Resume af overenskomstforhandlingerne 2011

Læs det fulde resume i omvendt kronologisk rækkefølge nedenfor, eller gå direkte ind på en specifik måned i forløbet via punktopstillingen.

15. april 2011
De statslig ansatte har i dag sagt ja til det forlig, som Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) indgik med Finansministeriet i februar 2011. Den nye overenskomstperiode løber fra 1. april 2011 til 31. marts 2013. CFU's pressemeddelelse om afstemningsresultatet nævner, at forligets ramme for perioden er 3,15 pct., som fordeles på generelle lønstigninger. Udover de centrale lønstigninger er der skønnet en reststigning i perioden på 1,8 pct., hvilket betyder, at der fortsat er plads til lokal lønudvikling ud over de generelle lønstigninger.

Formand for CFU Flemming Vinther er ifølge CFU's pressemeddelelse tilfreds med opbakningen til forliget, men også ydmyg. Han er på det rene med, at resultatet næppe har vakt jubel i alle hjørner af staten, men set i lyset af den økonomiske situation, mener han ikke, at man kunne have fået et bedre resultat. Resultatet bekræfter ydermere, ifølge Flemming Vinther, at de statsansatte er ansvarlige og udviser vilje til at tage del i den økonomiske genopretning.

CFU er et samarbejde mellem Akademikernes Centralorganisation (AC), Stats- og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF, som rummer CO10 og LC) samt Offentligt Ansattes Organisationer (OAO). Tilsammen dækker CFU ca. 98 procent af alle statsansatte. Tidligere på ugen har SKAF og AC meldt deres ja til det statslige overenskomstforlig. I dag meldte OAO også, at de siger ja til forliget. Ifølge OAO's pressemeddelelse stemte i alt 68,9 procent af de stemmeberettigede i deres medlemsorganisationer ja.

Flemming Vinther, der også er formand for OAO-Stat, glæder sig over resultatet og fremhæver fire ting ved OK11, som har særlig betydning for OAO-gruppen. Blandt andet et forsat fokus på kompetenceudvikling, forbedring af minipensionen, fjernelse af karensbestemmelserne for optjening af pension og forbedring af gruppelivsordningen. Ifølge Flemming Vinther skal forliget dog ikke alene måles på det opnåede, men også vurderes på baggrund af det, man undgik - nemlig forringelse af arbejdstidsreglerne og kravet om mere lokal løndannelse. 

14. april 2011
I går eftermiddags godkendte KTO's bestyrelse overenskomstforligene på henholdsvis det kommunale og regionale område. Alle KTO´s medlemsorganisationer, der er omfattet af KTO-forligene, har igennem den seneste tid taget stilling til resultaterne. Hovedparten har meldt positivt tilbage med en markant andel af ja-stemmer. Formanden for KTO Anders Bondo Christensen siger i KTO's pressemeddelelse, at resultatet af afstemningen viser, at medlemmerne har haft en høj grad af realisme, når de har stemt om de historisk smalle forlig. I pressemeddelelsen kan man videre læse, at med 2,65 procent i generelle lønstigninger - inklusiv udmøntning fra reguleringsordningen - sikrer forligene reallønnen i det andet år af den toårige overenskomstperiode. Anders Bondo Christensen kalder det et acceptabelt aftaleresultat i en meget vanskelig samfundsøkonomisk situation.

På Avisen.dk kan man læse at Kommunernes Landsforening (KL) glæder sig over, at der nu er klarhed over løn og ansættelsesvilkår for mere end 500.000 kommunale medarbejdere frem til april 2013. Formand for KL's Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler udtaler, at parterne med de indgåede aftaler har vist, at den danske model på arbejdsmarkedet fungerer, også i krisetider. Endvidere roser han lønmodtagerne for at have udvist "stor krisebevidsthed og en stor ansvarlighed i forhold til samfundsøkonomien."

På statens aftaleområde har Lærernes Centralorganisation (LC) den 13. april godkendt CFU-forliget og LC´s organisationsaftaler. Tidligere den 12. april har CO10 - centralorganisationen der varetager forhandlinger om løn- og ansættelsesvilkår for bl.a. Politiforbundet og en lang række andre organisationer med medlemmer ansat i staten - ligeledes godkendt CFU-forliget og resultaterne af de enkelte organisationsaftaler. På den baggrund har de Stats og Kommunalt Ansattes Forhandlingsfællesskab (SKAF), som repræsenterer LC og CO10 den 13. april meddelt Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) at resultaterne af aftaleforhandlingerne ved OK11 kan godkendes. Ifølge Offentligt Ansattes Organisationer (OAO) har de deres afstemningsresultat klar i morgen den 15. april. Herefter forventer man, at CFU offentliggør det samlede resultat af afstemningerne i både SKAF, AC og OAO.

13. april 2011
Akademikernes Centralorganisations (AC) har nu taget stilling til resultatet af overenskomstforhandlingerne 2011 på det statslige, kommunale og regionale område. De enkelte AC organisationer har dels taget stilling ved en række urafstemninger, dels ved kompetente forsamlinger. Resultatet blev samlet et ja. For de organisationer, der har taget stilling ved urafstemning stemte 82,9 procent ja og 17,1 procent nej. Stemmeprocenten var 31 procent. Andre har taget stilling ved kompetent forsamling. Her var tilslutningen til resultatet 100 procent. AC's formand Erik Jylling er tilfreds med afstemningsresultatet. På baggrund af den alvorlige samfundsøkonomiske situation og de svære forhandlinger, ser Erik Jylling den klare opbakning fra medlemmerne som udtryk for en realistisk indstilling til, hvad det var muligt at opnå denne gang. Man kan læse mere om, hvordan de enkelte medlemsorganisationer har taget stilling og om stemmeprocenter på AC's hjemmeside.

Avisen.dk skriver i dag, at de 3F medlemmer, der arbejder for stat, regioner eller kommuner, har stemt ja til overenskomsten. Men mens mere end 90 procent af de stemmeberettigede pædagoger, HK-ere og sygeplejersker sagde ja, så stemte kun 75 procent af 3F-erne ja. Formand for Den Offentlige Gruppe i 3F Ellen K. Lykkegaard siger dog til Avisen.dk, at hun er glad for det markante flertal for overenskomsten, og at det lykkedes at få stemmeprocenten op på 44. Ifølge Ellen K. Lykkegaard var det for eksempel blandt FOA's medlemmer kun lidt over hver tredje, der stemte.

Ifølge Beredskabsinfo.dk har de kommunalt ansatte deltidsbrandfolk vedtaget deres overenskomst ved urafstemning med et stort flertal. Godt 29 procent af de stemmeberettigede brandfolk deltog i afstemningen. 67,6 procent stemte ja, mens 32,4 procent forkastede forhandlingsresultatet, som Landsklubben for Deltidsansatte Brandfolk (LFDB) har opnået.

På KTO.dk kan man læse, at samtlige organisationer, der er medlem af forhandlingsfællesskabet KTO, senest i dag kl. 12 skal melde resultaterne af stillingstagen til overenskomstresultatet ind til KTO. Herefter vil KTO's bestyrelse på et ekstraordinært møde tage stilling til, hvorvidt KTO-forligene på henholdsvis det kommunale og det regionale område er godkendt.

12. april 2011
I går annoncerede Djøf resultatet fra urafstemningen blandt medlemmerne om OK 2011 på deres hjemmeside. Af de medlemmer, der deltog i afstemningen, stemte 83,7 procent for, 2,6 procent stemte blankt og 13,7 procent stemte nej. I alt havde 34,6 procent af medlemmerne stemt. Formand for Djøf's Overenskomstforening Lars Qvistgaard skriver på djoef.dk, at han er glad for resultatet af urafstemningen. Han anser det for en meget høj stemmeprocent set i lyset af, at overenskomstresultatet mere blev til vedligeholdelse end store ændringer.

Djøfs afstemning indgår på lige fod med andre af AC's medlemsorganisationers resultater i AC's samlede stillingtagen til OK 2011, som forventes offentliggjort senere i dag.

Frie Skolers Lærerforenings (FSL) medlemmer har med 91 procent ja-stemmer ligeledes sagt god for overenskomsten for de frie skoler. Ifølge flsnet.dk fik afstemningen til gengæld den laveste stemmeprocent nogen sinde. Kun 18 procent stemte. Formand for Frie Skolers Lærerforening Arne Pedersen mener, at det er yderst tilfredsstillende resultat, men er ærgerlig over, at stemmeprocenten blev lav. Sidstnævnte tilskriver han primært, at man er gået over til elektronisk afstemning. Han vurderer, at det til næste gang bliver en udfordring, at gøre den elektroniske afstemningsform mere enkel.

FSL's formand og næstformand forventer at mødes onsdag den 13. april med det øvrige forretningsudvalg i LC (Lærernes Centralorganisation) for på baggrund af afstemningsresultaterne i medlemsorganisationerne at tage stilling til, om LC siger ja eller nej til overenskomsten på det statslige område. Andre medlemmer af LC er blandt andre Danmarks Lærerforening, Uddannelsesforbundet og Socialpædagogernes Landsforbund. Alle organisationerne, der har holdt afstemninger, hvor medlemmerne har sagt ja til overenskomsten.

På Blik- og Rørarbejderforbundets hjemmeside kan man læse, at de medlemmer, som er ansat i kommuner, regioner og staten, også har også stemt ja til overenskomstresultaterne. 86 procent stemte ja til en ny overenskomst, mens 14 procent valgte at vende tommelen nedad i urafstemningen. Samlet set deltog 48 procent af de stemmeberettigede i urafstemningen. Forbundssekretær Søren Schytte er tilfreds med medlemmernes opbakning og mener, at afstemningen viser, at medlemmerne tager ansvar og viser forståelse for den stramme økonomiske situation, som det offentlige arbejdsmarked befinder sig i. Blik- og Rørarbejderforbundet er en del af centralorganisationen Offentligt Ansattes Organisationer (OAO).

11. april 2011
Gymnasielærernes Landsforening (GL) har sagt ja til OK-resultatet, kunne man læse på gl.org fredag den 8. april. 80.1 procent har sagt ja til resultatet, mens 15.4 procent sagde nej og 4.5 procent stemte blankt. I alt stemte 60.8 procent af GL's aktive medlemmer. Gymnasielærernes overenskomstforhandling fik stor opmærksomhed ved dette års forhandlinger, fordi Personalestyrelsen havde prioriteret ændringer i gymnasielærernes arbejdstid meget højt, som det er fremgået af tidligere referater her på resume-siden.

De offentligt ansatte medlemmer af IDA sagde ja til overenskomstresultaterne for staten, kommunerne og regionerne. 34 procent af de godt 8000 offentligt ansatte medlemmer stemte. 75 procent af de afgivne stemmer var ja-stemmer fremgår det af ida.dk fredag den 8. april. 'Vi lagde vægt på, at det var det muliges kunst denne gang. Vi har en aftale, som vi kan være tilfredse med under de givne omstændigheder. Det kan være svært at forklare medlemmerne det fornuftige i at stemme ja til så magert et resultat, men medlemmerne har forstået, at det var det bedst opnåelige under de givne omstændighederne, og det er jeg rigtig glad for' siger Ellen Fænøe, formand for Ansattes Råd i Ingeniørforeningen, til ida.dk.

Også Dansk Metal's offentligt ansatte medlemmer har stemt ja til overenskomstresultatet ifølge Dansk Metalarbejderforbunds hjemmeside den 9. april. På statens område stemte 74,1 procent ja, mens 25,9 procent stemte nej. Stemmeprocenten var 35,4. På det kommunale og regionale område stemte 84,5 procent ja og 15,5 procent stemte nej. Stemmeprocenten var 36,6. Lederen af Dansk Metals forhandlingssekretariat Keld Bækkenlund Hansen erklærer sig tilfreds med resultatet, men havde håbet på højere stemmeprocent. Også fysioterapeuterne, der hører under Sundhedskartellet, kunne lørdag den 9. berette om et ja i Fysioterapeuten. Med hele 92,8 procent ja stemmer og en stemmeprocent på 55,6 procent kunne fysioterapeuterne fremvise både højere ja-procent og højere stemmeprocent end gennemsnittene på Sundhedskartellets område.

8. april 2011
Politiet har sagt ja til den nye toårige overenskomst, berettede Ritzau og dr.dk i går. 64 procent stemte ja, mens 35 stemte nej. Stemmeprocenten var på 45 procent. Peter Ibsen, formand for Politiforbundet, erklærer sig tilfreds og lettet, selvom han erkender, at stemmeprocenten ikke blev så høj. Det er, som skrevet tidligere på resumésiden her, første gang at Politiforbundet har sendt et overenskomstresultat til urafstemning blandt medlemmerne. Tidligere har det været forbundets hovedbestyrelse og kongres, der har taget stilling til resultatet. På Den ekstraordinære kongres den 21. marts besluttede man dog at sende resultatet til urafstemning på grund elementer om forringelse af pensionsmuligheder i overenskomstresultatet.

Dr.dk Penge fortæller i dag, at akademikerne har milliarder at strejke for, hvilket skyldes, at akademikerforbundene sjældent strejker. Mens sygeplejerskernes strejkekasse blev tømt under strejkerne i 2008, så har fx Magisterforeningen 1.1 milliarder i deres strejkekasse og Finansforbundet 1.2 milliarder. Hos ingeniørerne i IDA har man taget konsekvensen af strejkekassens størrelse - her indbetaler medlemmerne kun én krone om året.

7. april 2011
Formanden for Danmarks Lærerforeningen Anders Bondo Christensen uddyber i dagens udgave af Folkeskolen foreningens afstemningsresultat, hvor afstemningsprocenten kom op på 50 mod 56 i 2008, men hvor ikke mindre end 97,3 procent af de afgivne stemmer var ja-stemmer. Formanden giver i artiklen udtryk for, at den direkte dialog mellem forbundet og tillidsrepræsentanterne har betydet meget for at ja-procent kom så højt op. I Dansk Psykolog Forening er afstemningsresultatet gjort op og offentliggjort i går på foreningens hjemmeside dp.dk. Ud af 10 stemte 9 ja og stemmeprocenten var på 15.

På FOA's hjemmeside FOA.dk kunne man i går læse mere om afstemningsproceduren. Lidt over hvert femte FOA-medlem - 21,2 procent - stemte via sms denne gang, mens det kun var 17,1 procent ved sidste afstemning. FOA's hjemmeside blev anvendt til 27,3 procent af de afgivne stemmer, mens det i 2008 var 22,7 procent. Traditionelle stemmesedler sendt med posten blev anvendt ved afgivelse af 51,4 procent af stemmerne mod 53,2 procent i 2008. Trykknaptelefon var ikke i år en mulighed - den blev i 2008 anvendt ved afgivelsen af 7,0 procent af de afgivne stemmer.

6. april 2011
I går annoncerede HK Kommunal resultatet fra urafstemningen om overenskomstresultatet blandt deres medlemmer i kommuner og regioner. Af de medlemmer, der deltog i afstemningen, sagde 91,7 procent ja til overenskomstresultatet, mens 8,3 procent sagde nej. I alt deltog 39,6 procent af HK Kommunals medlemmer i afstemningen. Formand for HK kommunal Bodil Otto mener, at dette er mere end acceptabelt i betragtning af det beskedne resultat og den ringe offentlige opmærksomhed omkring overenskomstforløbet. På HK Kommunals hjemmeside kan man endvidere læse, at hun mener, det komfortable ja-resultat bør mane til eftertanke hos de kommunale og regionale arbejdsgivere. Ifølge Bodil Otto har HK'erne trods nedskæringer med tilhørende fyringer vist, at de har mod og mandshjerte til at se fremad.

Danske Kommuner Online skriver i dag, at også socialrådgiverne har sagt ja til overenskomsten. Godt 90 procent har stemt ja til overenskomsten for de næste to år. Kun 6,6 procent stemte nej, og det glæder næstformand Ulrik Frederiksen, der hæfter sig ved, at antallet af nej-stemmer ligger lavere end i 2008, hvor man opnåede en historisk god overenskomst. Det ser han som en erkendelse af, at man er i en særlig dårlig økonomisk situation, som har ramt hele samfundet. Den samlede stemmeprocent for Dansk Socialrådgiverforenings medlemmer er 39,9 procent.

I Jernbane Tidende kan man læse, at Dansk Jernbaneforbunds hovedbestyrelse anbefaler medlemmer både at stemme ja og nej til overenskomsten. Ja til KTO forliget på det kommunale område og ja til resultaterne fra de to selvstændige statslige overenskomstområder DSB S-tog og DSB Vedligehold. Imidlertid anbefaler hovedbestyrelsen deres medlemmer at stemme nej til CFU forliget på statens område. CFU forliget gælder blandt andet for Dansk Jernbaneforbunds tjenestemænd og de udlånte samt overenskomstansatte i Banedanmark, DSB og DSBFirst. Anbefalingen om at stemme nej skyldes hovedsageligt, at organisationsforhandlingerne med Banedanmark endte i sammenbrud. Derfor fortsætter organisationsaftalen fra 2008 uændret, og det er ifølge Dansk Jernbaneforbund, uacceptabelt for de overenskomstansatte i Banedanmark.

5. april 2011
I går har FOA's medlemmer ved urafstemning godkendt den nye overenskomst. På det kommunale område sagde 85,1 procent ja, mens 14,9 procent stemte nej. På det regionale område stemte 79,8 procent ja, mens 20,2 procent sagde nej. Stemmeprocenten blev samlet set på 32,6 procent. Dette er ifølge FOA.dk den laveste stemmeprocent på det kommunale område FOA har oplevet. Ved den seneste overenskomstfornyelse i 2008, hvor FOA var i konflikt, var stemmeprocenten oppe og sætte rekord med 65,2 procent på det kommunale område. Formand Dennis Kristensen mener, at den beskedne stemmeprocent er forståelig, men er glad for, at det blev et klart og tydeligt ja ved urafstemningen. Dennis Kristensen ser det som et udtryk for, at medlemmerne har accepteret, at man har været i en meget vanskelig situation med krise og en regning fra reguleringsordningen.

Ugeskrift for Læger skriver i dag, at bestyrelsen for Yngre Læger har sagt ja til den nye overenskomst 2011. Overenskomstresultatet har været til afstemning blandt medlemmerne, men stemmeprocenten var for lav til, at afstemningen blev gyldig. Derefter var det op til bestyrelsen at bestemme om forligene skal godkendes eller ej.

Fredag den 1. april gav Dansk Magisterforenings medlemmerne deres ja til overenskomstresultatet. Af de medlemmer, der stemte, var 65 procent for, 24 procent imod, og 11 procent stemte blankt. Til dm.dk udtrykker formand for DM Ingrid Stage tilfredshed med, at medlemmerne har sagt god for resultatet. Dog har hun forståelse for det mindretal, der stemte nej, da forligene generelt er økonomisk smalle. Specielt på universitetsområdet mener Ingrid Stage ikke, at resultatet er tilfredsstillende. I alt var stemmeprocenten blandt medlemmerne 16,8, hvilket er en mindre stigning i forhold til OK 08. Den relativt lave stemmeprocent, skriver DM, skal ses i lyset af, at DM sender de offentlige overenskomstresultater ud til alle ordinære medlemmer til afstemning. Det vil sige, at blandt andre de privatansatte og pensionister også skal tage stilling til resultatet. Derfor vil DM's stemmeprocent formentlig altid ligge i den lave ende i forhold til de øvrige organisationer.

Lægernes og DM's ja indgår i AC's samlede stillingtagen til overenskomstresultatet, men endnu mangler flere af AC's medlemsorganisationer at offentliggøre afstemningsresultater.

Den 31. marts sagde Socialpædagogerne ja til fornyelsen af overenskomsten. 85 procent af de medlemmer, der stemte, satte kryds ved ja, mens ca. 15 procent sagde nej til overenskomstforliget. Socialpædagogernes formand Benny Andersen er meget tilfreds med medlemmernes klare ja, selvom aftalen bærer præg af at være det muliges kunst. Stemmeprocenten var denne gang på 26 procent, hvilket ifølge sl.dk er noget lavere end normalt. Benny Andersen tilskriver den lave stemmeprocent det faktum, at der er tale om en kriseaftale, som ikke rummer de store overraskelser for medlemmerne.

31. marts 2011
På Laeger.dk kan man læse, at urafstemningen om OK 11 blandt Yngre Læger blev afsluttet i går den 30. marts. 39,1 % af medlemmerne stemte og dermed er urafstemningen ugyldig. Det er derfor nu op til bestyrelsen i Yngre Læger at tage stilling til resultatet. Det vil ske den 12. april.

Den 28. marts har Overlægeforeningens repræsentantskab taget stilling til overenskomsten. Ifølge Lager.dk stemte kun to ud af 67 nej til resultatet. Overlægeforeningens repræsentantskab bakker dermed op om overenskomstresultatet. 

30. marts 2011
I går den 29. marts blev afstemningen blandt Sundhedskartellets medlemmer om OK11 afsluttet. 45,4 procent af medlemmerne havde stemt elektronisk eller med brev. Resultatet blev, at 90,8 procent af dem, der stemte, gav deres 'ja' til OK11-aftalerne. På sundhedskartellet.dk udtrykker formanden for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen tilfredshed med resultatet. Hun hæfter sig dog ved, at stemmeprocenten denne gang var på 45,4 procent mod 67 procent i 2008. Efter hendes mening er den lavere stemmeprocent et signal fra medlemmerne om, at der er andre forhold, der fylder mere i dag - herunder særligt besparelser og truslen om flere fyringer. Ser man på afstemningsresultatet alene for Dansk Sygeplejeråds medlemmer, der er den største gruppe i Sundhedskartellet, stemte godt hvert tredje medlem. Heraf var 88,9 procent af stemmerne for overenskomstresultatet. Man kan læse mere om afstemningsresultatet for hele Sundhedskartellet på sundhedskartellet.dk samt om stemmefordelingen regionalt blandt sygeplejersker på dsr.dk.

På Danmarks Lærerforenings hjemmeside dlf.org kan man læse, at lærerne har sagt 'ja' til overenskomstresultatet på det kommunale område. Urafstemningen blandt medlemmerne af Danmarks Læreforening om det kommunale overenskomstresultat sluttede mandag den 28. marts. Ifølge Danmarks Lærerforening har 30.482 medlemmer afgivet deres stemme, hvilket svarer til en stemmeprocent på 50,4. Ud af det samlede antal afgive stemmer var 91,7 procent af stemmerne for overenskomstresultatet.

28. marts 2011
Flemming Vinther, formand for CFU, holdt fredag i sidste uge tale ved OAOs ekstraordinære repræsentantskabsmøde, hvor han forsvarede forliget indgået på statens område. Han mener ikke, at betegnelser som ' det dårligste resultat i årtier' er fair, omstændighederne taget i betragtning. Han peger bl.a. på, at forhøjelse af den lavere pligtige afgangsalder for tjenestemænd ikke havde kunnet undgås, da det var en del af forliget om Velfærdsaftalen fra 2006.

Ifølge Arbejderen fra den 25. marts anbefaler 3F Silkeborg, Den Offentlige Gruppe i 3F Aalborg, og 3F Industri og Service København at der stemmes nej til de offentlige overenskomstforlig.

I HK Kommunebladet beklager formand for HK/Kommunal Bodil Otto, at det ikke lykkedes at få en aftale igennem om fleksjobbernes lønudvikling, så de kan få ekstra løntrin med øget anciennitet. HK/Kommunal vil nu prøve at få det igennem lokalt i de enkelte kommuner, og vil centralt tage spørgsmålet op igen ved OK 2013. KL bragte den 24. marts en oversigtartikel i Løn- og Personalenyt over aftalen, der giver frit valg mellem løn og pension pr. 1. januar 2012.

