Polycentrisk styring: Retfærdig grøn omstilling af danske erhvervsuddannelser
I en ny artikel i Regulation & Governance belyser Martin B. Carstensen, Christian Lyhne Ibsen og Ida Marie N. Jensen, hvorvidt polycentrisk styring er i stand til at fremme udviklingen retfærdig grøn omstilling med reformer af danske erhvervsuddannelser som case.
På baggrund af en undersøgelse af de grønne reformer af danske erhvervsuddannelser argumenterer forfatterne for, at polycentriske styringsinstitutioner, dvs. hvor flere beslutningscentre sameksisterer og koordinerer uden at være underordnet hinanden, er særligt velegnede til at udvikle retfærdig grøn omstilling. Med udgangspunkt i en analyse af de faglige udvalg i erhvervsuddannelserne, påvises det, hvordan relevante aktører lærer af hinanden, så de kan udvikle innovative reformer, der medfører, at sociale, grønne og økologiske mål kan integreres i erhvervsuddannelserne.
Ifølge forfatterne kan polycentrisk styring formå dette via en kombination af betydelig autonomi for relevante forvaltningsenheder samt deres indlejring i større styringsstrukturer, dvs. uddannelsessystemet. Hermed bidrager styreformen med at tackle tre centrale udfordringer: 1) Udvikling af konsensus blandt aktører med modstridende materielle interesser om, hvad grøn omstilling indebærer; 2) identifikation af, hvordan fælles gevinster kan opnås inden for en fælles vision for økonomiens udvikling og 3) etablering af en institutionel struktur, der understøtter løbende tilpasning, som reaktion på teknologiske fremskridt og skiftende økonomiske rammevilkår. Polycentrisk styring er imidlertid ikke noget mirakelmiddel i sig selv. Staten spiller således en vigtig rolle, der kan støtte de autonome forvaltningsenheder til at udvikle økosociale politikker.
Læs hele artiklen 'Integrating ecosocial policies through polycentric governance: A study of the green transformation of Danish vocational education and training' af Martin B. Carstensen, Christian Lyhne Ibsen og Ida Marie N. Jensen, publiceret i Regulation & Governance, oktober 2024.
Emner
Kontakt
Christian Lyhne Ibsen
E-mail: cli@faos.dk
Tlf: 35 32 39 04
Mobil: 60 26 70 15