27. oktober 2020

Hvem bestemmer retningen i EU’s beskæftigelsespolitik

Et af de mest debatterede spørgsmål i forskningen af den europæiske integration handler om, hvem der primært driver udviklingen - Kommissionen eller medlemslandene.

I denne artikel adresseres dette spørgsmål inden for rammerne af EU's beskæftigelsespolitik, der igennem en årrække har været en hjørnesten inden for EU’s sociale dimension. Derudover diskuteres det, hvilken retning, politikken har taget. Forskningen har i en årrække påpeget en gradvis svækkelse og underordning af EU’s beskæftigelsespolitikker under EU’s økonomiske politik, men artiklen støtter de nyeste studier, der påviser en gradvis 'socialisering' af EU’s indsatser under det Europæiske Semester. Endvidere argumenteres der for, at Kommissionens entreprenørskab har været afgørende for beskæftigelsespolitikken. Kommissionen således fremstår som den vigtigste aktør i det delvise comeback for EU's beskæftigelsespolitik, der har fundet sted siden midten af 10’erne.

Læs hele artiklen 'Commission entrepreneurship and EU employment policy – The fate of a former darling' af Mikkel Mailand.