24. marts 2011
På personalestyrelsens hjemmeside kan man læse, at organisations- og delegationsforhandlingerne i "det åbne vindue" nu er afsluttede. "Det åbne vindue" er en periode på 4 uger efter CFU-forligets indgåelse, hvor organisationsaftaler, overenskomster og lønaftaler for tjenestemænd forhandles. "Det åbne vindue" åbnede 17. februar 2011 og lukkede 17. marts. I løbet af det åbne vindue er 142 aftaler forhandlet færdige. I den efterfølgende uge - frem til i dag - har Personalestyrelsen taget stilling til delegationsaftalerne (dvs. de aftaler, som en række ministerier selv forhandler efter bemyndigelse fra Finansministeriet). Man kan læse mere om resultaterne af forhandlingerne på Personalestyrelsens hjemmeside.

23. marts 2011
KL har i går indgået endnu to mindre forlig for henholdsvis trafikkontrollører og driftsassistenter samt befarent dækspersonale ansat ved kommunale lejrskoleskibe, som man kan læse mere om på Kl.dk

22. marts 2011
Mandag den 21. marts kunne flere nyhedsmedier berette, at pædagogerne har vedtaget overenskomsten for de næste to år. Hele 95 procent af de afgivne stemmer var ja-stemmer. Ifølge Arbejderen var antallet af afgivne stemmer til gengæld lavt. Knap 37 procent af BUPL's medlemmer stemte. BUPL's formand Henning Pedersen udtrykker tilfredshed med den store opbakning fra medlemmerne i en situation, hvor der har været meget få penge at forhandle. Til Ritzau fremhæver han, at pædagogerne trods dårlige odds alligevel formåede at få lidt ekstra. Samlet set fik pædagogerne 19 millioner koner mere, hvilket BUPL til Ritzau kalder et 'signal' om, at pædagogernes ligelønsproblem er blevet anerkendt.

Samme dag fremgår det i flere medier, at politibetjentene for første gang nogensinde skal tage stilling til overenskomstresultatet ved en urafstemning blandt medlemmerne. Det blev besluttet på Politiforbundets kongres i Vejle mandag den 21. marts. Tidligere har det været Politiforbundets hovedbestyrelse og kongres, som har taget stilling. Overenskomstresultatet for betjentene indeholder blandt andet, at man fjerner den tidligere pligtige afgangsalder på 63 år, hvilket betyder, at alle betjente efter 2019 skal betale et fradrag i pensionen, hvis de går før den almindelige pensionsalder. De ringere muligheder for pension har skabt utilfredshed blandt betjentene, og derfor stillede de københavnske betjente forslag om på kongressen, at overenskomsten skal til urafstemning. Også politiforeningerne på Vestegnen, Fyn og Nordsjælland stemte for en urafstemning. Formand for Københavns Politiforening Claus Oxfeldt siger til Avisen.dk, at han mener denne overenskomst er noget, der berører den enkelte, og derfor er det vigtigt, at det bliver medlemmerne selv, det tager stilling. På Politiforbundet.dk kan man læse flere nyheder fra debatten på kongressen. Her fremgår det at Centralorganisation CO10, som Politiforbundet er en del af, allerede har anbefalet at sige ja til overenskomsten. Det er det medlemsmæssige flertal i CO10, der afgør om overenskomstresultatet vedtages eller forkastes.

21. marts 2011
Dagens udgave af Information indeholder et indlæg fra formand for Djøf's overenskomstforening Lars Kvistgaard, formand for Dansk Magisterforening Ingrid Stage og formand for Yngre Læger Lisbeth Linz, hvor de lægger afstand til en artikel fra den 17. marts, hvoraf det fremgår, at organisationerne skulle anbefale de universitetsansattes medlemmer at stemme nej til den nye overenskomst for de offentlige ansatte. Ifølge de tre formænd anbefaler de deres medlemmer at stemme ja, selvom de forholder sig kritisk til aftalen.

Skive Folkeblad beretter dags dato, at formand for 3F Kalundborg anbefaler medlemmerne at stemme ja til OK 2012. Han mener, at det er lige så vigtigt at stemme til urafstemningen som til Folketingsvalget.

18. marts 2011
Ifølge Jyllandsposten dags dato tyder meget på, at det kan blive et nej, når politibetjentene går til stemmeurnerne og skal stemme om overenskomstresultatet for de 12.000 betjente. Betjentene er vrede over, at tilbagetrækningsalderen på 63 år er droppet for alle nyansatte, og at alle efter 2019 skal betale et fradrag i pensionen, hvis de går på pension før den almindelige pensionsalder. Formand for Politiforbundet Peter Ibsen mener ikke, at ændringerne reelt får betydning før om 40 år, når de betjente, der ansættes næste år, går på pension. Han mener, at det er godt gået, at de allerede ansatte betjente kan beholde deres afgangsalder på 63 år, i betragtning af at finansministeren gik til forhandlingerne med et ønske om at ville helt af med fratrædelsesordningen.

Ugeskrift for Læger skriver i dag, at Yngre Læger og Overlægeforeningen fik hevet tynde overenskomster hjem, men at de kunne have været værre. Organisationerne regner med et lunkent ja ved urafstemningen. Spørgsmålet om vagtarbejde fyldte en del ved forhandlingerne. Regionerne ville gerne have bedre muligheder for at få læger i vagt, men der blev ikke opnået enighed om spørgsmålet, der nu tages op i udvalgsarbejde.

17.marts 2011
I nyhedsmagasinet Danske Kommuner i dag opremser chefforhandler og formand for KL's Løn- og Personaleudvalg Michael Ziegler KL's resultater ved OK 2011 under overskriften 'Vi har ryddet op'. Ziegler fremhæver: 1) At serviceeftersynet af overenskomsterne blev indledt med det kommunale forlig. 2) Forbedring af lokallønnen i form af fravær af midler til forlodsfinansiering og enklere procedureregler. 3) Afskaffelse af en række 'skal-bestemmelser' i medindflydelsessystemet (MED-systemet), hvilket giver mere lokal fleksibilitet i MED-systemet. 4) Forenkling af regler om åremålsansættelse. 5) Mindre administrativt tunge seniordage. Samt 6) forenkling af overenskomster ved sammenskrivning af tre overenskomster indenfor Sundhedskartellets område.

Informationen berettede i går, at universitetslærerne i DM, DJØF og Yngre Lærer opfordres til at stemme nej til overenskomsten, efter at staten har afvist at give de løstansatte undervisere på universiteterne bedre arbejdsvilkår. Ifølge Arbejderen.dk fra samme dato opfordrer bestyrelsen i gruppen for offentlige og postansatte i 3F Frederiksborg også deres medlemmer til at stemme nej.

16. marts 2011
AC's bestyrelse tog i går tirsdag den 15. marts stilling til det samlede overenskomstresultat på statens, regionernes og det kommunale område. AC anbefaler medlemmerne i organisationerne at stemme ja til det samlede resultat.

Frederiksborg Amts Avis bringer i dag en artikel om nogle af de store LO fagforbunds nordsjællandske afdelinger, som ifølge avisen er splittede i deres anbefalinger til medlemmerne til den nye overenskomst. Mest kritisk er 3F Frederiksborg, som anbefaler deres medlemmer i Hillerød og Gribskov at stemme nej til overenskomstforliget. FOA Nordsjælland og BUPL Nordsjælland anbefaler derimod et ja, mens 3F Nordsjælland Syd hverken anbefaler et ja eller et nej. Her er det op til det enkelte medlem at vurdere, hvilket politisk signal de vil sende deres forhandlere. De fleste lokalafdelinger i Nordsjælland anbefaler imidlertid medlemmerne at stemme ja.

På IT fagets fagforenings hjemmeside SamData.dk kan man læse mere om overenskomstresultaterne for denne gruppe på henholdsvis det statslige og kommunale område. Tillidsrepræsentant Kristjan Baldursson på det statslige område udtaler bl.a., at der er tale om et smalt forlig med en reallønsnedgang, men at man vil gøre alt for at bøde herfor i 2012 gennem de lokale forhandlinger. Tillidsrepræsentant på det kommunale område Preben T. Jørgensen har også rettet øjnene mod 2012. Da der ikke er afsat penge til lokal forhandling i overenskomstperioden, mener han, at det i den kommende tid vil kræve mere af den enkelte tillidsrepræsentant at sikre medlemmernes lønstigninger ved lokal forhandling. IT Fagets fagforening er en del af fagforbundet HK.

15. marts 2011
På KL.dk reagerede afdelingschef fra KL Lene Møller i går eftermiddags skarpt på formand for FOA Dennis Kristensens dagbog af 4. marts, som man kan læse på FOA.dk. Dennis Kristensen skriver i sin dagbog om overenskomstfornyelsen for ledere og mellemledere i den kommunale ældreomsorg, hvor forhandlingerne er gået i hårdknude. Det er en overenskomst, som både Lederforum og FOA er part i på lønmodtagersiden, mens KL er den fælles arbejdsgivermodpart. Lederforum har stillet krav om, at deres medlemmer frit kan vælge at indbetale deres pension til enten Pensam, som hidtil har været pensionskassen på området, eller PFA. Et krav som KL støtter. FOA vil imidlertid ikke medvirke hertil, da man anser PFA for at føre en dårlig praksis ved at give eventuelle overskud til arbejdsgivere og de faglige organisationer frem for at overføre pengene til medarbejdernes pensionskonto. Dennis Kristensen skriver i sin dagbog, at han er uforstående overfor, at KL kan støtte denne form for svindel og bedrag overfor de ansatte.

Afdelingschef i KL Lene Møller er ikke enig i udlægningen af forløbet og anser anklagen for helt udenfor kategori for forhandlingsparter. KL har indgået en lang række af fællesoverenskomster med flere lønmodtagerparter med egne pensionsordninger. Lene Møller fremhæver, at hvis en organisation ønsker at skifte pensionsleverandør, vil KL normalt efterkomme kravet, så længe den nye leverandør lever op til KL's krav til en pensionsordning. PFA's pensionsordning er allerede godkendt af KL. Lene Møller anser FOA's ageren for helt urimelig i denne sag og mener, at det snarere er modvilje mod at lade Lederforums medlemmer flytte fra Pensam, hvor Dennis Kristensen er formand, end der er saglige grunde til FOA's modvilje.

Langt de fleste forhandlinger på det kommunale område er allerede blevet afsluttet. På KL's hjemmeside har man siden i går kunnet læse mere om godkendelsesprocessen for forligene på de enkelte overenskomstområder. I KL behandles forligene af Løn- og personaleudvalget og Bestyrelsen. Sidstnævnte tager emnet op i forbindelse med et allerede planlagt Kommunal Politisk Topmøde den 24.-25. marts. Forligene skal endelig godkendes i Kommunernes Lønningsnævn.

Ifølge magasinet Gymnasieskolen er OK 2011 den overenskomst, der i de seneste 20 år har fået størst opbakning ved GL's repræsentantskabs stemmeafgivning forud for urafstemningen blandt medlemmer. Det til trods for at hele overenskomstforløbet har været præget af skepsis og pessimisme. På Djøfs hjemmeside kan man læse, at et overvældende flertal i Djøfs Sektorforsamling også har sagt ja til den nye overenskomst. Sektorforsamlingen anbefaler således medlemmerne at stemme ja til den økonomisk skrabede overenskomst med stemmerne 111 mod 21. Yngre Lægers repræsentantskab har ligeledes taget stilling den 10. marts og anbefaler også deres medlemmer at stemme ja.

14. marts 2011
Fredag den 11. marts indgik Dansk Psykologforening en aftale om en ny treårig overenskomst med Danske Regioner (RLTN) på vegne af godt 800 privatpraktiserende psykologer. Ifølge aftalen kan mennesker, som lider af let til moderat angst og tvangstanker fremover med en henvisning fra deres læge få tilskud til at gå til psykolog. Ordningen gælder dog kun for patienter, som er mellem 18 og 28 år. Tilskuddet er en del af udmøntningen af de 25. millioner kroner, som Folketinget afsatte ved Satspuljeforliget til angstbehandling af voksne fra 2010. Derudover har man aftalt stramme rammer for den økonomiske udvikling på psykolog området, psykologerne har fået yderligere 50 ydernumre, og endelig aftalte man at gennemføre et fælles moderniserings projekt, der skal analysere om henvisningen til psykologbehandling sker efter tidssvarende kriterier. Som sådan er den indgåede aftale ikke en del af OK 2011. Dansk Psykologforening har på lige fod med andre AC grupper afsluttet deres overenskomstforhandlinger med henholdsvis KL, Danske Regioner og Staten tilbage i slutningen af februar.

Arbejderen skriver lørdag den 12. marts, at langt de fleste fagforbund for offentlig ansatte anbefaler deres medlemmer at stemme ja til overenskomstresultatet. Det gælder bl.a. Danmarks Lærerforening, BUPL, FOA, Dansk Sygeplejeråd og 3F. Flere repræsentanter fra fagforeningerne kommenterer i artiklen på, hvordan de forventer medlemmerne vil stemme. Enkelte repræsentanter forventer selv at stemme nej, men mener ikke, at det er muligt at mobilisere medlemmerne til konflikt denne gang. Flere mener også, at de fleste medlemmer vil stemme ja, selvom de vurderer, at der er utilfredshed med resultatet.

11. marts 2011
En række indlæg i dagens debat om OK 2011 omhandler organisationernes anbefalinger vedrørende afstemningerne om overenskomstresultaterne. Magisterbladet fortæller, at Dansk Magisterforening (DM) med stemmerne 7 for og 6 imod (3 undlod at stemme) på deres hovedbestyrelsesmøde anbefalede et ja til overenskomstresultatet. Peter Gods Hansen, formand for DM Offentlig, kalder OK 2011 for 'en tynd kop te', men påpeger, at modpartens højt profilerede ideologiske krav ikke blev realiseret. Også Dansk Ingeniørforening (IDA) har i sit Ansattes Råd besluttet at anbefale et ja til OK 2011. Det fortæller Ingeniøren, der også bringer en oversigt over IDA's forhandlingsproces. IDA skulle i 2011 for første gang forhandle udenfor AC-fællesskabet. Konstitueret forhandlingschef i Danske Fysioterapeuter Hanne Aasted kalder i Fysioterapeuten Sundhedskartellets resultat for 'rigtigt fint efter omstændighederne' og opfordrer så mange som muligt til at stemme, så foreningen ikke kastes ud i en konflikt, alene fordi medlemmerne har glemt at stemme. Frederiksborg Amt Avis kan i dag fortælle, at Serviceassistenter og køkkenpersonale på Hillerød Hospital vedtog en udtagelse, der anbefaler et nej til forliget.

Løn- og personalenyt på kl.dk rapporterer om endnu et forlig. Det drejer sig om forlig af 9. marts indgået mellem Landsforeningen af Ungdomsskoleledere og KTO. Djøf.dk bringer en detaljeret redegørelse for forliget for regionale chefer indgået 9. marts mellem Djøf og Danske Regioner.

10. marts 2011
I en artikel i Børn og Unge, der udkom i dag, beskrives resultatet af overenskomsterne med særlig fokus på BUPL. Formand for BUPL Henning Pedersen anerkender, at det med forliget er blevet anerkendt, at der et ligelønsproblem for BUPLs medlemmer, selvom denne anerkendelse ikke har givet sig udslag i meget målt i kroner og øre. Formanden anbefaler bl.a. på den baggrund medlemmerne, at de stemmer ja til forliget.

Dansk Sygeplejeråd anbefaler også deres medlemmer at stemme ja til aftalen med Danske Regioner og KL, beretter Arbejderen i dag.

Dansk Sygeplejeråds Kongres besluttede i går at anbefale et ja til overenskomstaftalerne i OK 2011 indgået med Danske Regioner og KL, beretter dsr.dk. Der blev i går endvidere lagt en række øvrige indlæg om kongressen ud på Sygeplerådets hjemmeside.

9. marts 2011
Berlingske tidende refererer i dag Dennis Kristensen, formand for FOA, for på kvindernes internationale kampdag at have udtalt, at kvinderne først vil opnå ligeløn med mændene om 534 år, hvis den nuværende udvikling fortsætter.

Af Enhedslisten.dk fremgår det, at Enhedslistens Faglige Landsudvalg opfordrer til, at der stemmes nej til resultatet af de offentlige overenskomstforhandlinger. Det sker bl.a. med henvisning til, at de aftalte lønstigninger står i skærende kontrast til de voldsomme lønstigninger, der er givet til direktører og andre topembedsmænd i den offentlige sektor. GL's repræsentantskab besluttede derimod i går på et repræsentantskabsmøde med stemmerne 179 for og 12 imod, at anbefale medlemmerne at stemme ja ved urafstemningen.

PÅ KL's hjemmeside berettes der dags dato om yderlige to forlig: Et forlig af 3. marts indgået mellem KL, Dansk Formands Forening og FOA vedrørende arbejdsformænd, vejformænd, m.fl., samt et forlig om flyvepladsledere m.fl. indgået 4. marts mellem KL og Serviceforbundet.

HK/Stat bringer i dag på sin hjemmeside et detaljeret resumé af deres organisationsaftale med Finansministeriet. Forliget indeholder: 1) Veksling af videreuddannelsestillægget til forhandlingspligt ved afsluttet uddannelse og lønstigning til LG 2, sats I. 2) Henstilling om at drøfte opgaver efter afsluttet efter- og videreuddannelse. 3) Forhøjelse af voksenelevsats i provinsen, så den følger mindstelønnen. 4) Tekstmæssig forbedring af lønsystemet, arbejdspladsrelevant diplomuddannelse og nye "særskilte stillinger". 5) Fastholdelse af forhandlings- og aftaleretten. 6) Sondring mellem leder- og specialistsporet. 6) Afskaffelse af gammelt lønsystem bortset fra studerende. 7) Studerende kan overgå til Ny løn lokalt, hvor udgifter betales af lokale bevillinger. 8) Nej til nyt lønsystem, men ja til forsøg med fælles lønskala for kontorfunktionærer og laboranter.

8. marts 2011
På KL's hjemmeside har man siden i går kunnet læse om endnu en række forlig indgået ved de specifikke organisationsforhandlinger. Den 2. marts indgik KL forlig med Foreningen af Speciallæger og Yngre Læger. Den 3. marts indgik man forlig med tandlægerne. Den 4. marts blev der indgået forlig med Bibliotekarforbundet. Samme dag indgik KL forlig med FOA på det pædagogiske område, som omfatter en række forskellige personalegrupper, herunder dagplejepædagoger, pædagogiske konsulenter, legepladspersonale, pædagogmedhjælpere og assistenter, dagplejere og hjemmedagplejere samt pædagogstuderende i praktik.

Med det indgåede forlig mellem Danske Regioner og lægerne i weekenden er hele AC-området nu på plads. Dansk Magisterforening (DM) skriver på deres hjemmeside, at hovedbestyrelsen i DM med et lille flertal har valgt at anbefale medlemmer at stemme ja til samtlige tre overenskomstforlig og dermed også det regionale. Djøf tager stilling den 14. marts, hvorefter medlemmerne skal stemme. AC's andre organisationer skal også tage stilling til resultaterne. Derefter foretages der en fælles opgørelse af afstemningsresultatet i AC, og det samlede flertal er derefter bundet af resultatet - hvad enten det er ja eller nej.

FOA går i gang med at stemme om overenskomstforligene i denne uge, og afstemningen forventes afsluttet 4. april. Også de 120.000 medlemmer af Sundhedskartellet skal stemme om forligene med KL og Danske Regioner. Afstemningen forventes afsluttet sidst i marts. På DR.dk vurderer en artikel, at sygeplejerskerne vil stemme ja til dette års forlig. Alle de interviewede sygeplejersker mener, at forhandlingerne har været acceptable under de givne økonomiske vilkår. Blandt andet fremhæves en pulje til udvikling og forskning inden for faget samt det, at man har undgået forringelser omkring arbejdstid, som sejre. Finansminister Claus Hjort Frederiksen er fortrøstningsfuld i forhold til de kommende afstemninger i fagforeningerne, fremgår det af samme artikel til DR. Ministeren siger, at han flere gange overvejede at smide fagbevægelsens tilbud om at arbejde 12 minutter mere om dagen på forhandlingsbordet. Imidlertid skønnede han, at det ville blive opfattet som et drilleforslag med henblik på egen politisk vinding, så i stedet valgte han at gå efter fleksibilitet inden for rammerne af de eksisterende vilkår som f.eks. plustid og arbejdstilrettelæggelse. Artiklen slutter af med at understrege, at lønmodtagerne nok viser tilbageholdenhed ved OK 2011, men at de sandsynligvis er fast besluttede på, at hvad man ikke kunne få denne gang, det skal opvejes næste gang.

Man kan læse mere om afstemningsreglerne på de forskellige forhandlingsområder under fakta her på FAOS' temaside om OK11.

7. marts 2011
Sent fredag aften den 4. marts indgik Danske Regioner (RLTN) forlig med henholdsvis Overlægeforeningen - en af Foreningen for Speciallægers (FAS) forhandlingsberettigede organisationer - og Yngre Læger. Langt de fleste punkter var allerede afklaret, inden man startede forhandlingen. Dog var man stærkt uenige om reglerne for speciallægernes vagtarbejde om aftenen og natten.

Løsningen blev, at parterne vil nedsætte et udvalg, hvor man sammen skal finde ud af, hvilke konsekvenser de kommende års ændringer i sygehusvæsenets struktur og opgavevaretagelse skal have for lægernes arbejde. Resultater af projektet skal indgå i overenskomstforhandlingerne i 2013. I overensstemmelse med de tidligere indgåede forlig på det kommunale og regionale område er der ingen lønstigninger i aftalerne i 2011 og en stigning på 2,65 % i 2012.

Formand for RLTN Jens Stenbæk er meget tilfreds med, at man har fået en aftale i hus, hvor man oplever at have fået væsentlige indrømmelser. Det drejer sig først og fremmest om ovennævnte udvalg til kulegravning af arbejdstilrettelæggelsen, men også om flere andre punkter. Herunder afviklingen af pligten til at tjenestemandsansætte chefer, ny forsøgsordning med individuel aftaleret på den lokale løndannelse for overlæger, afvikling af betalingen til læger for at bevæge sig over korte afstande i København, en hævelse af aldersgrænserne for vagtfritagelse med ét år ad gangen i 2013 og igen i 2015.

Formand for Overlægeforeningen Erik Kristensen er tilfreds med, at man undgik væsentlige forringelser i overlægernes vilkår. Han ser også aftalen om et udvalg til undersøgelse af arbejdstilrettelæggelsen som konstruktiv. Ifølge Erik Kristensen har der i adskillige år været et påtrængende behov for en grundig analyse af disse forhold, og dermed er det afgjort et projekt, som Overlægeforeningen vil lægge kræfter i.

Yngre Læger - der repræsenterer underordnede læger heriblandt afdelingslæger, der også er speciallæger - er også en del af aftalen om et udvalg til undersøgelse af lægernes arbejdstilrettelæggelse og opgavevaretagelse. Yngre Lægers formand Lisbeth Lintz fremhæver det som positivt, at Yngre Læger dels undgik massive forringelseskrav på vagtområdet, og dels at man fik små forbedringer hjem vedrørende lokal løndannelse, som tilgodeser yngre lægers særlige vilkår med korte ansættelser og mange stillingsskift. I forlængelse heraf får Yngre Læger ca. 0,5 % mere i grundlønsforbedringer udover de generelle lønstigninger på 2,65 %.

Forligene skal nu behandles i organisationernes og såfremt de godkendes her, går de videre til afstemning blandt medlemmerne i løbet af marts måned.

