28. februar 2025

International interesse for dansk overenskomstregulering

Den Danske Model

I takt med en fornyet international interesse for sektorbaserede overenskomstforhandlinger belyser Søren Kaj Andersen i en ny artikel, hvordan det danske overenskomstsystem fungerer, med særligt fokus på betydningen af koordinering. Artiklen er en udløber af en række rapporter lavet i samarbejde med internationale kollegaer for ILO i Chile.

Danmark kort
Den danske arbejdsmarkedsmodel tiltrækker sig fornyet opmærksomhed internationalt. Foto: Colourbox

Der er fornyet fokus på sektorbaserede overenskomstforhandlinger blandt internationale organisationer og politiske beslutningstagere. Konkret er der blevet vedtaget ny lovgivning i Australien med henblik på at styrke sektorbaserede forhandlinger, Labour-regeringen i Storbrittanien diskuterer mulighederne mens den chilenske regering i deres arbejdsprogram har lovet et initiativ om sektorbaserede kollektive forhandlinger. Endelig kan det nævnes, at det forkætrede EU mindstelønsdirektiv med sin målsætning om 80% overenskomstdækning de facto også er et stærkt skub i retning af sektorbaserede kollektive forhandlinger.

Dette fokus tog især fart da OECD i 2019 publicerede deres omfattende ’flagship report’ Negotiating Our Way Up. Rapporten var et opgør med tidligere forestillinger om, at de aftalesystemer, der performede bedst, enten var stærkt decentraliserede eller modsat stærkt centraliserede forhandlingssystemer. Det nye blev, at koordinering er afgørende. Her er både tale om en horisontal koordinering mellem de enkelte sektorer eller brancher, hvor der forhandles samt en vertikal koordinering mellem nationale og lokale aktører, fx virksomhedsledelse og tillidsrepræsentanter. Det danske aftalesystem blev i OECD-rapporten netop fremhævet som et system karakteriseret ved en stærk koordinering, og er derfor blevet et eksempel, der har tiltrukket interesse.

Søren Kaj Andersens artikel Multi-employer bargaining in Denmark: Interwoven processes of coordination er en bearbejdet version af en teknisk rapport udarbejdet for ILO-kontoret i Santiago, Chile. Britiske, australske og østrigske kolleger bidrog også med rapporter. Da rapporterne tiltrak sig generel opmærksomhed, blev bearbejdede versioner udgivet i det ILO-tilknyttede tidsskrift International Labour Review.

Læs hele artiklen ’Multi-employer bargaining in Denmark: Interwoven processes of coordinationaf Søren Kaj Andersen. 

Artiklen er også tilgængelig på fransk i Revue internationale du Travail 163 (4), og på spansk i Revista Internacional del Trabajo 143 (4).

Emner