26. oktober 2009

Forligsmagere og forumshoppere

-Analyse af OK 2008

Bog af Jesper Due & Jørgen Steen Madsen (2009)

Forligsmagere og forumshoppereDen hidtil mest omfattende konflikt på det offentlige arbejdsmarked fandt sted i foråret 2008. Det var kulminationen på et overenskomstforløb, der i usædvanlig grad var præget af politikere, der blandede sig i parternes forhandlinger for at fiske stemmer, og af parter, der via det politiske system forsøgte at opnå forbedringer, som ikke kunne sikres ved forhandlingsbordet. Nogle optrådte som forumshoppere, der i første omgang valgte det politiske bord, hvor gevinsten tilsyneladende var størst, men de endte alle i den klassiske rolle som forligsmagere ved aftalesystemets forhandlingsbord, da det politiske kort viste sig uden værdi.

Forløbet af OK 2008 rejste en debat om fremtiden for aftalesystemet i den offentlige sektor. Bogens formål er at bidrage til denne diskussion. Varsler konflikten begyndelsen til enden for den danske model, eller var den snarere et resultat af en helt speciel og uforudsigelig politisk situation og dermed en parentes i aftalemodellens historie? Lykkedes det for de strejkende organisationer at bryde med dogmet om, at ingen må opnå mere ved at gå i konflikt, eller blev de tværtimod reddet på målstregen fra en ydmygende kollaps?

Disse og mange andre spørgsmål søges besvaret i bogen, der indeholder en tæt beskrivelse af hele overenskomstforløbet. Forhandlingskulturens betydning dokumenteres, og herunder afdækkes de uformelle relationer, der på nøgletidspunkter var afgørende for forløbet.

Bogen er udsendt på Jurist- og Økonomforbundets Forlag.

Download bogens hovedkonklusioner (pdf)