4. marts 2011
Ifølge en pressemeddelelse fra KTO godkendte KTO's repræsentantskab i dag forligene med både KL og Danske Regioner. Formanden for KTO, Anders Bondo Christensen udtaler i den forbindelse, at han er tilfreds med, at repræsentantskabet har godkendt forligene på begge områder. To forlig som han kalder for historisk smalle indgået i kølvandet på den økonomiske krise. Forligene skal nu til afstemning blandt medlemmerne. Resultatet heraf vil blive offentliggjort den 13. april.

Dagens Medicin bringer i dag en række artikler, hvori speciallægernes vagtregler diskuteres. Rammerne om en ny overenskomst for overlæger er forhandlet på plads mellem Danske Regioner og Foreningen for Speciallæger (FAS), men endnu mangler man at blive enige om reglerne for vagthyppighed. Den nuværende overenskomst for overlægerne tillader dem at have aften- og nattevagt efter kl. 18. hvert femte, sjette eller syvende døgn med tilhørende tillæg alt efter vagttype. Danske Regioner ønsker i den nye overenskomst at udvide den almindelige arbejdstid til kl. 22 med henblik på, at lægerne er til stede til at tage imod de akutte patienter uden at modtage honorering for de sene timer. Forhandlingsdirektør i Danske Regioner Signe Friberg understreger, at det ikke drejer sig om at drive rovdrift på lægerne, men om at gøre overenskomsten tidssvarende til de nye akutfunktioner. Formand for Overlægeforeningen Erik Kristensen frygter imidlertid for de mange sene vagters konsekvenser for arbejdsmiljøet, som har stor vigtighed for patientsikkerheden. Forhandlingerne om vagtarbejdet forventes genoptaget i dag.

På det kommunale område har KL i dag indgået forlig med Socialpædagogernes Landsforbund, Dansk Metal, Ledernes Hovedorganisation og FOA - Fag og Arbejde om fornyelse af overenskomsten for ledende værkstedspersonale. Forliget indeholder bl.a. en forhøjelse af funktionstillægget og pensionsprocenten. Endvidere har KL den 2. marts indgået forlig med Arkitektforbundet, DJØF, Foreningen af Kommunale Chefer, HK/KOMMUNAL, IDA og LC om fornyelse af Aftalen om aflønning af chefer - også kaldet cheflønsaftalen - samt Rammeaftale om kontraktansættelse og Aftale om ny løndannelse for chefer. De kommunale chefer får samme generelle lønstigning på 2,65 i 2011 som også gælder for andre ansatte. Derudover er der blevet aftalt en række forbedringer for cheferne, bl.a. en lille forhøjelse af pensionsbidraget og ATP bidraget. Ligeledes har KL samme dag indgået forlig med IDA, TL og DOBL (Det Offentlige Beredskabs Landsforbund) om beredskabschefer m.fl. På KL's hjemmeside kan man også læse mere om det forlig, man tidligere har indgået med specialarbejderne og en lang række andre personalegrupper.

I bladet Socialpædagogen kalder Formand for Socialpædagogerne (SL) Benny Andersen i dag de indgåede forlig på deres område for acceptabelt uden at være prangende. Han er tilfreds med tryghedspuljen på 80 millioner kr. aftalt mellem KTO og KL, hvorfra medlemmer fra LO-forbundene kan søge penge til efteruddannelse og kompetenceudvikling ved afskedigelse. Ydermere fremhæver han tre elementer, som han er rigtig glad for, at have fået forhandlet igennem til SL. Det drejer sig for det første om den særlige pulje på 20. millioner kr., der skal deles mellem SL, BUPL og LFS til at rette op på lønefterslæbet på det pædagogiske område, for det andet at ansatte på værkstedområdet overflyttes til socialpædagogoverenskomsten og endelig, at der i den kommende overenskomstperiode ses nærmere på ansættelsesforholdene for familieplejere. Forligene sendes nu til urafstemning blandt SL's medlemmer

3. marts 2011
KL's formand Borgmester Jan Trøjborg betegnede 2. marts på dknyt.dk de kommunale overenskomster som økonomisk ansvarlige. Desuden fremhæver han de aftalte regelforenklinger og mindre bureaukrati og ændringen af den lokale løndannelse, hvor det bliver op til den enkelte kommune at finde pengene. Desuden forklarer han, at grunden til at forligene blev toårige og ikke treårige skyldes usikkerhed om, hvordan samfundsøkonomien ser ud om tre år.

KL's hjemmeside berettede i går om forlig for en række specifikke områder henholdsvis tekniske servicemedarbejdere, Forhandlingskartellet, handicapledsagere, HUS/REN-området, socialpædagoger og pædagogik personale ved døgninstitutioner og pædagogisk uddannet personale i særlige stillinger, samt en fællesaftale om lokal løndannelse for pædagogisk område. BUPL kunne på deres hjemmeside samme dag fortælle, at der nu er indgået forlig på alle deres områder.

På dm.dk kan man fra i går læse, at et lille flertal i Dansk Magisterforenings (DM) hovedbestyrelse anbefaler et ja til forliget på statens område. Formand for DM Ingrid Stage begrunder ikke mindst anbefalingen af det magre resultat med, at lønmodtagersiden fik afværget mange af de forringelser, der var lagt op til fra Personalestyrelsens side. Ifølge Hk.dk anbefaler HK et ja ud fra lignende begrundelser. Forhandlingerne om HK/Kommunals specielle krav er ifølge deres hjemmeside nu helt afsluttede. Formand Bodil Otto udtrykker tilfredshed med resultatet, ligesom formand Sofie Friis fra DL - fagforeningen for lægesekretærer der er en del af HK - gør det. DL formanden fremhæver bl.a., at det lykkedes at få lægesekretærernes pension op over 15 procent.

På ftf.dk kan man i dag læse mere om den aftalte undersøgelse af det kønsopdelte arbejdsmarked som følge af forliget mellem Sundhedskartellet og Danske Regioner. Det kønsopdelte arbejdsmarked menes at have en række negative konsekvenser, ikke mindst at mænd generelt får mere i løn end kvinder.

2. marts 2011
Gymnasielærerforeningens medlemsblad 'Gymnasieskolen' bragte i går en artikel, hvori GL's formand Gorm Leschly betegner forliget med Personalestyrelsen som et godt resultat omstændighederne taget i betragtning. Han påpeger bl.a., at det ikke lykkedes staten at røre ved undervisningsforberedelsen og heller ikke at få forringelser igennem for erhvervsgymnasierne.

Børsen skrev i går, at det historisk magre overenskomstforlig for de offentligt ansatte allerede nu sætter forventninger op hos lærere, sygeplejersker og pædagoger frem mod næste overenskomstforhandling. Dennis Kristensen, formand for FOA, mener at forventningerne vil vokse i takt med at den økonomiske situation forbedres med henblik på, at der ved næst forhandlingsrunde kan kompenseres for det magre resultat i 2011.

FOA indgik natten til tirsdag den 1. marts forlig for teknisk servicepersonale i kommunerne, kunne man læse på foa.dk i går. Forliget tilgodeser de lavtlønnede og indeholder en månedlig lønstigning på 1.300 kroner fra 1. januar 2012 til teknik- og servicemedarbejderne i kommunerne.

1. marts 2011
Ritzaus Bureau bragte i går en oversigt over, hvad der er givet i lønstigninger på de forskellige hovedområder på det offentlige arbejdsmarked. På ingen af de tre hovedområder blev det til lønstigninger i 2011. For 2012 vedkommende gives der 1,7 procent i staten, mens der i kommunerne og amterne gives 2,65 procent.

I en artikel på Sygeplejerådets hjemmeside i går betegner kredsformand Vibeke Westh Sundhedskartellets forlig med KL og med Danske Regioner for 'det muliges kunst'. Som noget positivt peger hun på, at det lykkedes at afværge en stribe forringelser, især i forhold til arbejdstiden. Forligene skal til afstemning hos medlemmerne af DSR kort efter den 9. marts og afstemningen forventes afsluttet den 29. marts. Afstemning om overenskomstresultaterne er også tema for en artikel på FOA's hjemmeside i går, hvoraf det fremgår, at de besluttende organer i FOA anbefaler et ja til de kommunale og regionale forlig. FOA-formand Dennis Christensen karakteriserer i øvrigt i en artikel i dagens Information forliget som 'en forhåbentlig enkeltstående begivenhed', og peger på at resultat er magert. Dog ser han tryghedspuljen som et lille lyspunkt.

Dansk folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted mener, at de overenskomstbaserede pensionsordninger bør drøftes ved overenskomstforhandlingerne, da det er for svært og dyrt for lønmodtagerne at flytte mellem pensionsselskaberne. Det berettede kommunenyt.dk i går.

De offentlige overenskomstforlig perspektiveres yderligere i en række artikler. I Berlingske Tidende diskuteres lønmodtagerorganisationernes forhandlingsstrategi på de regionale og kommunale områder. Formand for KTO Anders Bondo Christensen mener, at det har gjort forhandlingerne indviklede og langtrukne på det regionale område, at de har været delt på fire forhandlingsborde, og yderligere, at det opsplittede forløb har ødelagt fordelene ved at lønmodtagerne står sammen. FOA, som sammen med AC har stået udenfor forhandlingerne på det regionale område, vil dog ifølge formand Dennis Kristensen kun deltage i fælles forhandlinger med de andre organisationer i fremtiden, hvis forhandlingerne med kommunerne og regionerne fortsat kommer til at forgå hver for sig, da der er tale om to meget forskellige arbejdsmarkeder. En anden perspektiverende artikel findes i Børsen fra i går, der diskuterer det analysearbejde, man er blevet enige om på sundhedsområdet. Analysearbejdet skal komme med forslag til, hvordan personale i sundhedssektoren kan komme fra deltid til fuldtidsstillinger. På Danske Kommuner Online diskuterer en projektchef og en kommunaldirektør endvidere den udfordring, der består i, at forligene ikke levner midler til lokalløn, som derfor nu skal finansieres af kommunerne selv. Det vil bl.a. kunne føre til større variation i den lokale løndannelse mellem kommunerne. Endelig kan man i en analyse i gårsdagens Jyllands-Posten læse, at i et femårsperspektiv har de offentlige ansatte hverken vundet eller tabt i forhold til de privatansatte.

28. februar 2011
I går søndag indgik Danske Regioner forlig med henholdsvis KTO, Sundhedskartellet, AC og FOA om en ny overenskomst for de ca. 120.000 medarbejdere i regionerne. Det har været særligt for dette års overenskomstforhandlinger, at FOA og AC har valgt at forhandle udenfor KTO på det regionale område. På baggrund af drøftelser mellem parterne i optakten til forhandlingerne blev man imidlertid enige om så vidt muligt at forhandle fælles tværgående krav sammen - også sammen med Sundhedskartellet.

Efter 2 døgns forhandlinger blev parterne enige om en to-årig aftale. Lønnen forbliver uændret i 2011, mens der er aftalt generelle lønstigninger på 2,65 % i 2011. Resultatet er således i tråd med forligene på det kommunale område. Der er tilsvarende tale om et reallønsfald i 2011, mens man skønner at reallønnen er sikret i 2012. Herudover blev man blandt andet enige om at revidere rammeaftalen om medindflydelse og medbestemmelse, videreføre seniorbonus og indføre et forskningsprojekt, der skal kortlægge og analysere deltidsarbejdes omfang i regionerne.

Ifølge Farmakonomforeningens hjemmeside og Avisen. dk var den helt store knast i forhandlingerne Danske Regioners krav om en selvstændig reguleringsordning for regionerne. Et krav som i løbet af forhandlingerne måtte bortfalde. Ifølge Avisen.dk måtte lønmodtagerne til gengæld lade deres krav om tryghed gå af bordet.

Af weekendens pressemeddelelser om resultatet fremgår det, at Danske Regioner er tilfredse med aftalen. Forhandlingsleder Jens Stenbæk karakteriserer således aftalen som det muliges kunst med et særdeles ansvarligt økonomisk resultat. Formand for FOA Dennis Kristensen er også tilfreds med, at man opnåede forlig, men kalder aftalen mager og udtrykker skuffelse over, at regionerne ikke ville indgå aftale om ekstraordinære tryghedsbestemmelser under de kommende års voldsomme omstillinger i sygehussektoren. Sundhedskartellets formand Grete Christensen hæver heller ikke armene over hovedet, men udtaler at resultatet er det bedst mulige i en meget svær situation.

På det regionale område mangler man fortsat at forhandle aftaler på plads med de enkelte organisationer om de specielle krav. Her har særligt forhandlingerne om speciallægernes arbejdstid voldt problemer. Ifølge Ugeskrift for Læger er situationen gået i hårdknude mellem Overlægeforeningen og Danske Regioner om arbejdstidsreglerne om, hvor tit lægerne må gå i vagt. Parterne har dog aftalt at mødes igen i denne uge. Yngre Læger, som også organiserer speciallæger deltager ligeledes i forhandlingerne.

I morges nåede også Sundhedskartellet og KL efter 19 timers forhandlinger frem til en aftale på det kommunale område. I overensstemmelse med det tidligere indgåede forlig mellem KTO og KL blev resultatet en toårig overenskomst uden lønstigninger i 2011, men med stigning i 2012 på 2,65 %. Aftalen lægger også på andre områder om fx forenkling af MED aftalen og videreførelse af seniordage mv. tæt op af den aftale kommunerne indgik med KTO.

Sundhedskartellets aftaler med kommunerne og regionerne betyder imidlertid også, at man på ligestillingsområdet i løbet af de næste to år skal lave en undersøgelse af det kønsopdelte arbejdsmarked. Med aftalerne har Sundhedskartellet dermed afsluttet dette års forhandlinger. Grete Christensen er overordnet godt tilfreds med forløbet, og mener, at man har fået vigtige resultater på trods af svære økonomiske rammer.

25. februar 2011
På Avisen.dk tilslutter formand for KTO Anders Bondo Christensen sig CFU formand Flemming Vinthers frygt for et protest-nej fra medlemmerne til de nyligt indgåede overenskomstforlig. På mandag starter Anders Bondo Christensen sin rundtur i landet til kommunale ansatte. Han understreger til Avisen.dk, at han vil gøre alt for at få medlemmerne til at forstå, at man udelukkende stemmer om overenskomstresultatet og ikke om den kommunale økonomi, ny regering, efterløn eller andet.

I dag afholdes ifølge planen det afsluttende tværgående forhandlingsmøde mellem Danske Regioner og KTO, AC, FOA og Sundhedskartellet. Henover weekenden forventer man at afslutte samtlige forhandlinger på både det regionale og kommunale område. Dermed afsluttes også de mange forhandlinger med de enkelte organisationer.

Bladet Sygeplejersken har i den forbindelse tema om OK 2011. Formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet Grete Christensen mener, at man nærmer sig en afgørelse og er tilfreds med de hidtidige delresultater, der er aftalt under forudsætning af, at man opnår et samlet forlig. I forhold til de specielle organisationskrav fremhæver Grete Christensen enkelte resultater. Blandt andet er man enige om at se nærmere på det kønsopdelte arbejdsmarked, og om at forbedre vilkårene for ansatte i atypiske stillinger, hvor der efterspørges særlige kompetencer. Radioavisen på P1 beretter, at det igennem de seneste år har været oversygeplejerskerne og andre mellemledere frem for de menige personalegrupper, der har fået langt de højeste lønstigninger. Grete Christensen udtaler i den forbindelse, at lønstigningerne ikke er taget fra de menige grupper, men skyldes ekstra penge forhandlet hjem via de individuelle lønforhandlinger.

Dagens Medicin skriver, at Danske Regioner nu øger presset på lægerne for at lempe arbejdstidsreglerne, så flere speciallæger kan sendes i aften- og nattevagt uden yderligere honorering. Ifølge Danske Regioner skal lempelsen sikre, at de nye akutmodtagelser kan leve op til målsætningen om, at erfarne læger kan tage imod patienter på alle tider af døgnet. Overlægeforeningens formand Erik Kristensen påpeger, at dette allerede kan lade sig gøre indenfor den nuværende overenskomst, og derfor anser han udspillet som et forsøg på at trykke lønnen.

En lang række af organisationsforhandlingerne er allerede kommet i hus i løbet af den seneste uge. AC har afsluttet sine forhandlinger på både det kommunale og statslige område. Dansk Magisterforenings formand Ingrid Stage er i den forbindelse ærgerlig over, at det ikke lykkedes at forandre arbejdstidsreglerne for løst ansatte på universiteterne, og at man ikke fik øremærket barsel til fædrene. Det lykkedes dog at forbedre tillæg til bestemte grupper. Danmarks Lærerforening har også afsluttet sine forhandlinger med KL. Her blev man enige om en lønstigning til lærerne og børnehaveklasselederne på 0,3 % i tillæg til den generelle lønstigning og man blev enige om individuelle planer for efteruddannelse til alle lærer. Det lykkedes dog ikke at opnå enighed om et arbejdsmiljøprojekt. HK/kommunal er også i hus på det kommunale område, men mangler at forhandle færdigt på det regionale.

24. februar 2011
I en artikel på avisen.dk udtrykker chefforhandler for de statsansatte Flemming Vinther bekymring for et protest-nej til overenskomsten. Derfor vil Flemming Vinter melde ud til medlemmerne, at afstemningen ikke handler om stillingtagen til efterlønsreformen eller regeringen. Flemming Vinter er også irriteret over, at blå blok kan bruge overenskomstresultatet, hvor arbejdsgivernes krav om arbejdstid ikke blev imødekommet, i en valgkamp til at slå S og SF i hovedet med.

På fredag tager regionerne hul på de afsluttende overenskomstforhandlinger. På DR's hjemmeside kan man læse, at de indledende forhandlinger mellem landets speciallæger og regionerne i går aftes brød sammen. Speciallægerne og regionerne kunne ikke blive enige om, at flere speciallæger skal være på vagt om aftenen og på længere sigt også om natten, sådan som regionerne kræver.

De generelle forhandlinger mellem henholdsvis KTO, FOA, AC og Sundhedskartellet og regionerne begynder fredag, og søndag aften forsætter forhandlingerne mellem regionerne og organisationerne blandt andet HK/Kommunal. Regionernes hovedkrav er en selvstændig reguleringsordning, og det er hverken KTO eller HK/Kommunal begejstrede for, da de forventer, det vil forringe lønudviklingen for de regionalt ansatte. Formanden for HK/Kommunal Bodil Otto forventer, at både løn og tryghed i ansættelsen bliver vanskelige emner, fremgår det af HK/Kommunals hjemmeside.

BUPL og KL blev i går enige om fordelingen af de 19 millioner, der i weekenden blev afsat til pædagogerne. Det blev besluttet, at pædagogernes pension skal stige til 13,77 %, fremgår det af BUPL's hjemmeside. Det er for souschefer, stedfortrædere og afdelingsledere en forhøjelse på 0,27 % og for de øvrige grupper 0,37 %. Formanden for BUPL, Henning Pedersen, mener, at det giver god mening at lægge pengene på pensionen, da pædagogerne halter efter på dette område. Det lykkedes ikke BUPL at få kravet om lønstigninger til nyuddannede pædagoger igennem. Til gengæld får de pædagogstuderende en lønforhøjelse på 0,6 % forudsat, at Socialpædagogerne og FOA vil være med i en tilsvarende aftale. Yderligere er KL og BUPL blevet enige om at afsætte 664.000 kr. til at forhøje pædagogernes aftentillæg med virkning fra 2012. I eftermiddags blev både KTO forliget og BUPL's egne aftaler godkendt enstemmigt af BUPL's hovedbestyrelse.

23. februar 2011
Der blev ikke afsat flere penge til lokale lønforhandling i den kommunale overenskomstaftale, fremgår det af en artikel i Berlingske Tidende. Parterne blev dog enige om, at det ikke længere er et bestemt beløb, som kommunerne skal bruge til de lokale lønforhandlinger. KL mangler stadig at forhandle de nærmere overenskomster med de enkelte organisationer. Formanden for Socialpædagogerne, Benny Andersen, skriver på sin blog om organisationens delforhandlinger med KL. Socialpædagogerne er utilfredse med KL's krav om, at der ikke længere skal indgås procedureaftaler lokalt. Benny Andersen opfordrer kommunerne til at tænke sig om, da det efter hans overbevisning er i alles interesse, at der eksisterer spilleregler for hvordan de lokale lønforhandlinger skal foregå.

Diskussionen om en stigning i speciallægernes aften- og natarbejde mellem Formanden for RLTN, Jens Stenbæk, og Formanden for Foreningen af speciallæger, Erik Kristensen, forsætter i dag i flere medier. Lægernes natarbejde vil ifølge Erik Kristensen medføre flere fejlbehandlinger. Forslaget opfattes yderligere af Foreningen af speciallæger som et skjult forsøg på at trykke lønnen. Det er ifølge Erik Kristensen en mulighed i den gældende overenskomst for at betale speciallægerne et vagthonorar for arbejde på skæve tidspunkter.

BUPL og KL har i dag delforhandlinger om, hvordan den særlige pulje på 20 mio. til ligeløn skal anvendes. Den særlige pulje kan ifølge beregninger fra avisen.dk betyde en lønstigning til alle landets pædagoger på 18 kr. om måneden. Formanden for BUPL, Henning Petersen, ser det som en sejr, at KL har erkendt, at pædagogernes løn er for lav. Indtil nu har KL, ifølge BUPL, afvist Lønkommissionens konklusion om ligelønsproblemet for pædagogerne.

22. februar 2011
Enkelte organisationer er det seneste døgn på deres respektive hjemmesider kommet med yderligere redegørelser for KL-KTO forliget. På KL's hjemmeside er der således lagt to videoer ud. På den ene video redegør KL's chefforhandler Michael Ziegler for de lønmæssige konsekvenser af forliget. På den anden fremhæver KL's løndirektør, Sine Sunesen, at forliget er det første skridt i retning af et serviceeftersyn af reglerne på det kommunale arbejdsmarked, som blev anbefalet af Lønkommissionen. På Dansk Magisterforenings hjemmeside blev der i går oploadet en detaljeret oversigt over det kommunale forligs væsentligste punkter, mens HK på deres hjemmeside redegjorde for detaljerne i tryghedspuljen. Der er afsat 80 millioner kroner til puljen, der skal gøre det lettere at komme videre i arbejdslivet efter en fyring. Puljen giver mulighed for at støtte den enkelte med op til 10.000 kroner, der kan anvendes til karrieresparing, rådgivning, efteruddannelse og kurser.

Regionerne vil i forbindelse med overenskomstforhandlingerne ændre overenskomsterne for at få speciallæger til at arbejde om aftenen, siger formanden for Regionernes Lønnings- og Taktnævn Jens Stenbæk i en artikel i Politikken. Formanden for Foreningen af speciallæger, Erik Kristensen, mener, at lægerne i øjeblikket arbejder 40 til 60 timer om ugen og har svært ved at afspadsere overarbejdet. Derfor vil det i følge ham være uhensigtsmæssigt at øge antallet af sene vagter.

I LOs ugebrev A4 erklærer Harald Børsting, formand for LO, at overenskomsten på statens område ikke er nogen gavebod, men dog tilfredsstillende. LO er tema for artikler i dagens udgave af Politikken og gårdsdagens Avisen.dk og Metroexpress. I artiklerne diskuteres konsekvenserne af LO's afvisning af behovet for at arbejde mere end 12 minutter om dagen her og nu for S-SF planen 'En fair løsning'.

