Social dialog i platformsøkonomien (IRSDACE)

Projekt

Projektet IRSDACE, Industrial Relations and Social Dialogue in the Age of Collaborative Economy, er et komparativt projekt, hvis formål er at kortlægge og undersøge traditionelle og innovative former for social dialog og Industrial Relations praksisser inden for platformsøkonomien  i Danmark, Tyskland, Frankrig, Spanien, Belgien, Ungarn og Slovakiet. Fokus er på såvel arbejdsplatforme  (f.eks. Task Rabbit) som kapitalplatforme (f.eks. AirBnB) og på overlap herimellem (f.eks. Uber). Formålet med undersøgelsen er dels at afdække, hvordan traditionelle aktører på arbejdsmarkedet (fagforeninger, arbejdsgiverforeninger, staten, EU) oplever og responderer på platformsøkonomien, og dels at undersøge hvordan nye aktører oplever og agerer i platformsøkonomien (platformene selv, brugere af platformene). Metodisk inddrager projektet både registerdata, web-surveys, web scraping, fokusgrupper og interviews. Projektet skal bidrage med viden i forhold til at udvikle national og europæisk regulering af platformsøkonomien, der både sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår og fair konkurrence samt stimulerer platformenes innovative og vækstmæssige potentiale. Projektet består af fem delprojekter.

Det første delprojekt indeholder udvikling af forskningsdesign, begrebsafklaring og definition af forskellige typer af platforme samt dokumentstudier i alle syv lande.

Delprojekt 2 undersøger via kvalitative interview hvilken diskurs traditionelle aktører på arbejdsmarkedet (fagforeninger, arbejdsgiverforeninger, staten, EU) anvender om platformsøkonomien og hvilke tiltag de har udviklet i forhold til platformsøkonomien. Delprojekt 3 afdækker via online surveys, fokusgruppeinterview og web scraping, hvordan brugerne af platformene oplever platformsøkonomien. Resultaterne af delprojekt 2 og 3 sammenfattes i en landerapport for hvert af de syv deltagerlande.

Delprojekt 4 indeholder dels en sammenlignede analyse af de syv landerapporter og dels en undersøgelse blandt stakeholders på EU niveau (interview, dokumentstudier). Resultaterne heraf formidles i en samlet komparativ rapport. Det femte delprojekt består i at udvikle og afholde forskellige nationale og internationale formidlingsaktiviteter.

Deltager: Centre for European Policy Studies (CEPS), Belgien, leder det samlede projekt. Lektor Anna Ilsøe og videnskabelig assistent Louise Weber Madsen (FAOS) deltager i projektet sammen med Institute for the Study of Labor (IZA), Tyskland, Fundación Alternativas (FA), Spanien, og Central European Labour Studies Institute (CELSI), Slovakiet.

Projektperiode: Januar 2017 - December 2018.
Finansiering: Europa-kommissionen
Kontaktperson: Anna Ilsøe, tlf.: 35 32 32 12, mail: ai@faos.dk