Arbejdsgivernes organisering i Danmark og Storbritannien
Projekt
De faglige organisationer er ret præcist kortlagt i Danmark. Anderledes forholder det sig imidlertid med arbejdsgiverorganisationerne. Fra flere undersøgelser ved vi, at arbejdsgiverorganisationer er afgørende for sammenhængen i overenskomstsystemet og erhvervsuddannelserne, og i Norden er arbejdsgiverorganisationer også blevet udpeget som afgørende for koordinationen mellem aftalemodellen og velfærdsstaten. Men vores overblik over de mange arbejdsgiverorganisationer og deres funktioner er begrænset, særligt når det gælder den underskov af arbejdsgiverorganisationer, som ikke er centrale og overenskomstbærende i den danske model. Der findes således i den ene ende af kontinuummet store arbejdsgiverorganisationer med flere tusinde medlemmer, som indgår overenskomster, servicerer medlemmerne i forhold til arbejdsmarkedslovgivning, uddannelse, kurser, netværk etc. – og i den anden ende arbejdsgiverorganisationer, som måske kun repræsenterer en håndfuld arbejdsgivere og som primært sikrer en bestemt fælles faglig interesse blandt disse arbejdsgivere. De er ikke overenskomstbærende organisationer – men ikke desto mindre har en række arbejdsgivere valgt at betale kontingent til dem, fordi de repræsenterer deres interesser på den ene eller den anden måde.
Formålet med projektet er at kortlægge de danske arbejdsgiverorganisationer og deres organisering, herunder deres serviceydelser for medlemsvirksomhederne. Metoden er indsamling og systematisering af data fra organisationernes hjemmesider.
Projektet er udviklet i et samarbejde med Cardiff Business School, hvor en tilsvarende kortlægning af arbejdsgiverorganisationer i Storbritannien har fundet sted.
Deltagere: Steen E. Navrbjerg og Christian Lyhne Ibsen
Finansiering: Projektet er finansieret af FAOS’ programbevilling 2014-2018
Projektperiode: Januar 2016 til august 2017
Kontakt: Steen E. Navrbjerg, tlf. 35 32 32 79, mail sen@faos.dk eller Christian Lyhne Ibsen, tlf. 35 32 39 04, mail cli@faos.dk