Endelig indeholder gårsdagens medier et par artikler, der perspektiverer det kommunale forlig. Lederen i Fredericia Dagsblad kalder forliget et 'lyspunkt', og mener, at det ville have været urimeligt, hvis udfaldet havde givet større lønstigninger, når landet er præget af krise og arbejdsløshed. Ritzaus Bureau bragte en artikel, der argumenterer for, at overenskomsterne har bidraget til at svække den danske forbrugertillid.

21. februar 2011
Weekendens og mandagens artikler i medierne og på organisationernes hjemmesider handlede primært om aftalen på det kommunale område, der blev indgået lørdag mellem KL og KTO. Michael Ziegler, topforhandler for KL, kalder på KL's hjemmeside aftalen, der giver uændret løn i 2011 og generelle lønstigninger på 2,65 procent i 2012, for økonomisk ansvarlig. Aftalen indebærer i følge Ziegler endvidere: at reguleringsordningen fortsætter i en let omarbejdet form, at der bliver større frihed for MED-udvalgene til at sammensætte deres dagsorden, at regler om seniordage og åremålsansættelser forenkles, at de første skridt på vej mod et serviceeftersyn med henblik på at forsimple overenskomsterne tages, og at der etableres en tryghedspulje.

Lønmodtagerorganisationerne erklærer sig i varierende grad tilfredse med resultatet. Anders Bondo Christensen kalder det et smalt forlig, der afspejler den vanskelige samfundsøkonomiske situation, men påskynder, at der allerede den 1. januar 2012 er aftalt lønstigninger på 1,81 procent og reallønnen dermed sandsynligvis er sikret fra det andet år. Endvidere fremhæver han, at retten til seniordage gøres permanent, at afskedigelsesvarslerne for tillidsrepræsentanter forbedres, at samarbejdssystemet smidiggøres, og at der etableres en tryghedspulje.

Kort tid inden KTO-KL forliget blev underskrevet redegjorde Dennis Kristensen, formand for FOA, for det afsluttende forløb og indholdet i den ikke-underskrevne aftale på sin blog. Her kritiserede FOA-formanden KL for at afvise enhver form for skævdeling af midlerne i tryghedspakken med henblik på at tilgodese de lavest lønnede, for at afvise KTOs krav om forpligtelse til omplacering af medarbejdere indenfor kommunen i stedet for nyansættelser, og for at være ufremkommelige i spørgsmålet omkring brugen af løntilskudsjob. I pressemeddelelsen om forliget fra samme dato betegner Dennis Kristensen forliget som 'magert', og fremfører 'at det vil være forkert at sige, vi er begejstrede'. Han erkender, at det ikke har været muligt at sikre reallønnen, men hæfter sig ved, at det kommunale forlig gav én procent mere end det statslige forlig. FOA's tre krav om ligelønsprojekt, der skulle tilgodese de kommunale pædagoggrupper, lavlønsprofil og tryghedsløsninger er ifølge FOA-formanden ikke fulgt igennem i forliget, omend han henviser til, at der dog er opnået visse resultater på alle tre områder.

Formanden for BUPL , Henning Pedersen, påskønner på BUPLs hjemmeside, at det lykkedes lønmodtagerne at få lidt større lønstigninger end forventet og at få ekstra penge til pædagogerne, samt at bevare seniordagene. Han kritiserer dog KL for ikke at have udvist stor nok ansvarlighed, idet KL ikke var indstillet på en mere omfattende tryghedsaftale.

I Radioavisen på P4 søndag gav Anders Bondo Christensen, formand for KTO udtryk for, at det vil blive et ja ved de kommende urafstemninger om det kommunale forlig, fordi forventningerne er så små. Samme vurdering kommer fra to lokalafdelingsformænd for FOA og BUPL i samme indslag og fra en rundringning foretaget af Ritzau til lokalafdeling for FOA, BUPL og Dansk Lærerforening.

Et af de forhold, der ikke kunne opnås enighed om i forhandlingerne, var omfanget af brugen af løntilskudsjob. Dette emne behandledes lørdag den 19. i Informationen og Berlingske Tidende, hvor det kritiseres, at kommunerne det seneste år har fyret 11.500 ansatte i ordinære stillinger men samtidig ansat 3.300 i løntilskudsjob. Anders Bondo Christensen, formand for KTO, kaldte det fredag på Danske Kommuner Online for en klar provokation, at nogle ansatte bliver fyret blot for derefter at blive ansat i samme stilling, men med løntilskud.

Indlæg om andre forhandlinger og forlig i løbet af weekenden inkluderer et fra Sundhedskartellet, der fredag den 18. på deres hjemmeside fortæller om gennembrud i forhandlingerne med KL. Danske Regioner beretter samme dag om forlig mellem FOA og regionerne, mens DJØF på deres hjemmeside gennemgår DJØFs forlig med KTO emne for emne.

18. februar 2011
En serie artikler i gårsdagens medier og på organisationernes hjemmesider omhandler de afsluttende forhandlinger mellem KL og KTO , der indledes i dag. Det er FTFs holdning, at der ligger en opgave for de kommunale forhandlere i, at få oversat den statslige ramme til noget, der kan bruges på det kommunale område. De kommunale ansatte skylder mindre end de statsligt ansatte - kun 1,23 procent, hvilket giver lidt mere luft i forhandlingerne. FTF forventer ikke, at de kommunalt ansatte vil være tilfredse med alene at få kompetenceudvikling, som det var tilfældet på det statslige område. Det skyldes de mange afskedigelser, der har fundet sted i kommunerne. Formand for HK/Kommunal, Bodil Otto, peger på HK's hjemmeside på tryghedskravene som en af de knaster, der kan gøre forhandlingerne vanskelige. Rizaus Bureau beskriver både de afgørende kommunale forhandlinger og de tilsvarende regionale, der finder sted en uge senere. Anders Bondo Christensen, formand for KTO, fremhæver her, at der trods de vanskelige økonomiske forhold forhåbentlig er forståelse hos KL og Danske Regioner for behovet for attraktive arbejdspladser, så unge også i de kommende år vil uddanne sig til folkeskolelærere, sygeplejersker og pædagoger. Grete Christensen, formand for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejerråd, mener lønmodtagerne på sundhedsområdet har været meget realistiske og fokuserede i deres krav, hvilket har været med til, at forhandlingerne allerede nu har givet afkast i form af en seniorordning. Hun peger på arbejdsgiverkravet om mere lokal løndannelse kan være svært at forhandle på plads på grund af den snævre økonomiske ramme.

MetroXpress bragte her til morgen en artikel, hvor det vurderes, at et ja til de kommunale overenskomster bliver svært at stemme hjem, da resultatet følger resultatet på det statslige område og derfor sandsynligvis bliver meget magert. Det magre resultat kan gøre, at mange ikke vil stemme, således at der ikke er et tilstrækkeligt antal ja-stemmer. Berlingske Tidende dags dato indeholder en artikel med den modsatte vurdering. Avisen har talt med en række lokalformand fra de involverede organisationer, der alle vurderer, at krisebevidstheden er stor nok til at sikre et ja. Berlingske Tidende bringer endvidere et portræt af kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, der under overskriften 'Handlekraftig jomfruforhandler' præsenteres som lidt af en slider.

Sidste weekends forlig på det statslige område berøres også i går. Børsen og P1s Radioavis berettede om en beregning, der viser, at forliget vil spare statskassen for 8 milliarder kroner. I Politikken bragtes en analyse af forliget, forfattet af Jesper Due og Jørgen Steen Madsen fra FAOS, under overskriften 'Statslige forhandlere måtte sluge kameler'. Det bagvedliggende notat kan læses under 'Analyse af OK 2011' her på siden.

Endelig omhandler en række artikler baggrund og perspektiver for OK 2011. Ifølge Ekstra Bladet dags dato har de offentlige ansattes reallønsstigninger være tre gange så store som de privatansattes i de senere år. I Berlingske Tidende lægger FTF afstand til forslagene fra FOA og Dansk Sygeplejeråd om at droppe reguleringsordningen, da denne har været med til at sikre de offentlige ansatte en reallønsfremgang på 23 procent de sidste 15 år. Og i Informationen i går diskuterede Hanne Pontoppidan, formand for Uddannelsesforbundet, konsekvenserne af overenskomstforhandlingerne for den danske flexicurity model.

17. februar 2011
FOA og KL indgik i går det første delforlig på det kommunale område. Michael Ziegler, KL's chefforhandler, er tilfreds med det afbalancerede forlig, der i følge ham går i den rigtige retning, ved at modernisere den lokale løn og ikke sætte flere midler af til forlodsfinansiering. Dennis Kristensen, formand for FOA, er tilfreds med, at aftalerne om udmøntningsgaranti og gennemsnitslønsgaranti fastholdes. Aftaler der begge har betydning for den lokale løndannelse. Parterne er ligeledes tilfredse med, at have taget Lønkommissionens konklusion om ligeløn til efterretning og iværksat initiativer, der kan modvirke det kønsopdelte arbejdsmarked. Ifølge FOA vil pædagogerne få et ekstraordinært lønløft, blandt andet fordi der er enighed om en særlig pulje til FOA's forskellige pædagoggrupper. Forliget betyder ligeledes, ifølge FOA, at der er kommet ro omkring arbejdstiden, hvor parterne er blevet enige om at arbejde mod, at færre i fremtiden vil være på deltid. Aften- og natarbejde bliver med forliget pensionsgivende, ligesom at alle på social- og sundhedsområdet i kommunerne bliver omfattet af reglerne for det frie valg mellem løn og pension.

16. februar 2011
I flere medier kan man i dag læse om BUPL's og FOA's individuelle krav til overenskomstforliget. I mandags mødtes BUPL med KL, men KL var ifølge BUPL's formand, Henning Pedersen, afvisende over for alle BUPL's krav. Forventningerne til en individuel aftale er derfor små, dog håber BUPL stadig på at tage et lille skridt i forhold til ligelønsspørgsmålet. Michael Zielgler, chefforhandler i KL, afviser pædagogernes krav om særbehandling i forhold til lønspørgsmålet. Den økonomiske ramme er ganske smal, og derfor bliver det svært at tilgodese bestemte grupper. BUPL's krav om ligeløn kræver ifølge Michael Ziegler en samlet anbefaling fra de faglige organisationer. Henning Pedersen mener, at KTO's forhandlinger bliver de afgørende, og havde derfor også gerne set, at det var et krav fra KTO, at forhandlingerne tog udgangspunkt i Lønkommissionens konklusioner. Anders Bondo Christensen, formand for KTO, gør opmærksom på, at forhandlingsrammen er meget smal, men det er accepteret af KTO, at BUPL selv forhandler om en særpulje til pædagogerne. FOA havde tirsdag ligeledes individuelle forhandlinger med KL. Forskellige emner drøftedes på dette møde, blandt andet ulempetillæg, lokalløn og et særligt lønløft til de pædagoger, der er organiseret i FOA.

Flere forbund kommenterer på overenskomstforliget på det statslige område. Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, udtaler til ftf.dk, at hun er tilfreds med det smalle forlig og med, at reallønnen tilsyneladende er sikret i 2012. I Berlingske Tidende fremgår det, at overenskomstforliget ifølge formanden for officerernes fagforening, Bent Fabricius, betyder en højere gennemsnitsalder i forsvaret. Dermed vil der være flere officerer med en eller anden form for alderssvækkelse. Officersskolens Stabschef, Bjørn Lykke Sørensen, udtaler i forlængelse heraf til Ekstra Bladet, at der bliver flere ældre i forsvaret men ikke flere jobnumre - dermed vil der være færre yngre og færre til at løse de hårde opgaver. Formanden for Politiforbundets Uddannelses- og Ansættelsesudvalg, Claus Oxfeldt, har ikke noget godt at sige om den nye overenskomst. Han mener, at forliget betyder, at der ikke bliver råd til at ansætte nyuddannede betjente. Overenskomstforliget har medført forringelser for tjenestemænd i forhold til de gældende regler, udtaler Anders Bondo Christensen til bladet Undervisere. Det er dog hans opfattelse, at resultatet er bedre end, hvis det var blevet overladt til Folketinget at lovgive på området.

15. februar 2010
I Børsen kan man i dag læse, at de statslige overenskomster medfører et fald i Danmarks købekraft svarende til 3,7 mia. kr. i år. Ifølge cheføkonom i Nordea Helge Pedersen sker nedgangen i reallønnen på et skidt tidspunkt, da det danske privatforbrug netop er begyndt at komme sig efter krisen. Jørn Neergaard Larsen, adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, afviser at betragte den kommende reallønsnedgang, som et udtryk for købekraft der bliver suget ud af økonomien. Det er derimod et udtryk for, at de offentligt ansatte har haft for store forbrugsmuligheder i de seneste overenskomstår. Jørn Neergaard Larsen roser forhandlerne for at udvise det fornødne ansvar og følge reguleringsordningens løntilpasning. Udviklingen mellem de private og offentlige lønninger vil ifølge Jørn Neergaard Larsen være mere jævn og lettere at forstå, hvis der kunne være en bedre fordeling af de generelle lønelementer og de elementer, der forhandles på plads mellem de enkelte ledere og deres medarbejdere lokalt. I Børsen peger cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian på, at der ligeledes er gunstige effekter ved overenskomstaftalen. Der kommer bedre styr på de offentlige finanser og derved vil tilliden til den danske økonomi og konkurrenceevne forstærkes.

Dansk Magisterforenings formand Ingrid Stage beklager på dm.dk, at det ikke er lykkedes at sikre reallønnen. Resultatet var dog forventet, og forhandlerne gik derfor efter, at sikre reallønnen i 2012 og det er vurderingen, at det er lykkedes. Ingrid Stage og formanden for HK/Stat, Thora Pedersen, er ifølge Arbejderen tilfredse med, at det ikke lykkedes Finansministeren at få indført individuelle lønforhandlinger og længere arbejdstid.

Udsigten til at lønmodtagerne vil opleve en reallønsnedgang i 2011, har, ifølge en artikel i Politiken, fået Dennis Kristensen fra FOA og Grete Christensen fra Sundhedskartellet til at sætte spørgsmålstegn ved reguleringsordningen. Dennis Kristensen mener, at reguleringsordningen forvandler forhandlinger til ren teknik. Ifølge Grete Christensen blokerer reguleringsordningen for Sundhedskartellets ligelønsstrategi, hvis mål det er at få lønnen op for kvindegrupperne i det offentlige i forhold til mandefagene i de private. Anders Bondo Christensen, formand for KTO, mener, at afskaffelsen af reguleringsordningen vil medføre et lotteri hvor, der er dårlige gevinstchancer. Dette argument bakkes op af Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, der i sin blog argumenterer for, at reguleringsordningen set over en længere periode har betydet markante lønstigninger i det offentlige.

Der har af flere forbund været stillet krav til forhandlingerne om tryghed i ansættelsen. Krav der fortsat forhandles på det kommunale og regionale område. I Information forklares kravet med, at regeringen med dagpengeindgrebet har savet det ene af flexicurity-modellens ben over. Oplevelser med afskedigelser i kommuner og regioner har øget medlemmerne af FOA og Sundhedskartellets ønske om tryghed og sikkerhed i ansættelsen. Formanden for BUPL Henning Pedersen mener ikke alene, det handler om dagpengeforringelserne. Han peger også på, at uddannelsesmulighederne, på arbejdsmarkedet ikke er tilstrækkelige til at skabe den mobilitet, der er nødvendig for en flexicurity-model.

14. februar 2011
Finansministeriet og CFU indgik lørdag den 12. februar et toårigt overenskomstforlig på vegne af 185.000 statsansatte. Hermed er forhandlingerne ved "det store bord" på statens område afsluttet, og de sidste organisationsforhandlinger kan komme på plads i løbet af kort tid. Den samlede økonomiske ramme er på 3,15 % fordelt over de næste to år. I 2011 bruges 1,48 % af denne ramme til at afbetale den "gæld", man skylder som følge af, at de statsansattes lønudvikling har oversteget lønudviklingen i det private. I 2012 ligger der en generel forbedring på 1,67 %, hvortil forventes ca. 0,03 % udmøntet via reguleringsordningen. Det vurderes, at lønmodtagerne vil opleve en reallønsnedgang i 2011, men at reallønnen vil sikres i 2012 som følge af den moderate lønstigning. Dette afhænger naturligvis af prisudviklingen.

Herudover blev det blandt andet aftalt, at reguleringsordningen for det statslige område videreføres, at man skal gennemføre et serviceeftersyn af overenskomstsystemet, at seniorbonus fra trepartsmidlerne bortfalder, mens kompetencemidlerne videreføres. Man indgik også aftale om ændringer i førtidspensionsfradraget til tjenestemænd som følge af velfærdsforliget, og om forhøjelse af den lavere pligtige afgangsalder for visse tjenestemandsgrupper. Her blev man enige om at øge førtidspensionsfradraget med virkning for tjenestemænd, der fratræder fra januar 2019, og om at hæve pensionsalderen i forsvaret fra 60 til 62 år, mens aldersgrænsen helt fjernes for tjenestemænd i politiet og fængselsvæsenet.

For at kunne indgå en ny overenskomstaftale på baggrund af den stramme økonomi måtte centrale krav på begge sider af bordet imidlertid udgå af forhandlingerne. Lønmodtagerne måtte opgive krav om tryghed og arbejdsmiljø, mens arbejdsgiverne måtte opgive krav vedrørende arbejdstid. Topforhandler for CFU Flemming Vinther udtaler, at det har været svære forhandlinger, men at det er lykkedes at sikre medlemmerne en lønudvikling i overenskomstperioden. Finansminister Claus Hjorth Frederiksen er tilfreds med at forliget ligger inden for en økonomisk ansvarlig ramme.

Den indgåede aftale på statens område sætter rammerne for forhandlingerne i kommuner og regioner. KTO's formand udtaler således, at resultatet på statens område sender et klart signal til de andre forhandlingsborde, og at han forventer, at man vil følge samme model. Forventningerne til økonomien er lav blandt forhandlerne. Både FOA's formand, Dennis Kristensen, BUPL's formand, Henning Pedersen, og DSR's formand, Grete Christensen, har i løbet af weekenden udtalt, at man ikke forventer at ville kunne sikre reallønnen ved dette års overenskomstforhandlinger. Tryghed fremhæves dog fortsat som et højt prioriteret krav blandt lønmodtagerne i de kommunale og regionale forhandlinger.

I fredags, den 11. februar, blev forhandlerne på det regionale område blandt andet enige om at gøre seniorbonus permanent for de ansatte i regionerne og at smidiggøre rammerne for samarbejdet mellem ledelse og medarbejderrepræsentanter. Aftalen er indgået under forudsætning af, at man opnår et samlet forlig. Det afsluttende forhandlingsmøde mellem Danske Regioner (RLTN) og henholdsvis KTO, AC, FOA og Sundhedskartellet er planlagt til den 25. februar. Allerede på fredag den 18. februar starter KL og KTO deres afsluttende politiske forhandlinger på det kommunale område. 

11. februar 2011
Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) har forhandlet med Finansministeriet natten til onsdag og igen natten til torsdag formiddag i denne uge. På GL's hjemmeside kan man læse, at parterne nu er nået frem til en fælles forståelse. På nær enkelte detaljer foreligger der nu en tilfredsstillende løsning. De sidste detaljer forventes at falde på plads i løbet af i dag fredag. GL's hovedbestyrelse tager stilling til resultatet på et ekstraordinært møde i dag kl. 10, og herefter vil resultatet blive offentliggjort.

Enigheden mellem Finansministeriet og GL baner vejen for at forhandlingerne mellem CFU og Finansministeriet, som startede i går, kan komme i hus. Ifølge Djøf's hjemmeside er det i forlængelse af forhandlingerne mellem CFU og Finansministeriet planlagt, at AC og Finansministeriet starter deres forhandlinger på mandag den 14. februar. Hvis CFU-forhandlingerne rykkes eller forskydes, kan dette imidlertid smitte af på alle de øvrige forhandlinger. CFU's forhandlinger med finansministeriet forventes afsluttet senere i dag. Ifølge Avisen.dk er hovedforhandlingen dog gået i stå i løbet af formiddagen, fordi aftalerne om senere tilbagetrækningsalder for hæren og politiet ikke er færdige. Forhandlingerne forventes at fortsætte i løbet af dagen.

I dag har Danske Regioner (RLTN) tværgående forhandlinger med henholdsvis KTO, AC, FOA og Sundhedskartellet. Dette er det tredje planlagte politiske forhandlingsmøde mellem parterne. I dag er en række af de samme emner, som man tidligere har opnået enighed om på det kommunale område, på bordet. Det drejer sig om seniorordninger, MED-system og TR-vilkår. Ifølge HK Kommunals formand Bodil Otto er strengt taget alle andre punkter i princippet også på dagsordenen, hvis parterne kan blive enige om det. Blandt andet nævner hun regulerings- og tryghedsordninger.

I magasinet Sygeplejersken kan man læse mere om forhandlingerne mellem Sundhedskartellet og Regionerne. Danske Regioner har særlig fokus på at få flere sygeplejersker til at arbejde fuld tid, fordi man i fremtiden forventer, at der bliver mangel på arbejdskraft. Danske Regioners ledende forhandler Jens Stenbæk fremhæver endvidere, at et arbejdsliv på deltid kan få konsekvenser for faglighed og for livsindkomst og pension. I gennemsnit arbejder sygeplejersker i regionerne 33 timer og 12 minutter. Ifølge formand for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, skal fuld arbejdstid være en rettighed og ikke en pligt. Dog understreger hun, at Sundhedskartellet fokuserer på løsninger og fleksibilitet i forhandlingerne. Sundhedskartellet og Danske Regioner mødes ifølge planen næste gang på mandag.

10. februar 2011
Forhandlingerne på statens område har fyldt i medierne og på organisationernes hjemmesider det seneste døgn. Forhandlerne mødes i dag til forhandlinger i Finansministeriet. Det mest sandsynlige er ifølge djøf.dk, at der foreligger et resultat i løbet af fredag den 11. Også Orientering på DR mener, at der er udsigt til forlig. Berlingske Tidende skriver dags dato, at finansministeren vil have den såkaldte plustidsordning øget, så offentligt ansatte kan arbejde op til 42 timer om ugen og endvidere ønsker at fjerne reglen om, at den lokale tillidsrepræsentant skal være med, når der skal aftales deltid med individuelle ansatte. Men forslaget om øget arbejdstid møder modstand hos fagforeningerne, som i øjeblikket oplever fyringsrunder.

S-SF udspillet 'En Fair løsning' og dens plan om at øge arbejdstiden med 12 minutter om dagen bliver debatteret i forbindelse med arbejdsspørgsmålet under statens forhandlinger. Finansminister Claus Hjort Frederiksen udtaler til Børsen, at han går ud fra, at lønmodtagerne er indstillet på at arbejde mere, da deres organisationer har nikket ja til 'En Fair løsning'. Men Flemming Vinter, formand for CFU, mener det er at blande tingene sammen. Han vil forholde sig til arbejdsgivernes krav og ikke forhandle i forhold til S-SF planen. Til Politkken.dk udtaler CFU's formand, Flemming Vinther, imidlertid at der gerne skulle komme styr på knasterne ved mødet i dag. Hk.dk beretter også om optakten til dagens forhandlingsmøde på statens område. Her peger også formand for HK/Stat, Thora Petersen, på arbejdstidsspørgsmålet som et af de vanskelige. Direktør i Personalestyrelsen, Lisbeth Lolike, mener, at det er vigtigt at få gjort op med 37-timersugen og deltidskulturen. For selvom der ikke på alle områder mangler arbejdskraft lige nu, kommer der snart til at være brug for flere ansatte i staten, hvor 40 procent er mere end 50 år. Josephine Fock, der er sekretariatschef i OAO, Offentlige Ansattes Organisationer, håber at der bliver indgået aftale indenfor de næste par dage, men peger på, at også andre områder end arbejdstid er vanskelige at skabe enighed om. Lønmodtagernes krav om en tryghedspakke indeholdende bl.a. længere opsigelsesvarsler, mere barsel med løn til fædre samt ferierettigheder skiller også parterne.

