i de offentlige ejeres holdning til beskæftigelsesvilkår på den københavnske Metro City Ring.
Læs hele artiklen ’Active Enactment and Virtuous Circles of Employment Relations: How Danish Unions Organised the Transnationalised Copenhagen Metro Construction Project’ af Jens Arnholtz og Bjarke Refslund. (kræver login)