27. maj 2024

Digitalisering, algoritmeledelse og medarbejderinddragelse

Algoritmeledelse

Danske virksomheder anvender i stigende grad digitale værktøjer, herunder AI-baserede teknologier. En ny rapport stiller skarpt på anvendelsen af algoritmeledelse, og gennemgår den eksisterende forskning på området. Hvilke fordele og ulemper medfører øget brug af digitale værktøjer som algoritmeledelse, og hvordan forholder arbejdsmarkedets parter sig til udviklingen?

Algoritmeledelse
Foto: Colourbox

Danske virksomheder digitaliserer i stigende grad deres arbejdsgange, og knap 17 procent af virksomheder bruger AI-baserede teknologier. Introduktionen af disse nye teknologier, herunder algoritmeledelse, har udløst debat om muligheder og udfordringer ved teknologierne. Mulighederne er bl.a. øget produktivitet, hurtigere innovation og bedre arbejdsmiljø, hvis trivielle eller risikofyldte opgaver kan automatiseres.

De vigtigste udfordringer, der relaterer sig til arbejdsmarkedet, omfatter udfordringer med datasikkerhed og etik, overvågning af medarbejdere, arbejdsmiljørisici, behovet for efteruddannelse samt overregulering af det europæiske marked i sammenligning med øvrige markeder.

Arbejdsmarkedets parter har deltaget aktivt i debatten. På trods af, en grundlæggende positiv tilgang til teknologiske fremskridt, har især nogle fagforeninger forholdt sig kritisk til øget digitalisering og automatisering, og konsekvenserne heraf for arbejdstagerne. Fra arbejdsgiveside har der været udtrykt kritik af den nye EU-regulering – herunder Platformsdirektivet og AI forordningen. Arbejdsgiverne frygter en omstændig regulering, der fører til et unødigt bureaukrati og hæmmer virksomhedernes muligheder for at udvikle innovative løsninger på det europæiske marked. 

Rapporten beskriver kort den seneste udvikling inden for digitalisering i Danmark og præsenterer de centrale temaer i den eksisterende litteratur vedrørende muligheder og udfordringer ved algoritmeledelse og AI-baserede teknologier. Rapporten skitserer kort de seneste initiativer fra regeringen og arbejdsmarkedets parter, og beskriver reguleringen af digitalisering, algoritmeledelse og AI-baserede teknologier, herunder regler og procedurer for medarbejderinddragelse i disse processer.

Læs hele rapporten ’Digitalisering, algoritmeledelse og medarbejderinddragelse’ af Trine P. Larsen, Anna Ilsøe, Henriette Krøll Tell og Christian Haldrup. Publiceret af FAOS og WELMA, maj 2024.

Emner