Hk.dk beretter også - ligesom DR-nyhederne gjorde her til morgen - om en af de statslige forhandlinger på organisationsniveau, nemlig forhandlingerne på tjenestemandsområdet. Denne forhandling var forudset til at blive én af de vanskeligste. Den store knast har ifølge hk.dk været tilbagetrækningsalderen, hvor finansministeriet har ønsket at øge denne fra 63 til 65 år, hvad Politiforbundet har været imod med henvisning til at arbejdet som politibetjent er særligt hårdt. Men i går meldte formand for Politiforbundet, Peter Ibsen, ud, at man er tæt på at nå til enighed på dette punkt.

Også organisationsforhandlingerne i kommunerne for pædagogerne organiseret i BUPL adresseres i dagens medier. Det sker i en artikel i Børn og Unge, hvor Henning Pedersen, formand for BUPL udtrykker frustrationen over at forhandlingerne går meget trægt, og at KL agerer nærmest som om, det ikke er gået op for dem, at der er overenskomstforhandlinger lige nu. Formanden peger endvidere på Lønkommissionens rapport, der lokaliserer pædagogområdet som et af de få områder, hvor der ikke er ligeløn.

Sundhedskartellets forhandlinger med Regionerne beskrives på dsr.dk, hvor Grete Christensen, formand for både Sundhedskartellet og for Dansk Sygeplejeråd tror på, at der kan findes en fælles landingsbane med arbejdsgiverne i form af markeringer af fagets og arbejdets værdi, men hun ikke forventer de store krone-og-øre resultater.

9. februar 2011
Debatten om gymnasielærernes arbejdstid forsatte i går tirsdag på dr.dk. Gorm Leschly, formand for Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), gentog, at Finansministeriet og GL står meget langt fra hinanden. Finansministeriet henviser til tal fra OECD, der viser, at de danske gymnasielærere underviser langt mindre end deres udenlandske kollegaer. Kun omkring 23 procent af de danske læreres arbejdstid går med undervisning. Gorm Leschly kritiserer regnestykket for kun at omfatte decideret klasseundervisning, og ikke andre former for undervisning. Hvis en arbejdstidsaftale skal komme på tale, må Finansministeriets forhandlere give noget til gengæld, understreger han. En aftale, der ensidigt tilgodeser arbejdsgiverne, vil ifølge Gorm Leschly blive stemt ned. Formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, Jens Bo Nielsen, ser gerne, at lærerne møder eleverne nogle flere timer. Men for ham er en større fleksibilitet i arbejdstiden det vigtigste.

Altinget.dk berettede i går, at Danske Regioners formand for det løn- og personalepolitiske udvalg, Jens Stenbæk (V), ønsker, at flere sygeplejersker skal arbejde fuldtid, da der kommer til at mangle arbejdskraft på området i fremtiden. Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet, er ikke afvisende overfor forslaget om at gøre deltidsarbejde til fuldtidsarbejde, men mener, at det skal være en rettighed for de ansatte og ikke en pligt. Hun understeger endvidere, at et sundt arbejdsmiljø forbedrer mulighederne for at øge arbejdstiden.

Som omtalt tidligere her på resume-siden afviste KL ved sidste uges forhandlinger KTOs krav om to ugers ekstra forældreorlov til fædre med fuld løn, i det KL mener, at det strider imod EU's direktiv om ligebehandling. Men Lise Johansen, der er konsulent i FOA, udtaler ifølge avisen Arbejderen til foa.dk, at man i Island og Norge tolker direktivet anderledes. Her giver man forældrene lige ret til barsel og orlov samlet set. I Danmark er forældreorloven fordelt på seks uger til mor, seks uger til far og seks uger til deling. Men derudover har mor otte ugers barsel lige efter fødslen, mens far kun har to.

8. februar 2011
Ifølge Ekstra Bladet er formanden for de statsansattes forhandlingsudvalg CFU, Flemming Vinther, optimist, når han på torsdag den 10. februar igen sætter sig til forhandlingsbordet med finansminister Claus Hjort Frederiksen. Flemming Vinther udtaler til avisen, at han går benhårdt efter at få en aftale på plads. Flemming Vinther vil ikke kommentere på, hvor langt parterne står fra hinanden, men udtaler, at ud over lønspørgsmålet har både stat, regioner og kommuner stillet et uspiseligt krav om, at de offentlige ansatte skal gå op i tid - ikke kun fra deltid, men også til at arbejde mere end 37 timer om ugen - og det samtidig med at det offentlige fyrer medarbejdere for at spare.

På Djøf's hjemmeside kan man læse mere om de intense forhandlinger i weekenden på statens område. Gymnasielærerforeningen (GL) og Finansministeriet forhandlede bl.a. om gymnasielærernes arbejdstid, tilstedeværelse på skolen og den såkaldte 60-årsregel. Konklusionen sent søndag var ifølge Djøf's hjemmeside, at parterne står meget langt fra hinanden. Der afholdes møde igen i dag. Ifølge Djøf er det afgørende for Finansministeriet, at der denne gang aftales ændringer på GL-området, og derfor er der behov for reel fremdrift i forhandlingerne inden på torsdag, hvor de afsluttende forhandlinger mellem CFU og Finansministeriet er planlagt. GL-området kan på den måde blive en afgørende knast for at få et resultat på det statslige område på plads. Af øvrige større knaster på det statslige område peger Djøf på spørgsmålet om ændringer i førtidspensionsfradraget til tjenestemænd som følge af velfærdsforliget, og om forhøjelse af den lavere pligtige afgangsalder for visse tjenestemandsgrupper.

På baggrund af flere avisers rapporteringer af en ny Gallup-undersøgelse om de offentlige ansattes modvilje til at arbejde mere fortsætter diskussionerne om arbejdstid. FOA skriver på deres hjemmeside, at den manglende lyst til at arbejde mere også kan ses ved, at der er indgået meget få aftaler om plustid siden 2008. Både regioner og kommuner har stillet krav om plustid til blandt andet FOA ved de nuværende forhandlinger, men ifølge FOA frafaldt regionerne kravet i weekenden til FOA. FTF skriver i deres nyhedsbrev at flere pædagoger og sygeplejersker i de sidste år er blevet tvunget til at gå ned i arbejdstid. Både BUPL's formand, Henning Pedersen, og Dansk Sygeplejeråds formand, Grete Christensen, er stærkt utilfredse med udviklingen, som de mener har store konsekvenser for de ansattes faglighed og privatliv. Grete Christensen kalder situationen grotesk og tilføjer, at der er et ekstremt provokerende dilemma i, at man prøver at redde den økonomiske situation ved at bede de ansatte om at gå ned i tid. En praksis, som hun mener, står i skærende kontrast til arbejdsgivernes krav om, at vi skal arbejde mere, og at flere skal i job. I en nyhed på Danmarks Lærerforenings hjemmeside kritiserer formand Anders Bondo Christensen de to dagblade Berlingske Tidende og Jyllandsposten for forfejlet at have sat spørgsmålstegn ved fagbevægelsens vilje til at støtte en vækstdagsorden. Danmarks lærerforening vil gerne gå konstruktivt ind i at sikre arbejdskraft, hvis forudsætningerne er til stede. Anders Bondo Christensen understreger i den forbindelse, at det er på høje tid med en stabilisering og genopretning af den offentlige sektor, hvor man blandt andet har nedlagt over tusind lærerstillinger i kommunerne og planlægger at nedlægge yderligere 1.536 stillinger i 2011.

7. februar 2011
Natten til lørdag indgik FOA og Danske Regioner aftale om forenkling af enkelte fridagsbestemmelser for de ansatte, og om at lægge arbejdsgiverbetalt pension på løntillæg for at arbejde på skæve tidspunkter. Tidligere har kun den faste løn været pensionsgivende. Aftalen er indgået under forudsætning af, at der indgås et samlet forlig mellem Danske Regioner og henholdsvis FOA, AC, Sundhedskartellet og KTO. Dennis Kristensen skriver på sin blog, at grundet den stramme økonomi har begge parter for at opnå enighed om aftalen måtte frafalde en række krav. Således har arbejdsgiverne frafaldet krav om mere fleksibilitet og FOA har frafaldet en række krav om bedre arbejdstidsbestemte betalinger.

Ifølge Business.dk viser en ny måling fra Gallup, at kun hver tredje offentligt ansatte er parat til at øge arbejdstiden. Samtidig viser tal fra Danske Regioner og Personalestyrelsen, at stort set ingen har brugt den såkaldte plustidsordning, som giver mulighed for at arbejde i op til 42 timer om ugen. Arbejdsgiverne har ved OK 2011 ikke spillet ud med krav om at øge arbejdstiden med et bestemt antal timer, men ønsker at gøre op med deltidskulturen og øge brugen af plustidsordningen. Ifølge Flemming Vinther, formand for CFU, er der tale om svære forhandlinger på dette område, da de ansatte undre sig over at finansministeren kræver øget arbejdstid, når man samtidig oplever store fyringsrunder. Arbejdsgiverne erkender, at det kan blive svært at komme igennem med kravet, men anser det for nødvendigt for på sigt at kunne opretholde en effektiv offentlig sektor, når mange af de ældre medarbejdere går på pension.

Lars Qvistgaard, formand for Djøfs overenskomstforening, er spændt på at se, om tidsplanen for de offentlige overenskomstforhandlinger holder, da forhandlingerne ikke bevæger sig ud af stedet. På statens område er planen, at forhandlingerne med CFU afsluttes i slutningen af denne uge, hvorefter de forskellige organisationsforhandlinger skal på plads. Ifølge Lars Qvistgaard tegner der sig et billede af, at man på statens område kan blive enige om at se på et serviceeftersyn af de overenskomst- og aftalemæssige rammer, men i forhold til løn, tryghed og attraktive arbejdspladser er alt endnu udestående. Også på det kommunale og regionale borde har han svært ved at se fremdrift og kan kun få øje på få enighedspunkter.

Efter et forhandlingsforberedende møde mellem embedsmænd fra KTO og KL mener FOA's forhandlingschef, Steen Parker Sørensen, at de kommunale lønmodtagerorganisationer og KL er for langt fra hinanden i spørgsmålet om lokale løntillæg. FOA har sammen med HK, Dansk Lærerforening og BUPL arbejdet på at opnå en fælles aftale med KL. Organisationerne har accepteret, at der ikke bliver nogen forlodsfinansiering, men til gengæld krævet nogle ordninger, der sikrer de enkelte grupper en vis lønstigning. Forlodsfinansiering er den sum penge, som ved overenskomstforhandlingerne tidligere er blevet afsat særligt til lokal forhandling af løntillæg. FOA og andre organisationer frygter at afviklingen heraf kan betyde at nogle faggrupper vil komme i klemme og få udhulet deres lønniveau.

På bupl.dk skriver Henning Pedersen, formand for BUPL, om hvordan man kan få mest muligt ud af de penge, som er til forhandling på det kommunale område for denne gruppe. De økonomiske midler man opnår ved KTO forhandlingerne skal bruges til generelle lønstigninger for alle pædagoger, mens BUPLs egne midler kan bruges på en af to måder: Enten på pensionsforbedringer til alle, eller på en højere begyndelsesløn for de nye pædagoger. Hvordan lønkronerne skal bruges skal drøftes og besluttes i BUPL's hovedbestyrelse. BUPL mødes næste gang med KL den 14. februar.

4. februar 2011
De statsansattes chefforhandler, Flemming Vinter, og forhandlingslederen for de kommunalt og regionalt ansatte, Anders Bondo Christensen, udtaler til henholdsvis dr.dk og Berlingske Tidende, at det ikke er realistisk, at en kommende overenskomstaftale vil kunne sikre reallønnen. Forhandlingerne er dog stadig ikke afsluttet, og de vil begge kæmpe for, at lønstigningerne kommer til at matche den generelle prisstigning. Formanden for BUPL, Henning Pedersen, understreger, at sikring af reallønnen stadig er BUPL's vigtigste krav til forhandlingerne omend, det bliver vanskeligt at få igennem. Sundhedskartellets formand, Grethe Christensen, mener ikke, det er rimeligt, at Sundhedskartellets medlemmer skal gå ned i løn, og hun vil derfor forsat kæmpe for reallønnen.

Ifølge planen skulle der i dag have været en politisk forhandling mellem KTO og KL, men aftalen blev aflyst, fordi parterne var for langt fra hinanden. Ifølge FOA's formand Dennis Kristensen betyder det, at forhandlingerne begynder at komme under tidspres. Hvad parterne er uenige om opridses i en artikel i Politiken. Det ene stridspunkt er de ansattes krav om to ugers forældreorlov til mænd. KL vurderer, at det vil være i strid med et EU-direktiv på området. Derudover mener Michael Ziegler, at familierne skal have frihed til at vælge, hvem der tager barselsorlov. Det andet stridspunkt er de ansattes krav om, at der for hver arbejdsløs ansat i løntilskudsjob skal være fire ansat på ordinære vilkår. KL har forståelse for forslaget, men vil nødig have faste rammer. Det er ikke Michael Zieglers opfattelse, at kommunerne spekulerer i løntilskudsjob.

3. februar 2011
Der deltog i går 5000 tillidsfolk i LO's stormøde, der var præget af fagbevægelsens kamp for at få en ny regering. Den ophedede politiske debat var blandt andet forårsaget af regeringens forslag om at afskaffe efterlønnen. LO ønsker i stedet et samspil mellem efterløn og overenskomster, der betyder, at ældre gradvist kan gå på efterløn. I forlængelse af LO's stormøde i går har bl.a. buschauffører, renovationsarbejdere og lufthavnspersonale i dag strejket. Begrundelsen for strejken varierer mellem de involverede faggrupper, fremgår det af dr.dk. Blandt de nævnte årsager er utilfredshed med nedskæringer, modstand mod afskaffelse af efterlønnen, forringede vilkår for videreuddannelse og sympati med de øvrige arbejdsnedlæggelser.

Ved overenskomstforhandlinger mellem KL og KTO i år kan der ikke indgås bindende delforlig, så de forlig der indgås løbende, er afhængige af, at der kan opnås enighed om en samlet aftale. Den aftalte politiske forhandling fredag blev aflyst og parterne har endnu ikke taget hul på de økonomiske forhandlinger. Ifølge dknyt.dk er KTO-fomand, Anders Bondo Christensen, fortrøstningsfuld selvom, der ikke er den fremdrift i forhandlingerne, han havde ønsket. Den aflyste politiske forhandling er ikke ensbetydende med, at der er stilstand i forhandlingerne. Uoverensstemmelserne kan ifølge Anders Bondo Christensen fx løses ved, at parterne frafalder nogle af deres krav.

2. februar 2011
Politiforbundets formand, Peter Ibsen, vurderer i Avisen.dk den 1. februar, at de fire årlige seniorfridage, som parterne på det kommunale område er blevet enige om, ikke nødvendigvis bliver realiseret på det statslige område. Han mener, at det er for tidligt at sige, om der kommer en lignende ordning på statens område. Ibsen understreger, at feriefridagene forhandles samlet sammen med løn- og pensionsspørgsmål, frivillige fratrædelsesordninger og pligtig afgangsalder. Det er målsætningen, at forhandlingerne herom afsluttes 10. februar.

KL rapporterede i går på deres hjemmeside, at ingen grupper skal have ekstra midler fra gennemsnitslønsgarantien ved OK 2011, fordi alle grupper i den indeværende overenskomstperiode har haft en faktisk lønudvikling, som er højere end den garanterede. Gennemsnitslønsgarantien har eksisteret siden etableringen af de nye lønsystemer i 1997. Garantien fungerer på den måde, at hvis en gruppes lønudvikling har ligget under et fastsat niveau, tilføres gruppen det manglende beløb forud for den næste overenskomstfornyelse.

Arbejdstid var tema for et par af gårdagens artikler. En leder i tidsskriftet Forskerforum præsenterer universitetsfagforeningernes krav om, at universiteternes undtagelse for de generelle overtidsbestemmelser bør ophæves. Undtagelsen er begrundet med, at forskernes arbejdstid er ukontrollabel. I lederen peges for det første på undersøgelser, der dokumenterer overarbejde i stort omfang på universiteterne. For det andet påpeges det, at sektorforskningsorganisationerne allerede foretager tidsregistrering, og dermed kontrollerer arbejdstiden. Universitetsfagforeningerne mener på den baggrund, at overarbejde på universiteterne skal aflønnes. Gymnasielærernes arbejdstid diskuteres i en artikel i GLs medlemsblad Gymnasieskolen. Artiklen referer til en undersøgelse, der viser, at danske gymnasielærere bruger meget tid på lektiecaféer, studieretningsprojekter, idrætsdage og andre former for alternativ undervisning. På den baggrund kritiseres regeringens ambitioner om at sætte gymnasielærernes arbejdstid op. Ifølge GL-formand Gorm Leschly glemmer Undervisningsministeriet de alternative former for undervisning i deres arbejdstidsopgørelser.

KTO og KL kunne i går på deres respektive hjemmesider berette, at det planlagte politiske forhandlingsmøde den 4. februar er blevet aflyst, fordi de tekniske forhandlinger ikke havde skapt det nødvendige grundlag for politiske forhandlinger om emnerne ligeløn/ligestilling, barsel og det sociale kapitel. Emnerne vil i stedet indgå i de afsluttende politiske forhandlinger den 18. februar. Dennis Kristensen skrev i går på sin blog under FOAs hjemmeside, at FOAs forhandlinger med Danske Regioner er udskudt. Det skyldes ifølge FOA-formanden et kommunikationsbrist mellem regionerne og FOA, eller internt i FOA, om hvad der skulle realitetsforhandles.

1. februar 2011
En række indslag i medierne i går omhandler de økonomiske rammer for det kommende års lokale lønforhandlinger. Ifølge dr.dk viser tal for Personalestyrelsen, at den lokale løndannelse er endt med at udgøre 3,1 procent af lønsummen på det statslige område, hvilket er mere end dobbelt så meget, som der var sat af til lokalløn. Den ekstra milliard vil blive modregnet i henhold til reguleringsordningen, der sikrer, at de offentlige lønninger følger de private, og som også betyder, at de statsansatte skylder arbejdsgiverne 1,46 procent. I følge Avisen.dk mener Lisbeth Lollike fra Personalestyrelsen, at den øgede lokale løndannelse er positiv, da det motiverer den enkelte medarbejder til at gøre en ekstra indsats. Tallene bør ifølge hende få fagforeningerne til at arbejde mere for lokal løn. I følge dr.dk afviser hovedforhandler for de statsansatte, Flemming Vinther, at være tilbageholden med lønkrav i de centrale lønforhandlinger for at skabe mere rum til de lokale forhandlinger. Lignende meldinger kommer fra formand for AC, Erik Jylling i Berlingske Business. I samme artikel udtaler kontorchef i Personalestyrelsen Søren Erichsen, at brugen af lokal løn i staten længe har stået i stampe, og at det blive svært at øge den, hvis fagforeningerne vil bruge alle midlerne til at sikre lønnen på centralt niveau.

Efterlønsdebatten kan i følge de statsansattes hovedforhandler, Flemming Vinther, gå hen og påvirke overenskomstforhandlingerne på det offentlige område, selvom der ikke er udsigt til, at regeringen får flertal for sit efterlønsudspil. I en artikel i Børsen tirsdag giver han udtryk for frygt for, at medlemmerne laver en psykologisk kobling, da forhandlingerne sandsynligvis ikke vil give meget på lønsiden. Påvirkningen kan ske, ikke fordi medlemmerne ønsker at udløse en konflikt, men fordi de vil udtrykke utilfredshed med både at blive udsat for efterlønsforringelser og ingen eller meget begrænsede lønstigninger. De statsansatte mødes igen den 10. februar med de statslige arbejdsgivere.

Børsen bringer endvidere en artikel tirsdag, hvor formand for KTO og for Dansk Lærerforening, Anders Bondo Christensen, signaler, at man på lønmodtagersiden må være realistiske omkring lønnen. I stedet må man fokusere på krav om tryghed i ansættelsen som opfølgning til seniordagene og de længere opsigelsesvarsler til tillidsrepræsentanter, der blev aftalt i weekend. Michael Ziegler, chefforhandler for kommunerne, kan godt genkende billedet af, at der i løbet af forhandlingerne er kommet mere fokus på tryghed.

31. januar 2011
I denne weekend er KL og KTO blevet enige om en række emner ved de offentlige overenskomstforhandlinger. Seniordagene, som blev aftalt ved hjælp af 3-partsmidler ved OK-08, er man enige om at gøre permanente for de ansatte i kommunerne. Herudover har man aftalt forbedrede opsigelsesvarsler for afskedigelse af tillidsrepræsentanter i forbindelse med arbejdsmangel. Endelig er man enige om at forenkle reglerne om de ansattes medindflydelse og medbestemmelse ved at reducere antallet af centralt fastsatte obligatoriske opgaver for særligt hovedudvalg. Udvalgsstrukturen aftales lokalt i kommunen og kan derfor være forskellig fra kommune til kommune, men hovedudvalget er det mest overordnede niveau i den lokale medindflydelses og medbestemmelsesstruktur.

Resultatet er ikke et egentlig delforlig, som man tidligere har set det ved overenskomstforhandlingerne i 2005 og 2008, men er indgået under forudsætning af, at der opnås enighed om et samlet forlig mellem KL og KTO. Dette forventes at ske omkring den 18. februar, hvor man hidtil har aftalt det sidste politiske forhandlingsmøde. På det næste politiske forhandlingsmøde, som holdes 4. februar, vil man forhandle blandt andet krav om ligeløn, ligestilling og barsel.

28. januar 2011
HK stat skriver i dag om baggrunden for, at CFU stiller krav om en forpligtende aftale med tryghedsskabende tiltag. Ifølge formand for CFU, Flemming Vinther, er en af de største udfordringer for ansatte i staten graden af omstillinger forstået som centraliseringsprojekter, omflytninger, konkurrenceudsættelse og nedskæringer. CFU vil derfor forpligte ledelsen til at drøfte konsekvenser af omstillingen med de berørte medarbejdere, før omstillingen finder sted, og derudover skal opsigelsesvarslerne forbedres. Ifølge rapporten European Employee Index (EEI) fra 2010 er tryghed i ansættelsen styrtdykket indenfor de det seneste år. Samme undersøgelse viser dog, at medarbejderne i det offentlige er mere trygge end dem i det private, samt at arbejdsglæden høj, særligt i staten.

Ifølge fagbladet Børn og Unge er BUPLs hovedkrav ligeløn til alle offentligt ansatte. I den forbindelse har BUPL to lønkrav. Dels ønsker man pædagogernes startløn hævet. Et krav som altså kun berører de pædagoger, som kommer ind i faget, men som har betydning for deres senere lønudvikling. Dels ønsker BUPL en ny stillingskategori indført, som vil give almindelige pædagoger med særlig viden eller erfaringer - og som derved kan løse bestemte opgaver for kommunerne - mulighed for at avancere. I forhold til det pædagogiske område har FOA tidligere i denne uge haft forhandlingsmøde med KL om FOA's pædagogiske faggrupper. Fremhævet som FOA's vigtigste krav for deres 9.000 pædagogmedlemmer er et ekstraordinært lønløft. Formand for FOA's pædagogiske sektor Jacob Sølvhøj understreger på foa.dk at det blev klart dokumenteret af Lønkommissionen, at pædagogerne sakker mest bagud i forhold til sammenlignelige grupper. På mødet den 26. januar diskuterede parterne kravene og arbejdsgiverne noterede sig kravet.

