6. august 2024

Ny bog om magt og magtressourcer på arbejdsmarkedet

Ny bog

En ny antologi - Workers, Power and Society - redigeret af Jens Arnholtz og Bjarke Refslund ser nærmere på hvilke magtressourcer, der former det arbejdsmarkedspolitiske område. Bogen fremhæver således, at magt og magtressourcer fortsat er væsentlige begreber, når vi skal forstå ændringer i arbejdslivet og samfundet.

Demonstration
Foto: Colourbox

En ny antologi adresserer, hvordan magt og magtressourcer fortsat er vigtige analytiske begreber i analysen af nutidens arbejdsmarkedsrelationer. Bogen giver således en teoretisk ramme for at studere, forstå og forklare ændringer i arbejdslivet, og hvordan det fører til ændringer i nutidens samfund. Forandringer på arbejdsmarkedet hænger nøje sammen med stigende ulighed, voksende social uro og polarisering i samfundet. Derfor søger bogen at uddybe vores forståelse af, hvordan udviklingen på arbejdsområdet har konsekvenser langt ud over den direkte indvirkning på arbejdstagerne. Bogen fokuserer på, hvordan arbejdere og fagforeninger udnytter deres forskellige magtressourcer til at opveje arbejdsgivernes magtfordel på arbejdsmarkedet. Selvom arbejdernes og fagforeningernes magt og indflydelse er faldet næsten universelt i hele verden, er argumentet i bogen, at de stadig besidder magtressourcer, der kan udfordre og undertiden ændre resultater i en anden retning, end hvad arbejdsgivere ønsker. Bogen fremhæver, at udover klassiske magtressourcer, så som strejke og faglig organisering, så kan arbejdstagerne også mobilisere institutionelle regler, ideer om social retfærdighed og en række koalitionspartnere i deres kamp for bedre arbejdsvilkår. Men også arbejdsgiverne har adgang til en række magtressourcer, som tidligere har været overset. Derfor kan teorien hjælpe med at forstå de muligheder, som både arbejdere og arbejdsgivere har, når de forsøger at påvirke den måde arbejdsmarkedet og arbejdslivet fungere på. Et centralt bidrag fra bogen er, at den anvender magtressourceteorien på en række nye emnefelter som globale værdikæder, mindstelønninger og vandrende arbejdstagere.

Læs mere om bogen ’Workers, Power and Society – Power Resource Theory in Contemporary Capitalism’, redigeret af Jens Arnholtz og Bjarke Refslund, publiceret af Routledge, juni 2024.

Emner