Social dialog på rengørings- og plejeplatforme

Et nyt forskningsprojekt finansieret af EU-kommissionen stiller skarpt på den stigende brug af digitale platforme inden for pleje og rengøring i private hjem.

Globalt set er markedet for pleje og rengøring i private hjem kendetegnet ved udbredt uregistreret arbejde – ofte soloarbejde, en høj grad af kvinder og migranter, usynlighed i forhold til løn- og arbejdsvilkår samt svag organisering. Der er en stigende efterspørgsel i markedet, hvilket har skabt et spillerum for udvikling af nye private forretningsmodeller. Dette gælder også inden for ældrepleje i mange lande, fordi forskellige former for velfærdsstater ikke kan imødekomme den stigende efterspørgsel med offentlig service. Fremkomsten af digitale platforme, der formidler services inden for pleje og rengøring er en del af denne udvikling. Projektet ’Home Care Digital Platforms and Industrial Relations’ (ORIGAMI) skal skabe ny viden om, hvordan forskellige aktører i sektoren oplever udviklingen, og hvordan arbejdsmarkedets parter håndterer fremvæksten af digitale platforme.

”Forskningen inden for digitale arbejdsplatforme har især fokuseret på transport og madudbringning, som er synligt i gadebilledet, og hvor platformsarbejderne møder hinanden. Det nye i dette projekt er, at vi undersøger digitale arbejdsplatforme inden for en mere usynlig sektor, hvor arbejdet foregår i private hjem og man sjældent møder sine kollegaer”, siger Anna Ilsøe, der står i spidsen for den danske del af projektet, som har modtaget en bevilling på 800.000 kroner. Hun er sammen med Trine Pernille Larsen ansvarlig for work package 4 ’Innovative strategies of social actors in the home care sector’, der indeholder case studier af eksempler på kollektive aftaler og organisering på platformene på tværs af en række europæiske lande.

Projektet er komparativt og sammenligner udviklingen i Danmark, Frankrig, Irland, Italien, Holland og Spanien gennem sammenligning af organisering af pleje- og rengøringssektoren, finansiering af rengøring og pleje i de forskellige velfærdsstater (offentlig vs. privat), casestudier af pleje- og rengøringsplatforme samt casestudier af innovative strategier i forhold til kollektive aftaler og organisering.

Projektet ORIGAMI har samlet set modtaget 4,8 millioner kroner fra DG Employment, der er et forskningsprogram under EU-kommissionen. Projektet påbegyndes i november 2023 og løber frem til november 2025.

Finansieret af

DG Employment (EU)

Projekttitel: Home Care Digital Platforms and Industrial Relations (ORIGAMI)

Bevilling til FAOS:  800.000 DKK
Projektansvarlige: Anna Ilsøe og Trine P. Larsen
Periode: November 2023 - november 2025

Forskere

Navn Titel Telefon E-mail
Ilsøe, Anna Lektor +4535323212 E-mail