Senere i går skrev Dennis Kristensen i sin dagbog på FOA.dk at statsministerens ønske om at afskaffe efterlønsordningen og fremrykke 2006-velfærdsaftalens forhøjelse af pensionsalderen spiller ind i forhandlingerne med regionerne. Danske Regioner (RLTN) har ifølge Dennis Kristensen stillet krav om, at en forlængelse af seniorbonusordninger skal ledsages af en forhøjelse af aldersgrænserne for at modtage seniorbonus i takt med forhøjelse af folkepensionsalderen. Ifølge Dennis Kristensen er det en måde at kaste grus i forhandlingssystemet.

27. januar 2011
P1Morgen og radioavisen har i dag bragt et interview med personalechef i Kriminalforsorgen, Liselotte Bering Liisberg. I interviewet advarer hun, som privatperson, mod at hæve fængselsbetjentenes pensionsalder. Personalechefen udtaler, at jobbet som fængselsbetjent er psykisk nedslidende, og at den nuværende pensionsalder på 63 år er passende. Advarslen har Kriminalforsorgen også sendt til Personalestyrelsen i et brev tilbage i januar 2010. Alligevel er det finansministerens mål at hæve de tjenestemandsansatte fængselsbetjentes pensionsalder til 65 år. Indledningsvist blev interviewet med Liselotte Bering Liisberg etableret i forbindelse med de igangværende overenskomstforhandlinger på det offentlige arbejdsmarked. Efter at interviewene var blevet gennemført, trak Liselotte Bering Liisberg udtalelserne tilbage og havde nu kun udtalt sig som privatperson.

I forlængelse af de afbrudte forhandlinger fredag udtalte FOA's formand, Dennis Kristensen, tidligere på ugen i en pressemeddelelse, at han var urolig for at forhandlingerne kunne ende i konflikt. Berlingske tidende har gennemført en rundspørge blandt 76 lokalformænd i en række af de store forbund, med henblik på at afdække deres strejkelyst ved de nuværende forhandlinger. Knap halvdelen (46 %) af lokalformændene i FOA mener, at en strejke i år er sandsynlig. Herimod er det de alene 15 % af de øvrige adspurgte lokalformænd, der vurderer at en strejke er sandsynlig. Ifølge Dennis Kristensen er forklaringen, kombinationen af store fyringsrunder på FOA medlemmernes arbejdspladser og krav om mere arbejde fra arbejdsgiverne. Derudover er FOA's strejkekasse ikke så tømt som de øvrige forbunds. Formanden for BUPL Storkøbenhavn, Michael Egelund, mener snarere at forklaringen er, at medlemmerne er klar over, at forhandlingerne starter med et minus på lønkontoen, og derfor er fagforeningerne mere kompromisvillige.

26. januar 2011
Personalestyrelsen orienterer på deres hjemmeside om, at det planlagte forhandlingsmøde mellem CFU og finansministeren den 27. januar er udskudt. Begrundelsen er, at forhandlingerne kører planmæssigt, og man derfor vurderer, at der ikke er behov for et møde lige nu.

25. januar 2011
Reaktionerne på fredagens forhandlinger på det regionale område forsatte mandag. Grete Christensen, topforhandler for Sundhedskartellet, finder det ærgerligt, at parterne ikke kunne blive enige i denne omgang. Men hun er sikker på, at forhandlingerne kommer videre og at et fornuftigt forhandlingsresultat bliver opnået.

Nyhedsbrevet Nyhedsinformation for Social- og Sundhedssektor beretter dags dato, at to ud af tre kommunale ledere mener, at individuel løn er et nyttigt redskab til at skabe dygtige medarbejdere, og til at rekruttere og fastholde de rigtige medarbejdere. Kun 20 procent af lederne vurderer, at individuel løn ikke er et anvendeligt redskab for individualisering og fastholdelse. Undersøgelsen er foretaget af Lederne i samarbejde med Syddansk Universitet og Kommunaldirektørforeningen.

I en debat artikel i Politiken mandag hævder Mogens Ove Madsen og Søren Bak fra DJØF, at det er en myte, at djøf'erne ikke går på efterløn, selvom de ikke gør det i samme omfang som 3Fere. Der stilles i artiklen også spørgsmålstegn ved hvorvidt djøf'erne vil komme i arbejde som følge af en afskaffelse af efterlønnen. Det fremhæves endelig, at DJØF i forbindelse med OK 2011 har fremsat en lang række krav, der skal forbedre forholdene fro seniorerne. Kravene drejer sig bl.a. om arbejdstid, arbejdsfunktioner, samt mentor- og konsulentordninger.

24. januar 2011
Der var fredag forhandlinger mellem Regionernes Lønnings- og Taksnævn og KTO, Sundhedskartellet, AC og FOA. Dette 2. politiske forhandlingsmøde endte i flg. kto.dk uden at der blev skabt fælles forståelse om de behandlede emner. FOA har fredag og hen over weekenden beskrevet forløbet på deres hjemmeside, og peger på tre primære knaster: For det første ville arbejdsgiverne ikke være med til at videreføre de nuværende seniorordninger, for det andet ville de heller ikke være med til at give tillidsrepræsentanterne en særlig beskyttelse ved arbejdsmangel og for det tredje afviste de et krav om klagemuligheder i MED-systemet. HK Kommunal har på deres hjemmeside samme udlægning af hovedproblemerne i forhandlingerne. HK Kommunals formand Bodil Otto beklager, at det ikke lykkedes at få enderne til at mødes. Men hun mener ikke, at parterne var langt fra hinanden og forudser, at et resultat derfor nok skal kunne nås senere i forhandlingsforløbet. Næste forhandlingsmøde i regionerne er 11. februar.

FOAs formand Dennis Kristensen er mere pessimistisk i en pressemeddelelse fra FOA lørdag. Han finder det bekymrende, at parterne både på det kommunale og det regionale område har så svært ved at blive enige. Han forudser, at det kan blive svært at nå at få en aftale i hus inden udgangen af februar og mener, at sammenbruddet ligefrem kan ende i storkonklift. Regionernes forhandler Jens Stenbæk mener ikke, at det vil gå galt. Han anser FOA-formandens udmelding som ren teatertorden.

To af weekendens artikler omhandler overenskomsttemaet ældre på arbejdsmarkedet uden direkte at relaterer sig til overenskomstforhandlingerne. FOA-formand Dennis Kristensen er i Berlingske business ude med en markering om Vækstforum. Han finder, at det er ren manipulation, hvis Vækstforum - hvor fagbevægelsen er repræsenteret - anbefaler regeringen at efterlønnen afskaffes. Kristensen vil derfor i den kommende uge anbefale fagbevægelsen, at den trækker sig fra forummet. I en artikel i Ugebrevet A4 diskuteres seniorernes vilkår på arbejdsmarkedet. I artiklen efterlyser en række fagforeningsfolk og forskere mere fokus på gulerod frem for pisk for at få de ældre til at blive længere på arbejdsmarkedet. Bl.a. argumenter formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Kristensen, for at det ikke er individuelle løn og andre former for kontant afregning, der har størst betydning. Der imod mener han, at det vigtigste er at få gjort noget ved den nedslidning, der findes inden for flere fagområder. Lars Storr Hansen, direktør i Dansk Byggeri, ser omvendt ikke det helt store behov for, at ældre medarbejdere generelt skal kunne gå ned i tid.

21. januar 2011
På det regionale område har man i dag anden tværgående forhandling mellem Danske Regioner (RLTN) og henholdsvis KTO, AC, FOA og Sundhedskartellet. Formand for HK Kommunal, Bodil Otto, håber, at KTO med udgangspunkt i enighed om at fortsætte seniordage i kommunerne kan opnå samme enighed om seniorbonus i regionerne. Herudover er samarbejdssystemet og TR-vilkår på dagsordenen. Emner, som hun mener, er en vanskelig knast i forhandlingerne, og som man ikke endnu har opnået enighed om ved forhandlingerne med KL.

Organisationsforhandlinger med de mange forskellige personalegrupper pågår sideløbende med forhandlingerne ved de store borde. Her er der flere organisationer - særligt ved de statslige og kommunale forhandlinger - der har meldt ud om udviklingen i forhandlingerne i den seneste uge.

På det statslige område har Djøf således haft første forhandlinger med Personalestyrelsen om chefområdet. Forhandlingerne er endnu ikke afsluttet, men ifølge Djøf er udsigten til, at krav imødekommes begrænset grundet den stramme økonomi. Formand for Djøfs overenskomstforening, Lars Qvistgaard, har også kommenteret på den seneste opgørelse af reguleringsordningen på det statslige område, der som forventet, denne gang er negativ. Djøf er for en bevaring af reguleringsordningen, som de vurderer, stadig er til fordel for de offentlig ansatte. Kommunikation og Sprog har også haft første møde med Personalestyrelsen, hvor de bl.a. har diskuteret at løfte en gruppe korrespondenter over på den mere fordelagtige AC overenskomst. Formand Per Lindegaard Hjorth, mener dog man skal længere hen i forhandlingerne, før man kan begynde, at opnå resultater. Bladet Gymnasieskolen skriver, at man forventer at forhandlingerne nu spidser ti. Den 24. januar er der planlagt forhandlingsmøde om GL overenskomsten. Der er lagt op til et hurtigt forhandlingsforløb med en mulig slutspurt mellem GL og Personalestyrelsen i weekenden 12.-13. februar. Helt centralt i forhandlingerne mellem GL og Personalestyrelsen står emnet om arbejdstid.

I forhold til det kommunale område skriver FOA på deres hjemmeside, at man står langt fra KL i spørgsmålet om social og sundhedspersonalets arbejdstid, mens parterne nok kan enes om et projekt om efteruddannelse af folk i denne gruppe. Løn vil dog først komme på dagsordenen, når man kender den økonomiske ramme, som sættes ved de tværgående politiske forhandlinger mellem KL og KTO. Der har endvidere været afholdt møde mellem Lærernes Centralorganisation og KL i denne uge.

20. januar 2011
Personalestyrelsen gør status over overenskomstforhandlingerne på statens område. Tirsdag den 11. januar blev andet forhandlingsmøde mellem finansministeren og CFU afholdt. Det var første møde siden de to parter udvekslede krav 16. december. Siden december er der på embedsmandsniveau nedsat en række arbejdsgrupper, der ser nærmere på de enkelte temaer i forhandlingerne på statens område, bl.a.:

- Løn
- Serviceeftersyn
- Pension mv.
- Hævelse af pligtige afgangsaldre i politiet, kriminalforsorgen og forsvaret.
- Generelle regelsæt
- Ansættelsesvilkår, herunder arbejdstid, kompetenceudvikling og SU

Næste politiske forhandlingsmøde mellem finansministeren og CFU er fastsat til 27. januar.

På det kommunale område havde man politiske forhandlinger 14. januar, og tredje politiske forhandlingsmøde mellem KL og KTO er sat til den 4. februar. Flere af de organisationer, som er medlem af KTO, har i de seneste dage meldt ud, at de mener at forhandlingerne går trægt. På 3Fs hjemmeside kan man læse, at man mener at være 3-6 uger bagud i forhold til overenskomstforhandlingerne i 2008. Formand for den offentlige gruppe i 3F, Ellen K. Lykkegaard, peger på, at dette skyldes den smalle økonomiske ramme, og ærgrer sig over, at det ikke er lykkedes at lave delforlig, så man kunne signalere, at der er skred i tingene.

På det regionale område har Danske Regioner planlagt andet tværgående politisk forhandlingsmøde med henholdsvis KTO, AC, FOA og Sundhedskartellet til i morgen den 21. januar. Her er de politiske forhandlinger således noget forskudt i tid i forhold til staten og kommunerne.

Organisationsforhandlinger med de mange forskellige personalegrupper pågår sideløbende med forhandlingerne ved de store borde.

19. januar 2011
Løn og relaterede emner var tema for flere af det sidste døgns udmeldinger om overenskomstforhandlingerne. CFU beretter på deres hjemmeside, at de sammen med Personalestyrelsen har opgjort udmøntningen fra reguleringsordningen til at blive minus 1,46 procent pr. 1. april 2011. BUPL melder på deres hjemmeside ud, at pædagogernes startløn skal være højere, så der bliver taget skridt hen imod ligeløn. Men BUPL's formand Henning Pedersen erkender, at forhandlingerne i KTO fællesskabet med KL går trægt. Hovedforhandler og formand for KLs løn- og personaleudvalg , Michael Ziegler, beretter på KLs hjemmeside, at der bliver brugt for mange penge til gyldne håndtryk til kommunernes chefer. Det sker på baggrund af en analyse, der viser, at 24 kommuner har brugt 75 millioner kroner i fratrædelsesbeløb sidste år. Chefernes fagforening DJØF kræver stik imod KL et længere opsigelsesvarsel ved afskedigelser.

Ligeledes har der været en del udmeldinger om arbejdstid. I GLs medlemsblad Gymnasieskolen opridses forhandlingsforløbet for GL. Det beskrives bl.a. som usædvanligt, at der midt under forhandlingerne den 10. januar blev holdt et møde mellem GL og regeringen med deltagelse af både finansminister Claus Hjort Frederiksen og undervisningsminister Tina Nedergaard. Det tages som udtryk for, at regeringen prioriterer ændringer i gymnasielærernes arbejdstid ganske højt. FOA kalder det på deres hjemmeside uacceptabelt, at rengøringsansatte som krævet af KL skal arbejde op til 10 timer om dagen, og afviser også en generel stigning i arbejdstiden til 38 timer om ugen. DIs arbejdsmarkedspolitiske chef Steen Nielsen argumenter på DI.dk for en kombination af afskaffelse af efterlønnen og længere arbejdstid. Han ser gerne, at der tages fat om øget arbejdstid på det offentlige område ved de igangværende forhandlinger.

Endvidere har tillidsrepræsentanter og MED-systemet (medindflydelsessystemet) været debatteret. Formand for FOA Dennis Kristensen udtaler på organisationens hjemmeside, at KL ikke ville være med til at give tillidsrepræsentanterne bedre beskyttelse i ansættelsen, og at det var en af grundene til, at KTO-KL forhandlingerne i sidste uge endte uden resultat. HK-kommunal lægger på hk.dk afstand til en analyse fra det Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI), der tidligere på måneden konkluderede, at der kan skæres i MED-systemet uden at det går ud over medarbejdernes indflydelse. HK/Kommunal mener således ikke, at det er en vej frem, at skære i antallet af udvalg.

Endelig henviser Danske Regioner på deres hjemmeside til et magasin med gode eksempler på fleksibel opgaveløsning i sundhedsvæsnet, et andet OK 2011 relateret tema. Magasinet er udarbejdet i samarbejde mellem Danske Regioner og Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

18. januar 2011
Reaktionerne på fredagens forhandlinger mellem KL og KTO fortsatte mandag. På KLs hjemmeside går Lene Møller, afdelingschef i KL, i rette med Dennis Kristensen, formand for FOA, der i flere indlæg på sin blog har karakteriseret KL-KTO forhandlingerne som bl.a. 'tidsspilde' og 'skuddermudder'. Lene Møller finder, at Kristensen i sine indlæg har travlt med at give KLs forhandlere karakterer for måden, forhandlingerne gribes an på, og at dette ikke befordrer et godt forhandlingsklima. Afdelingschefen tilføjer, at det er meget lidt respektfuldt overfor KTOs egne sekretariatsfolk at kalde deres arbejde tidsspilde, og at sekretariaterne netop ikke spildte politikernes tid, da de fredag valgte ikke at forsætte forhandlingerne om lørdagen. Andetsteds på KLs hjemmeside reporteres der mandag om enighed på mødet om at forsætte seniordagene under forudsætning af, at der kan nås enighed om alle kravene fra KL og KTO.

Internetavisen dknyt har en længere analyse af mødet. Her berettes, at når embedsmændene ikke havde noget at byde topforhandlerne på fredagens møde vedrørende MED-systemet (medindflydelsessystemet), så skyldes det, at KL ikke ville indgå i realitetsforhandlinger herom, før der var opnået enighed om seniordagene. Det skete fredag, men var ikke nok til at sekretariatsfolkene kunne komme videre med MED-spørgsmålet. Dette fik FOAs formand Dennis Kristensen til at kalde KLs forhandlingstaktik for en 'gidseltaktik' på sin blog lørdag. Danmarks Lærerforenings formand og formand for KTO, Anders Bondo Christensen, udtrykker sig noget mere afdæmpet, men både han og HK Kommunals formand Bodil Otto udtrykker bekymring for de mange løse ender i forhandlingerne.

Også på statens område mødtes forhandlerne i sidste uge. På Dansk Sygeplejeråds hjemmeside mandag refereres finansminister Claus Hjort Frederiksen for at kvittere for at forhandlingerne nu er i gang, og for igen at understrege vigtigheden af statens krav til arbejdstid, arbejdstilrettelæggelse og fleksibilitet. Formanden for de statsansatte i CFU, Flemming Vinther, fremhævede et kommende serviceeftersyn af overenskomsterne, herunder særligt forholdene for samarbejde og tillidsrepræsentanter.

17. januar 2011
I fredags var der politisk forhandlingsmøde mellem KTO og KL, hvor der forhandledes om TR-vilkår, MED-systemet og en række seniorpolitiske initiativer. Efter fem timers politiske forhandlinger og 11 timers sekretariatsforhandlinger måtte parterne konkludere, at der ikke var basis for enighed. Ifølge KL var der dog fremdrift i forhandlingerne. HK/kommunal mener, at fremdriften må være i forhold til seniorordninger, for der har ikke kunnet opnås enighed om MED-systemet og TR-vilkår. Det bekymrer Bodil Otte, formand i HK/kommunal, at så mange løse ender hober sig op. Bodil Otte vurderer, at forhandlingerne kommer under tidspres, og mange områder skal derved forhandles på plads sidst i forløbet. I KTOs pressemeddelelse om forhandlingernes stilstand udtaler formanden, Anders Bondo Christensen, at forhandlingerne er vanskelige, og at KTO ikke har fået de indrømmelser fra KL, som de forventede. Det planlagte forhandlingsmøde lørdag d. 15. januar, blev aflyst pga. den manglende enighed. De politiske forhandlinger genoptages d. 4. februar 2011.

14. januar 2011
I en artikel på BUPLs hjemmeside fremgår det, at forhandlingschefen Torben Fersløv Andersen stadig arbejder for at udbrede ligeløn. Han mener dog ikke, at problemet om ligeløn alene kan løses gennem overenskomstforhandlingerne, da arbejdsgiverne ikke mener, at der er reel uligeløn. I stedet må Folketinget komme på banen og løse det samfundsproblem, som uligeløn er, med en pose penge og en ny ligelønslov. Torben Fersløv Andersen har dog ikke meget tiltro til de danske politikere, men han har større tiltro til, at EU vil gøre noget ved uligelønnen.

Lotte Hansen, spinekspert, mener, at det bliver svært for BUPL at vinde slaget om ligeløn, da sagen ikke kan løses ved overenskomstforhandlingernes forhandlingsbord. I stedet for at holde fast i ligelønskampen mener Lotte Hansen, at pædagogerne skal arbejde strategisk med at vise, hvad deres arbejde er værd for samfundet.
I en artikel i Børn og Unge argumenterer BUPL for, at der er mere vundet ved at forbedre arbejdsvilkårene for pædagogerne end ved at afskaffe efterlønnen. BUPL har derfor sammen med de andre kommunalt ansattes organisationer under forhandlingerne om en ny overenskomst krævet, at alle skal have ret til at kombinere efterløn med deltid, og at seniorordningerne, som giver fem ekstra fridage til alle over 58, gøres permanent. BUPLs formand Henning Pedersen mener, at det er den fysiske og psykiske nedslidning af pædagogerne, der skal fjernes og ikke hjælpen til dem, når de først er slidt ned.

12. januar 2011
Ventetiden for henviste patienter til praktiserende speciallæger har været diskuteret kraftigt i medierne og flere politikere, inklusiv Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Harder, har kritiseret det forhold, at patienter med en privat sundhedsforsikring bliver behandlet hurtigere end andre patienter. Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), har udtalt, at han vil tage sagen op, når han snart forhandler overenskomst med speciallægerne, og det bifalder speciallægerne. Samarbejdet mellem region og praktiserende speciallæger er reguleret i overenskomst indgået mellem Danske Regioner (RLTN) og Foreningen af Speciallæger (FAS). Denne overenskomst er ikke som sådan en del af de offentlige overenskomstforhandlinger, men forhandles hvert 3. år, og næste gang er i starten af 2011.

På HK Kommunals temaside udtaler Formand Bodil Otto ærgrelse over, at arbejdsgiverne ikke vil indgå delforlig undervejs i forhandlingerne, som man gjorde det ved overenskomstforhandlingerne i 2008. Ifølge Bodil Otto gav det nemlig en god fornemmelse af fremdrift. Nu frygter hun, at dette hele ender i en stor pulje på den sidste forhandlingsnat. En model, hun finder, yderst uheldig, fordi det kan vise sig uklart, hvad der egentlig er enighed om, og hvad der ender med at være de helt ømme punkter.

På KL's temaside om overenskomstforhandlingerne 2011 har man siden i går kunnet læse om de mange specifikke overenskomstforberedende aktiviteter, som foregår lige nu mellem de store politiske forhandlingsmøder. Det kommunale område har fem overordnede overenskomstområder hhv. det pædagogiske, tekniske og administrative område samt ældre- og sundhedsområdet og undervisningsområdet og mødeaktiviteten mellem KL og de mange forskellige personalegrupper er høj. Udover møder med de forskellige personalegrupper gennemføres også en række koordinerende møder mellem de offentlige arbejdsgivere (Personalestyrelsen, KL og Danske Regioner), samt er der nedsat en mængde arbejdsgrupper, som skal forberede forslag til løsninger på specifikke sagsområde.

11. januar 2011
I en artikel i Berlingske Tidende afviser fagforeningerne et af de statslige arbejdsgiveres krav til OK 2011, nemlig at øge pensionsalderen for tjenestemandsansatte. Peter Ibsen, formand for Politiforbundet, begrunder sin afvisning med, at arbejdsvilkårene er for hårde for 62-årige, og at der bliver færre og færre administrative stillinger, som egner sig til ældre medarbejdere. Lignende meldinger kommer fra formanden for Hærens Konstabel og Korporalforening, Flemming Vinther. Hvis forringelser af de ældre medarbejderes arbejdsvilkår overhovedet skal komme på tale, kræver både Peter Ibsen og Flemming Vinther, at der kommer noget den anden vej. Lisbeth Lollike, direktør i Personalestyrelsen, mener ikke, at tjenestemænd er mere nedslidte end andre på arbejdsmarkedet og understreger, at der er stærkt brug for deres arbejdskraft.

I mandagens udgave af Avisen.dk fremfører 3F, at seniorfridage og seniorbonus, der blev indført ved OK 2008, har været en bragende succes. Kommunalt ansatte har ret til mellem to og fire seniorfridage, mens seniorer på det regionale og statslige område har mulighed for at få udbetalt en særlig seniorbonus. Ellen K. Lykkegaard, formand for den offentlige gruppe i 3F, mener, at medlemmerne er glade for ordningen, der både bør bibeholdes og videreudvikles.

Dagens Information og gårdagens Ekstrabladet skriver, at FOA ikke vil arbejde for at få arbejdstiden op på 38 timer hverken ved de igangværende overenskomstforhandlinger eller ved eventuelt kommende trepartsforhandlinger. Herved lægger FOA ifølge de to aviser afstand til S-SFs plan 'En Fair Løsning'. Men sagen kan dog ifølge FOA-formand Dennis Kristensen komme til at stille sig anderledes, hvis en kommende regering fjerner genopretningspakken og besparelserne på de 24 milliarder i det offentlige. Han tilføjer, at det kan gøres mere attraktivt for seniorer at blive på arbejdsmarkedet ved bl.a. at gøre efterlønsordningen mere fleksibel.

10. januar 2011
Debatten om den mulige afskaffelse af efterlønnen og dens påvirkning af OK 2011 forsætter. I LOs Ugebrevet A4 afviser chefforhandleren for KL, Michael Ziegler, at valgkamp og efterlønsdebat vil blive brugt af KL til slække på kravene om øget arbejdstid og beder politikerne om at holde sig langt væk fra overenskomstforhandlingerne. Hans modpart i forhandlingerne, KTO-formand Anders Bondo Christensen, ønsker ikke at anvende det kommende folketingsvalg som et redskab for forhandlingerne. Men han bekræfter, at efterlønsdebatten gør indtryk, og giver udtryk for, at imødekommenhed overfor arbejdsgivernes krav på arbejdstidsområdet kræver et ordentligt sikkerhedsnet, som efterlønnen er en del af. Flere arbejdsmarkedsforskere skønner i dagens udgave af Berlingske Tidende, at forbundene vil vægre sig ved at øge arbejdstiden i OK-forhandlingerne, hvilket regeringen kan bruge som argument imod S og SFs forslag 'En Fair Løsning'. I samme artikel udtrykker Dennis Kristensen, FOA, frygt for, at finansministeren vil bruge overenskomstforhandlingerne som led i en kommende valgkamp.

I søndagens udgave af Politikken har Ulla Lund Christensen og Peter Raben, henholdsvis formand og næstformand i HK/STAT Hovedstaden, et debatindlæg om de aktuelle fyringer i den offentlige sektor. Fyringerne kaldes kortsigtede, og de to debattører betegner det som grotesk, at medarbejdere afskediges i stor stil samtidig med, at de tilbageværende ansatte presses til at arbejde mere end 37 timer om ugen.

I 17-Radioavisen på P1 fastslår Michael Ziegler, chefforhandler for KL, at han ønsker at fjerne de særlige seniorordninger, mens Thora Petersen, formand for HK/STAT, samt sygeplejerskernes formand Grete Christensen, omvendt ønsker at forbedre seniorordningerne.

8. januar 2011
Dennis Kristensen skriver på sin blog om betydningen af et snarligt folketingsvalg for de offentlige ansattes overenskomstforhandlinger. Ifølge Dennis Kristensen kan man drage paralleller til overenskomstforhandlingerne i 2005, hvor erfaringen var at finansministeren blev politisk ukampdygtig under et valg, og kommunerne måtte skabe fremdrift. Modsat situationen i 2005 er der dog denne gang tale om kommuner og regioner, som i mindre grad tager initiativ og et sammenfald mellem valgtemaer og overenskomsttemaer. På baggrund af denne analyse peger Dennis Kristensen på to mulige konsekvenser. Dels mener han, at et valg udskrevet midt i de nuværende forhandlinger kan gøre forhandlingerne indholdsløse i den periode valget finder sted. Dels ser han en fare for, at den politiske diskussion om 'Genopretningspakke' versus oppositionens forslag om flere arbejdstimer vil kunne få betydning for overenskomstforhandlingerne om fleksibilitet og arbejdstid, hvor arbejdsgiverne kan blive fristet til at presse lønmodtagergrupperne til at give slip på beskyttelsesforanstaltninger.

7. januar 2011
Ifølge Djøfs hjemmeside viser de mange afskedigelser i 2010 behovet for et tryghedskrav til arbejdsgiverne ved de nuværende overenskomstforhandlinger. I 2010 blev ca. 450 offentligt ansatte Djøf-ere afskediget. Det er det største antal afskedigelser i det offentlige Djøf hidtil har registreret. Formanden for Djøfs overenskomstforening, Lars Qvistgaard, udtaler bl.a. at tryghed er et vigtigt tema ved forhandlingerne, samt at det betyder meget for den enkelte medarbejder og ikke koster det store for arbejdsgiverne.

6. januar 2011
Flere fagforbund vil bruge efterlønsdebatten til at kræve seniordage, efteruddannelse og tryghedsordninger ved overenskomstforhandlingerne, fremgår det af en artikel i Berlingske Tidende. Medlemmerne af HK Kommunal forventer, ifølge formanden Bodil Otte, at få seniordage og løbende opkvalificering til gengæld for efterlønnen. Efterlønsdebatten betyder, ifølge FOA's formand Dennis Kristensen, at emner som tryghed og efteruddannelse bliver endnu vigtigere ved overenskomstforhandlingerne. Denne opfattelse deler KTO's formand, Anders Bondo Christensen, der mener, at debatten øger interessen for at få alle de bløde krav igennem ved forhandlingerne. Flemming Vinther, formand for CFU, maner til besindighed. Han frygter dog, at en kobling mellem afskaffelse af efterlønnen og overenskomstforhandlingerne kan resultere i et afslag af overenskomstforliget, hvis medlemmerne ikke får den tryghed i aftalen, de forventer. KL's forhandler Michael Ziegler ser ingen sammenhæng mellem debatten om efterløn og modpartens krav til overenskomstforhandlingerne. Han understreger, at efterlønnen endnu ikke er afskaffet, og at parterne allerede har fremlagt deres forhandlingskrav.

I en portrætartikel i Berlingske Tidende udtaler FOA's formand Dennis Kristensen, at han forventer, at forhandlingerne i år bliver de mest usikre siden 2002, ikke mindst hvis der bliver udskrevet valg. Han har allerede afskrevet, at der bliver tale om lønstigninger til FOA's medlemmer.

5. januar 2011
Radioavisen og Berlingske Tidende har i dag fokus på lønforskellene for læger og sygeplejersker på henholdsvis private og offentlige sygehuse. Danske Regioner og oppositionen i Folketinget mener ifølge Berlingske Tidende, at oplysningerne bør bruges til at presse taksterne for opgaveløsning ned for privathospitalerne. Taksterne fastsættes i forhandling mellem Danske Regioner og privathospitalerne uafhængigt af de offentlige overenskomstforhandlinger. Birgitte Josefson fra Venstre mener derimod, at politikerne ikke skal blande sig i fastsættelsen af løn, som aftales mellem arbejdsmarkedets parter på henholdsvis det private og det offentlige arbejdsmarked. Næstformand i Dansk Sygeplejeråd Anni Pilgaard vurderer i Berlingske Tidende, at erfarne og specialuddannede sygeplejersker vil søge derhen, hvor de kan få de højeste lønninger. Det er der ifølge næstformanden ikke noget galt i, men hun mener, at man også må sørge for rimelige vilkår til de ansatte i det offentlige.

4. januar 2011
Til politiets fagmagasin "Dansk Politi" siger Peter Ibsen, forbundsformand i Politiforbundet og formand for Centralorganisationen af 2010 (CO10), at optakten til OK 2011 ikke har været præget af optimisme. Ifølge Peter Ibsen har Finansministeren og Personalestyrelsen spillet meget voldsomt ud i forhold til blandt andet emnet om pligtig afgangsalder. Personalestyrelsen har stillet krav om at få forhøjet afgansalderen med fuld pension, samtidig med at pensionssystemet ændres, så der bliver et økonomisk incitament til at fortsætte længst muligt. Peter Ibsen ønsker ikke at male fanden på væggen, men forventer at der i januar bliver tale om vanskelige forhandlinger.

På Avisen.dk kan man læse, at FOAs formand Dennis Kristensen frygter, at efterlønsdebatten og måske også et folketingsvalg kan påvirke de nuværende overenskomstforhandlinger. Dennis Kristensen peger særligt på, at forslag om afskaffelse af efterlønnen kan få Finansministerens til at holde strammere på kravene i forhold til senere afgangsalder med pension, samt frygter han, at der kan gå landspolitik i forhandlingerne om arbejdstid i forbindelse med diskussionerne om genopretning af den danske økonomi. Formand for KTO, Anders Bondo Christensen, mener også, at et valg kan være forstyrrende, men er mindre bekymret for, at der kan gå landspolitik i forhandlingerne. Anders Bondo Christensen mener, at arbejdsgiverne vil respektere, at der ikke er brug for yderligere provokation af lønmodtagerne, som ikke venter sig guld og grønne skove.

3. januar 2011
Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, som udgives af Kommunernes Landsforening (KL), refererer i dag en ny undersøgelse fra FOA's medlemspanel, som peger på, at tryghed i ansættelsen vægtes lige så højt som løn af offentligt ansatte. Ifølge udtalelser til Fagbladet FOA handler det mere om at beholde sit job end om løn ved denne overenskomstforhandling. En af KTO's generelle overenskomstkrav ved OK 2011 er netop en tryghedspakke, der indeholder krav om omplaceringsaftaler, tilbud om uddannelse og jobbank. 

29. december 2010
Landsformand i Kristelig Fagbevægelse, Søren Fibiger Olsen, har i Flensborg Avis et indlæg om Ny Løn. Her referer han en Megafon-analyse, som Kristelig Fagbevægelse har fået lavet. I flg. denne analyse har 41 procent af de offentlige ansatte 'slet ikke' eller ' i mindre grad' tillid til, at Ny Løn er retfærdig, mens 39 'slet ikke' eller 'i mindre grad' føler sig motiveret. Endvidere viser analysen, at 32 procent af de offentlige ansatte mener direkte forhandlinger mellem chef og ansat (udenom tillidsrepræsentanten) vil være 'bedre' eller 'meget bedre' end den nuværende fremgangsmåde. 

22. december 2010
På Danske Regioners hjemmeside præsenteres en rapport fra KREVI, Kommunernes og regionernes evalueringsinstitut. Rapporten konkluderer, at medindflydelsessystemet (MED-systemet) i regioner og kommuner kan forenkles, uden at det går ud over MED-udvalgenes indflydelse. I medudvalgene mødes medarbejder- og ledelsesrepræsentanter fra regioner og kommuner og drøfter spørgsmål, der berører medarbejderne. Signe Friberg Nielsen, der er forhandlingsdirektør i Danske Regioner, giver udtryk for, at MED-systemet stadigt er centralt for at sikre det gode samarbejde i regionerne, men at systemet er meget ressourcekrævende og trænger til et serviceeftersyn.

CFU berettede 21. december på deres hjemmeside, at de sammen med Personalestyrelsen har udviklet et værktøj til lønoverblik, som parterne kan bruge ved de lokale overenskomstforhandlinger. Formålet med værktøjet er at skabe et enkelt og forståeligt talgrundlag med løbende ajourførte lønoplysninger. Værktøjet bliver gjort offentligt tilgængeligt på nettet på www.loenoverblik.dk . Det vil dog ikke blive muligt at se lønoplysninger for enkeltpersoner på sitet.

21. december 2010
Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner (RLTN) er i dag blevet enige om en ny overenskomst for de praktiserende læger. Forhandlingerne er ikke en del af OK 2011, men er udsatte forhandlinger fra 2008. Siden forhandlingerne brød sammen i november i år har der været optræk til konflikt mellem PLO og RLTN, men nu er man nået til enighed om en aftale. Den nye aftale giver de praktiserende læger et moderat økonomisk rammeløft henover de næste to år, men fastsætter samtidig et loft over væksten i den samlede omsætning for de praktiserende læger. Lægerne er tilfredse med, at de har fastholdt ledelsen af lægevagten. Herudover fokuserer aftalen på at sikre en bedre lægedækning i landet og på kvalitetsudvikling i behandlingen af kronisk syge patienter.

Senere i går har FOA's formand Dennis Kristensen kommenteret det første politiske forhandlingsmøde med Danske Regioner (RLTN) på sin blog. Ved disse møder indgår FOA, AC, KTO og Sundhedskartellet som seperate, men så vidt muligt også som koordinerede forhandlere. Ifølge Dennis Kristensen er regionernes tre højest prioriterede krav opdeling af reguleringsordningen for hhv. kommunalt og regionalt ansatte, ændring af rammerne for lokal lønforhandling, og ændring af arbejdstidsreglerne. FOA kan godt forstå regionernes ønske om ændring af reguleringsordningen, men mener at timingen er dårlig i en periode med fyringer. I forhold til fjernelse af både forlodsfinansiering af de lokale lønforhandlinger og de særlige garantier mener FOA, at det vil ramme deres lavtlønsgrupper negativt. Endelig mener FOA ,at regionerne bør opgive snakken om flere arbejdstimer midt under den økonomiske krise. Til gengæld vil FOA gerne diskutere fleksibilitet.

Dennis Kristensen kritiserer også Danske Regioner (RLTN), ligesom han tidligere har kritiseret KL, for ikke at være indstillet på at indgå delforlig undervejs i forhandlingerne, som man gjorde det ved OK 2008. Han mener, at det er uklogt, da man risikerer at have alle emner på bordpladen ved den afsluttende forhandling.

20. december 2010
På det første politiske forhandlingsmøde om de tværgående krav på det kommunale og regionale område i fredags, afklarede parterne bl.a., hvad der skal diskuteres ved de næste politiske forhandlingsmøder.

På det kommunale område mødes man næste gang den 14. januar 2011. Her vil man bl.a. diskutere seniorpolitiske initiativer, MED- og samarbejdsudvalg, tillidsrepræsentanternes vilkår, trivsel samt en række andre mindre emner. Endvidere vil parterne på mødet drøfte den videre tilrettelæggelse af forhandlingerne. Formanden for FOA, Dennis Kristensen, udtrykker i den forbindelse på sin blog tvivl om KL kan regnes som en selvstændig forhandlingspart, da de ikke har lagt en forhandlingsplan for hele forhandlingsperioden i forhold til mulige emner for delforlig. Nu frygter Dennis Kristensen, at KL har lagt sig fladt på maven for finansministeren og ikke kan forhandle, før en linje er blevet lagt på statens område.

På det regionale område mødes man næste gang den 21. januar 2011, og her vil der være særligt fokus på seniorordninger, MED-aftalen, tillidsrepræsentanter, betaling til AKUT fonden og trivsel samt sundhed og arbejdsmiljø. Desuden vil man tilrettelægge det videre forhandlingsforløb.

Ugebrevet A4 har i dag en artikel omhandlende forskellige EU landes nedskæringer i den offentlige sektor i forbindelse med den økonomiske krise. Her advarer OAO's formand Flemming Vinther (som også er formand for CFU) om, at man ikke skal skære i den offentlige sektor i Danmark blot fordi andre lande gør det. Han understreger, at de danske faglige organisationer ved den nuværende overenskomstforhandling er meget bevidste om samfundsøkonomien og gerne vil tage medansvar herfor.

17. december 2010
Efter det første politiske forhandlingsmøde på statens område i går har de to mødeledere, CFU's formand Flemming Vinther og Finansministeren Claus Hjort Frederiksen, meldt ud til HK Statbladet, at der var god stemning ved første forhandlingsmøde. Ifølge Finansministeren er det en stor forhandlingsproces, der nu skal i gang og argumenterne vil ikke blive ført i medierne, men ved forhandlingsbordet. Flemming Vinther er enig og tilføjer, at begge parter vil bruge den tid, der er nødvendig for at opnå et godt resultat.

I dag går også forhandlingerne om de tværgående krav i gang på det kommunale og regionale område. KL har således i dag det første politiske forhandlingsmøde med KTO og første forhandling med Sundhedskartellet. Også Danske Regioner (RLTN) holder det første af fire planlagte politiske forhandlingsmøder med KTO, Sundhedskartellet, FOA og AC. Udover Sundhedskartellet fører således også FOA og AC ved OK 2011 selvstændige forhandlinger med Danske Regioner sideløbende med KTO. Der er på forhånd udtrykt fælles vilje blandt de fire parter til så vidt muligt at forhandle alle generelle emner og aftaler i fællesskab på det regionale område. Hver part kan dog på et hvilket som helst tidspunkt meddele, at man ikke længere ønsker at indgå i de tværgående forhandlinger af et givet tema eller aftale.

Mellem de politiske forhandlingsmøder foregår der løbende et omfattende forberedelsesarbejde på embedsmandsplan. 

16. december 2010
Ifølge køreplansaftalen er der på statens område aftalt møde mellem finansministeren og CFU i dag med henblik på uddybning af krav. For det kommunale og regionale område forventes det på baggrund af køreplansaftalen at alle KTO organisationerne har gennemført et første forhandlingsmøde i dag, hvor organisationernes specifikke krav er blevet diskuteret. Først i morgen går forhandlingerne i gang om de tværgående overenskomstkrav på disse to områder.

I dag kan man på fagforeningen Kommunikation og Sprogs hjemmeside, der forhandler under AC og repræsentere kommunikations- og sprogfolk, læse, at løn, ligestilling og tryghed for foreningen er de vigtigste temaer til overenskomstforhandlingerne. Det er afgørende for Kommunikation og Sprogs formand, Per Lindegaard Hjorth, at der aftales centrale lønstigninger. Derfor tager han afstand fra finansministerens udtalelser om decentrale forhandlinger, som han betegner markante, nærmest ideologiske.

I dag kan man i Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev Agenda læse om danske læreres holdning til individuelt forhandlet løn. I en undersøgelse fortaget af Wilke for Agenda viser det sig, at 57 % af de 67 adspurgte lærere afviser selv at forhandle løn med chefen. I Sverige bliver lærernes lønninger fastsat individuelt. Ved systemets oprettelse var også de svenske lærere skeptiske ved den individuelt forhandlede løn, men i dag er både lærerne og lærernes fagforbund, ifølge Mathias Ästrøm, forhandlingschef i den svenske lærerforening, meget tilfredse med systemet. Anders Bondo Christensen, formand for dansk lærerforening, mener, at Dansk Arbejdsgiverforening ved at gennemføre en meningsmåling blander sig i de offentlige overenskomster. Anders Bondo Christensen mener ikke, at individuelle lønninger passer til det danske system, ligesom han ikke mener, det vil gavne lærernes løn at forhandle individuelt, da man derved ikke kan drage fordel af kollektivets styrke.

15. december 2010
Ifølge folkeskolen.dk vil Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, have invalidepension som et tema ved overenskomstforhandlingerne. Han vil blandt andet stille krav om hjælp til nye lærere i form af fx øget supervision eller mentorordninger. Udtalelsen kommer samtidig med nye tal fra Lærernes Pension. Tallene viser at der siden 2008 er kommet 1207 lærere på førtidspension, heraf var 287 under 40 år. Derved er gennemsnitsalderen for lærere, der kommer på førtidspension, faldet markant. Det vurderes at psykiske problemer, som stress og depressioner, er årsagen til førtidspensionen for halvdelen af lærerne. Anders Bondo Christensen og Anders Balle, formanden for skolelederne, mener, at det er de stigende krav til undervisningen, der medfører stress. Anders Bondo Christensen mener yderligere, at de unge lærere rammes hårdere, fordi de ikke har erfaring til at håndtere kravene. De har derudover ikke samme forhold til ledelsen som deres ældre kolleger, hvorfor de ikke gør brug af lederne på samme måde. At lederne skal påtage sig ansvaret for det psykiske og fysiske arbejdsmiljø på skolen, er Anders Balle enig i, men han mener samtidig, at presset på lærerne ligeledes kommer udefra.

Leder af forhandlingsenheden i Uddannelsesforbundet, der repræsenterer bl.a. lærere, ledere og vejledere i almene og erhvervsrettede uddannelser, Jens Dam præsenterer i dag i en række artikler i uddannelsesbladet forbundets forventninger og krav til overenskomstforhandlingerne. Lønudviklingen er ifølge Jens Dam presset pga. finanskrisen og reguleringsordningen. Derfor er Uddannelsesforbundets hovedkrav at opretholde en løn, der følger med prisudviklingen og derved sikre reallønnen. Uddannelsesforbundet ønsker ligeledes, at der sættes fokus arbejdsmiljøet. Der skal fokus på de forskellige typer af arbejdsbelastning, der præger arbejdet, det drejer sig om skævbelastning, aftenarbejde, overtid og delt tjeneste på samme dag. I artiklerne tager Jens Dam afstand fra de øgede lokale lønforhandlinger, der lægges op til fra arbejdsgivernes side.

14. december 2010
I går udvekslede Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU) krav med Personalestyrelsen på statens område (se resumé fra 13. december for finansministerens og Personalestyrelsens krav). CFU's krav til OK 2011 er i flg. pressemeddelelsen fra OAO koncentreret om løn, serviceeftersyn og tryghed. Generelle procentuelle lønstigninger har absolut topprioritet. Serviceeftersynet af overenskomsterne skal sikre, at opgaverne i staten løftes bedst muligt. Her vil CFU arbejde for at tillidsrepræsentanterne og samarbejdssystemet forbliver centrale aktører, og at der udvikles forskellige modeller for lokal løndannelse, der tilpasses statens arbejdspladser - så det ikke er de statslige arbejdspladser, der skal tilpasses lønmodellerne. Mht. tryghed skal det i flg. CFU bl.a. være ledelsens pligt at drøfte konsekvenserne af omstillingen med de berørte medarbejdere, før omstilling af virksomheden finder sted, og der skal indføres forbedrede opsigelsesvarsler, som modsvar til regeringens forringelser af dagpengeperioden.

I KL's nyhedsbrev nr. 4 om OK 2011 præsenteres KL's politiske forhandlingsdelegation samt hele det embedsværk, der skal understøtte forhandlingerne. Endvidere gennemgås organisationsforhandlingerne trin for trin med BUPL som eksempel. Endelig opsummeres de udvekslede krav på statens område. I Nyhedsmagasinet Danske Kommuner præsenterer KL's topforhandler borgmester Michael Ziegler en række overvejelser om det kommende serviceeftersyn, der bygger på Lønkommissionens opfordring til kommunerne og andre offentlige myndigheder om at gennemgå den administrative regulering og styring samt dokumentationskrav.

I månedsmagasinet Underviserne diskuteres de ikke-læreruddannede læreres lønudvikling. En rundspørge viser store forskelle kommunerne imellem, hvor de ikke-lærerudannede lærere i nogle kommuner får 3.000 kr. i årligt tillæg efter 12 års anciennitet, mens de i andre får mere end 30.000. Formand for Danmarks Lærerforenings overenskomstudvalg, Gordon Ørskov Madsen, efterspørger tillæg på et mere ensartet niveau.

13. december 2010
Finansminister Claus Hjort Frederiksen, der i dag præsenterer kravene til overenskomstforhandlingerne på statens område, fremhæver på Personalestyrelsens hjemmeside samfundsøkonomisk ansvarlighed, øget lokal løndannelse og frihed for tvungen pension som de tre centrale emner i forhandlingerne. I interview til Berlingske Tidende og Jyllands-Posten uddyber han hovedkravene. Der er i følge finansministeren brug for, at den lokale del af løndannelse øges fra de nuværende 10 procent til 20 procent, selvom han erkender, at der skal flere overenskomstrunder til at nå så langt. Endvidere skal de lave pensionsaldre i politiet og forsvaret hæves, ligesom gymnasielærernes gennemsnitlige arbejdstid skal det.

Også formanden for Centralorganisationernes Fællesudvalg (CFU), Flemming Vinther, beskriver overenskomstkrav i artiklen i Berlingske Tidende. Han præsenterer højere løn præsenteres som arbejdstagerens hovedkrav, men erkender, at der er en gæld der skal betales først. Vinther vil også gerne diskutere lokal løndannelse, men mener ikke, at det nyværende system er hensigtsmæssigt. I den forbindelse understreger han behovet for, at der udvikles differentierede lønsystemer for forskellige grupper af statslige ansatte, da ikke alle har de samme behov.

Med relation til sundhedsområdet svarer KLs hovedforhandler Michael Ziegler i Sygeplejersken på en række spørgsmål om de kommende forhandlinger. Han mener, at der kun vil blive råd til yderst begrænsede lønstigninger, men at der allerede er indgået aftale om at ikke at sætte Sundhedskartellets medlemmer ned i løn. Som de tre væsentligste krav ved OK 2011 peger han på en mere fleksibel lokal løndannelse, øget arbejdstid og en forenkling af overenskomsterne. Ziegler fremhæver endeligt, at selvom der skæres ned nu, tegner der sig på sigt problemer med at rekruttere nok sygeplejersker til kommunerne.

9. december 2010
Nationalbankdirektøren Nils Bernstein argumenterer i en artikel i Berlingske Tidendes Business.dk i dag for, at lønudviklingen i Danmark skal holdes i stram snor, på kort sigt vil det være afgørende for at styrke væksten. Derudover mener Nils Bernstein, at det er nødvendigt, at politikerne gennemfører reformer, der øger udbuddet af arbejdskraft. Det øgede udbud af arbejdskraft vil bidrage til en afdæmpet lønudvikling og derigennem en øget konkurrenceevne og beskæftigelse.

Om aftenen den 8. december var lønforhandlinger i det offentlige også tema i Magasinet Penge på DR1. I forlængelse heraf fokuserer Magasinet Penges hjemmeside i dag på de offentlige arbejdsgivere mål om mere lokal løndannelse og Personalestyrelsen aktualiserer temaet på deres hjemmeside.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen, der repræsenterer arbejdsgiverne i staten, mener, at overenskomstsystemet er for stift og har som mål at 20 procent af løndannelsen burde foregå lokalt og i højere grad ved individuel forhandling direkte mellem arbejdsgiver og medarbejder. Også KL ønsker mere lokal løndannelse men vil ikke sætte tal på.

Magasinet Penge gør på deres hjemmeside opmærksomme på at kun få forhandler deres egen løn i dag, samt at der er forskellige holdninger til lokal løn blandt fagforeningerne. I deres rundspørge til 40 fagforeninger er halvdelen af de adspurgte med på ideen om mere lokal løn. Heriblandt bakker de højtuddannedes fagforeninger i en vis grad op om lokalløn. Andre faggrupper kæmper imod, heriblandt 3F. Ifølge 3F's formand for den offentlige gruppe, Ellen Lykkegaard, er det især bekymrende, hvis den enkelte medarbejder skal forhandle direkte med chefen. Ellen Lykkegaard er bange for, at der er nogle enkelte medarbejdere, der løber med pengene, mens de, der ikke er så gode til at sælge sig selv, ikke får del i de lokale lønpenge. Endelig nævner hjemmesiden at de forskere Magasinet Penge har talt med ikke kan finde dokumentation for at individuel løn giver større effektivitet i arbejdet.

Personalestyrelsen præsenterer på deres hjemmeside en meningsmåling af statsansattes holdning til lokalløn, som Epinion har gennemført. Det fremgår bl.a. af resultaterne, at 63 procent af de adspurgte finder, at tillæg, begrundet i deres eget/teamets indsats og resultater, er mest motiverende og også at flertallet af lederne ser en fordel i at lønmidlerne fordeles lokalt. 2 ud af 3 ledere i staten mener, at de, hvis de havde lønmidler at forhandle om, ville de bedre kunne få medarbejderne til at yde en ekstra indsats.

I forhold til udviklingen i de regionale forhandlinger kan man i dag på FOA's hjemmeside læse at social- og sundhedssektor-formand Karen Stæhr i går havde første møde med regionerne, på mødet præsenterede parterne deres krav. Ifølge Karen Stæhr ligger parternes krav langt fra hinanden. Parterne er ifølge foa.dk uenige om, hvordan lønnen skal være sat sammen. FOA ønsker, at der indskydes flere erfaringstillæg, mens arbejdsgiverne ønsker at afskaffe alle centralt aftalte kvalifikations- og funktionstillæg, herunder erfaringstillæg.

Ifølge Synergi mødtes Sundhedskartellet og regionernes og kommunernes forhandlere d. 25. november for at uddybe de tidligere udvekslede krav. Uddybningen af kravene foregik ifølge Sundhedskartellets politiske hovedforhandler Grete Christensen i god tone, men parterne vil ifølge hende få udfordringer med, at blive enige. Arbejdsgiverne ønsker mere lokalt handlerum i forhold til lokal løndannelse og arbejdstid, hvorimod sundhedskartellet ønsker flere rettigheder og hegn omkring disse.

8. december 2010
FOA's krav i forhandlingerne er blandt andet et lavtlønsværn for ansatte, der har en månedsløn lige under 23.000, det fremgår af en artikel i avisen.dk. Ifølge KTO's formand, Anders Bondo Christensen, kan FOA lave de lavtlønsværn de ønsker, det skal bare ske inden for FOA's egen forhandlings ramme. Efter Anders Bondo Christensens opfattelse kan det dog blive svært for FOA at komme igennem alene i forhold til regionerne. Formanden for AC, Erik Jylling, mener, at FOA kan lave et lavtlønsværn, det kræver bare, at de højtlønnede FOA-medlemmer giver afkald på deres løn for at sikre de lavtlønnede.

Dennis Kristensen, formanden for FOA, mener, at fagbevægelsen mangler solidaritet. Han er utilfreds med den omfordeling fagforeningerne kunne blive enige om i forhold til forhandlingerne i kommunerne. Han mener ligeledes, at når man ikke kan sikre reallønnen, skal man stå sammen om dem der rammes hårdest af en lønnedgang. Derfor skal en del af lønstigningen fordeles krone til krone og ikke i procenter, som betyder, at de højtlønnede får flest penge. Både akademikerne og en række andre fagforeninger har den principielle holdning, at lønstigninger skal fordeles procentuelt. Erik Jylling mener, at AC tidligere har været solidarisk, men denne gang kæmper for sig selv.

6. december 2010
Ifølge KL' mødeplanlægningen for overenskomstforhandlingerne 2011, som man kan læse på deres hjemmeside, er det fortsat de første forhandlingsmøder mellem de enkelte organisationer og KL om de specifikke krav, der er i fokus. Også Danske Regioner (RLTN) mødes med de mange enkelte organisationer på det regionale arbejdsmarked i disse dage.

I Ugeskrift for Læger udtrykker PLO's formand Henrik Dibbern bekymring for en eventuel konflikt i de udsatte forhandlinger fra 2008 mellem Danske Regioner (RLTN) og de privatpraktiserende læger. Forhandlingerne er ikke en del af OK 2011, men brød tidligere i november sammen. Ifølge Henrik Dibbern var afstanden mellem parternes krav ikke store, og så efterlyser han, at modparten RLTN får et reelt mandat til forhandlingerne. PLO ønsker stadig at forhandle og har ifølge artiklen ikke tænkt sig at opsige landsoverenskomsten. Den 17. december afgør RLTN om de vil opsige landsoverenskomsten.

2. december 2010
I dag fremlagde Agenda, Dansk Arbejdsgiverforenings Nyhedsbrev, en egen rundspørge af 685 offentligt ansattes holdning til lønforhandlinger. På spørgsmålet "Hvem er bedst til at vurdere, hvad du skal have i løn?" svarer 48 procent, at det kan de selv i dialog med deres leder. 30 procent af de adspurgte svarer, at fagforeningen og arbejdsgiverforeningen i fællesskab bedst vurderer, hvad de skal have i løn. I Agendas artikel tager forhandlingsparterne stilling til lokal løn ved de nuværende overenkomstforhandlinger. Formanden for KTO Anders Bondo Christensen afviser, med udgangspunkt i den meget snævre økonomiske ramme der er til forhandling ved OK 2011, at tale om at afsætte mere til individuel løn. KTO vil forsvare medlemmernes købekraft, og det vurderer KTO, kan ikke opnås ved individuel forhandling. FOA's formand Dennis Kristensen, afviser ligeledes mere lokal løn. Dennis Kristensen mener ikke, at det skulle være i den enkeltes interesse at få indført mere lokal løn. Det vil ikke gavne lavtlønsgrupperne, for medarbejderne vil miste information og magt til at kunne foretage en ligeværdig forhandling. Michael Ziegler, chefforhandler for KL ser derimod meget gerne, at lokal løn kommer til at fylde mere. På længere sigt ønsker KL, at den enkelte selv forhandler løn.

Til Agendas leder skriver DA's direktør Jørn Neergaard Larsen, at fagforeningerne stædigt holder fast i en central løndannelse, som gør lønspredningen lille, og at det er op til de offentlige arbejdsgivere at få flyttet fagforeningerne, således at de offentlige overenskomstforhandlinger også kan give deres bidrag til øget produktivitet og vækst i Danmark.

1. december 2010
I morgen indleder BUPL sin tre dages kongres i Nyborg. Forbundet lægger op til at vedtage en udtalelse om ligelønsspørgsmålet på kongressen. BUPL's formand Henning Pedersen mener, at lønkommissionens rapport dokumenterer, at pædagogerne er den faggruppe, der er sakket allermest bagud i forhold til deres uddannelseslængde. KTO's formand, Anders Bondo Christensen vil, ifølge en artikel på BUPL's hjemmeside bakke op om BUPL's specielle krav om ligeløn til pædagoger på trods af, at KTO ikke har fremsat et generelt krav om ligeløn til forhandlingerne. Selvom, der kommer til at mangle penge ved forhandlingerne, bakker KTO op om en eventuel skævdeling. Michael Ziegler, KL's politiske forhandler og formand for KL's Løn og Personaleudvalg, mener derimod ikke, at lønkommissionen konkluderede, at der eksisterer et ligelønsproblem. I forhold til forhandlingerne hæfter Michael Ziegler sig ved, at der ikke er kommet et specifikt krav om ligeløn eller et skævdelingskrav til pædagogerne fra KTO.

Det fremgår af en artikel på BUPL's hjemmeside, at foreningen udover kravet om ligeløn kræver øget tryghed i ansættelsen. Kravene er blandt andre længere opsigelsesvarsler, bedre vilkår for genansættelse og regler, der forhindrer ubegrundede afskedigelser. Michael Ziegler har ikke som udgangspunkt for forhandlingerne et krav om tryghed i ansættelsen. Han mener i stedet, der skal findes andre løsninger for at forbedre opsigelsesproceduren. En tryghedsaftale vil øge kommunernes udgifter, forventer Michael Ziegler, og derfor kan resultatet af en sådan aftale være flere fyringer. 

30. november 2010
KL's topforhandler Michael Ziegler skriver i en klumme i Danske kommuner om KL's mål og krav for OK 2011. Målene og kravene blev udvekslet den 22. november med de faglige organisationer. Michael Ziegler fremhæver i klummen, at der ikke vil være plads til lønstigninger i 2011 og kun til begrænsede lønstigninger året efter. Endvidere fremhæver han behovet for forenkling af arbejdstidsreglerne og for at den lokale løndannelse frigøres fra puljer og bureaukrati. Endelig leder topforhandleren opmærksomheden hen på KL's ønske om et Serviceeftersyn af overenskomsterne, der skulle gøre, at aftaler og overenskomst i højere grad vil understøtte det lokale arbejde hen imod en mere effektiv anvendelse af ressourcerne.

HK/Kommunal har på egen hjemmeside reageret på kravudvekslingsmødet med de kommunale arbejdsgivere. HK/Kommunals topforhandler Bodil Otto vender sig mod hvad hun opfatter som et krav om, at den enkelte ansatte skal forhandle lokalløn uden om tillidsrepræsentanten. 'Vi vil stå stejlt på, at lokallønnen fortsat skal forhandles mellem to ligeværdige parter', udtaler hun. Også spørgsmålet om finansieringen af lokalløn er der uenighed om. KL ønsker at afskaffe ordningen, hvor det på forhånd aftales, hvor mange midler der skal afsættes til Ny løn, mens HK/Kommunal fortsat vil have bindende aftaler herom.

29. november 2011
Der har i de foregående uger været overenskomstforhandlinger i gang mellem Regionerne og Praktiserende Lægers Organisation (PLO). Disse er ikke en del af OK 2011, men kan potentielt påvirke forløbet heraf. De nuværende forhandlinger er udsatte forhandlinger af Landsoverenskomsten mellem PLO og Danske Regioner (RLTN) tilbage fra 2008. Landsoverenskomsten regulerer leveringen af de privatpraktiserendes ydelser til de danske regioner, som betales via sygesikringen.

Endnu inden forhandlinger mellem Danske Regioner og PLO for alvor var kommet i gang, brød de sammen fredag den 19.11. Det skyldtes uenighed om, hvordan vagtlægeordningen i fremtiden skal fungere, samt uenighed om honoreringen af lægerne. Udspillet fra regionerne var, at vagtlægeordningen skal samordnes med den akutte modtagelse i regionernes regi. Men de praktiserende læger ønsker ikke at overdrage ledelsen af lægevagten til regionerne, så længe lægerne fortsat skal stå for at finde lægerne til vagterne. PLO mener, at ansvaret for ordningen og for vagtskemaerne bør følges ad. Regionerne på deres side mener, at lægerne stiller urealistiske økonomiske krav for at forlænge den eksisterende aftale og dermed blokerer for løsninger af de store udfordringer i sundhedssystemet.

Netavisen om sundhedssektoren 'Dagens Medicin' vurderer den 26.11, at der næppe indgås ny overenskomst og at en konflikt kan blive en realitet fra 1. marts. I flg. Dagens Medicin burde PLO indse, at de har haft en usædvanlig god overenskomst og burde agere der efter. Men samtidig hævdes det, at Regionerne i virkeligheden ville være i stand til at imødekomme PLO's økonomiske krav, men er godt trætte af lægerne gentagne krav om økonomisk kompensation for bl.a. ekstraopgaver og derfor går efter en omfattende reform af hele vagtlægeordningen.

Danske Regioners bestyrelse gav i sidste uge Danske Regioner mandat til at opsige overenskomsten. Regionerne undersøger nu i samarbejde med staten og KL hvordan en mulig konflikt kan undgå at gå ud over patienterne. PLO meldte i weekenden ud, at hvis ikke overenskomstforhandlingerne kommer i gang igen, vil den aktuelle mangel på praktiserende læger blive forværret.

26. november 2010
Sundhedskartellet, som koordinerer forhandlingerne for 11 medlemsorganisationer på sundhedsområdet med sygeplejerskerne som den største gruppe, havde første møde med kommunerne og regionerne torsdag den 25. november. Efterfølgende fastslår formand Grete Christensen i dag på Sundhedskartellets hjemmeside, at OK 2011 forhandlingerne er en oplagt mulighed for at samle arbejdsgivere og medarbejdere om et stærkt offentligt sundhedsvæsen midt i den økonomiske krise.

Efter kravsudveksling og første møde mellem parterne på de store borde på henholdsvis det kommunale og regionale område indledes organisationsforhandlingerne med de mange forskellige kommunale og regionale medarbejdergrupper. Dette kaldes den "omvendte forhandlingsmodel". 

Torsdag den 25. november mødtes BUPL og KL for første gang. På BUPL's hjemmeside fremgår det, at BUPL's krav blandt andet går på særlige lønstigninger til pædagoger. Man er indstillet på en snæver økonomisk ramme, men vil gerne se bevægelse i forhold til spørgsmålet om ligeløn.

HK Kommunal har også præsenteret deres specielle krav på et møde med KL torsdag den 25. november. I HK Kommunalbladet lægger formanden Bodil Otto op til at give arbejdsgiverne kamp til stregen i forhold til at sikre reallønnen. HK's krav handler endvidere om at sikre ny løn systemet, fastholdelse af efteruddannelse og kompetenceudvikling og tryghed.

Bladet Socialpædagogen rapporterer i dag SL's specielle overenskomstkrav, som blev vedtaget på SL's kongres tidligere i denne uge. Kravene afspejler ifølge den ny forbundsformand Benny Andersen den økonomiske situation. SL vil blandt andet stille krav om en årlig opgørelse af tilbageløbsmidlerne fra lokal løn. Tilbageløbsmidlerne er de penge, som frigives ved for eksempel fratrædelse af tidligere medarbejdere, hvorved allerede forhandlede lokale løntillæg frigives. SL er endvidere indstillet på at diskutere forenkling af arbejdstidsaftaler. SL fastholder, at noget skal være centralt aftalt, men er som udgangspunkt positive overfor decentrale arbejdstidsaftaler.

På FOA.dk kan man læse mere om FOA's social- og sundhedssektors første møde med KL, som fandt sted onsdag den 24. november. Ifølge FOA's områdeformand for social og sundhedssektoren Karen Stæhr prioriteres højere grundløn som overenskomstkrav. Samtidig er der vægt på bløde krav om bedre muligheder til efter- og videreudddannelse og mere tryghed i ansættelsen. Sidstnævnte forhandles generelt for alle FOA's grupper. FOA forholder sig imidlertid kritiske overfor arbejdsgivernes krav om færre bindinger i den lokale løndannelse, som de mener vil udhule lønnen for deres lavtlønsgrupper.

Alle organisationerne forventes at have haft første møde med arbejdsgiverne inden den 16. december.

25. november 2010
Efter første møde mellem KL og KTO er der enighed om, at man trods en stram økonomisk situation bør holde fokus på at sikre ny arbejdskraft til kommunerne. KTO's formand Anders Bondo Christensen understreger således til Ritzau, at man om ganske få år igen kommer til at mangle sosu-assistenter, lærere og pædagoger, mens KL's hovedforhandler Michael Ziegler ligeledes erkender til Ritzau, at man forhandler i et dilemma mellem at nedlægge stillinger lige nu og snart skulle til at ansætte mange nye i kommunerne. KTO's krav har endvidere fokus på tryghed i jobbet og beskyttelse af reallønnen, mens KL har fokus på serviceeftersyn af overenskomsterne på deres område. Herunder at der skal ryddes op i for eksempel de mange arbejdstidsaftaler og gøres op med deltidskulturen.

Netavisen Altinget sætter fokus på konsekvenserne af regeringens ændringer på dagpengeområdet, hvor dagpengeperioden blandt andet blev halveret. Anders Bondo Christensen udtaler til Altinget, at det store fokus på tryghed i ansættelsen ved denne overenskomstrunde er et ønske om at opretholde den danske flexicuritymodels sikkerhedselement både på baggrund af dagpengereformen og en tid, hvor der skæres i den offentlige sektor. FOA's formand Dennis Kristensen, der også er en del af KTO's forhandlingsdelegation på det kommunale område, understreger ligeledes at regeringens tiltag har skabt grobund for lønmodtagerkrav om tryghedsforanstaltninger. Begge udtrykker imidlertid bekymring om, det kan blive en uheldig udvikling, som på sigt kan true fleksibiliteten i den danske model. KL finder kravet naturligt, men afviser ifølge Altinget, at der er planer om at indføre længere opsigelsesvarsler.

24. november 2010
Parterne på det kommunale område, KTO og KL, har i dag første møde, hvor kravene til forhandlingerne om de tværgårende krav uddybes. I den forbindelse udtaler flere af organisationerne sig også om deres specielle krav på egne hjemmesider. 

BUPL's formand, Henning Pedersen, vurderer i en artikel på BUPL's hjemmeside, at forhandlingerne bliver krævende set i lyset af den økonomiske krise og de lønstigninger de offentlige ansatte fik forhandlet igennem i 2008. På trods af situationen mener Henning Pedersen imidlertid, at det er vigtigt, der tages fat på spørgsmålet om ligeløn, da det netop er BUPL's hovedkrav til forhandlingerne.

Af Danmarks Lærerforenings hjemmeside fremgår det, at afskaffelsen af ordningen om aldersreduktion bliver et af stridspunkterne for overenskomstforhandlingerne på det kommunale område. Ordningen giver de lærere, der er fyldt 60 år, ret til at få nedsat den årlige skoletid med 175 timer og samtidig få fuld løn og pensionsindbetaling. Det er en mulighed, som de fleste lærere benytter sig af. Danmarks Lærerforening mener, at ordningen om aldersreduktion for 60årige lærere medvirker til, at fastholde lærerne længere på arbejdsmarkedet. Et af KL's krav ved de kommende overenskomstforhandlinger er at ordningen afskaffes. KL mener, at det kan bidrage til at mindske den fremtidige mangel på lærere.

23. november 2010
I forbindelse med kravsudvekslingen i går mandag d. 22. november, præsenterede Sundhedskartellets krav til forhandlingerne. Formanden, Grete Christensen, forventer, at den samfundsøkonomiske situation vil præge forhandlingerne, men hun vil arbejde for at situationen ikke udnyttes af arbejdsgiverne som en undskyldning for, at der ikke bliver skabt et konstruktivt og fornuftigt overenskomstresultat. Sundhedskartellets krav koncentrerer sig om løn- og pensionsudvikling, udvikling af fagligheden og det gode arbejdsliv.  

22. november 2010
På dagen, hvor de kommunale og regionale parter udveksler overenskomstkrav med hinanden, kridter fire af hovedpersonerne ved forhandlingerne på det offentlige område banen op i en interviewartikel i Ugebrevet A4. På arbejdsgiversiden fremhæver finansminister Claus Hjort Frederiksen behovet for at få lagt sporene ud til et mere decentralt fremtidigt forhandlingssystem, sammen med behovet for løntilbageholdenhed og sikring af øget arbejdsudbud. Michael Ziegler fra KL betoner behovet for et serviceeftersyn af overenskomsterne så de indeholder færre regler, men fremhæver som finansministeren ligeledes behovet for bedre adgang til arbejdskraft og mere lokal løn. Formand for de statsansattes forhandlingsudvalg (CFU), Flemming Vinther, betoner flere forhold i krisens tegn: Behovet for at gøre staten til en attraktiv arbejdsplads, en fornuftig håndtering af problemet med den negative reguleringsordning og tryghed i ansættelsen. Anders Bondo Christensen, der er formand for de kommunalt ansattes forhandlingsfællesskab KTO, mener ligeledes at løn og attraktive offentlige arbejdspladser hører til denne overenskomstrundes vigtigste temaer.

18. november 2010
På FOA's kongres i Odense blev et forslag om at udvikle medlemmernes realløn stemt ned. FOA stiller ifølge deres egen hjemmeside dermed ikke medlemmerne i udsigt, at deres realløn kan bevares eller udbygges ved de kommende overenskomstforhandlinger. Dennis Kristensens forslag tidligere på ugen, om at FOA skal melde sig ud af OAO, har ifølge FOA's hjemmeside også mødt modstand på kongressen.

På statens område skriver GL's formand Gorm Leschly i bladet Gymnasieskolen, at GL er villig til at gå konstruktivt ind i forhandlingerne ved OK 2011 med arbejdsgiverne på baggrund af en fælles forståelse af gymnasieskolernes udfordringer. Den fælles forståelse skal findes gennem dialog mellem parterne og ikke i medierne. GL lægger vægt på rapporteringen til Lønkommissionen, der ifølge GL viser, at både ledere og medarbejdere er enige om, at en række ting vedrørende undervisningen skal fastsættes centralt. GL kan ikke genkende mediernes billede af ineffektivitet og mener, at der mangler formidling af de forandringer, gymnasieskolen har gennemgået ved gymnasiereformen pr. 1. august 2005 og de seneste 10 års effektiviseringer på området.

17. november 2010
FOA's formand Dennis Kristensen og BUPL's formand Henning Pedersen udtrykker i dag til Politiken utilfredshed med, at man ikke har kunnet blive enige om at rejse krav om ligeløn i fagbevægelsen op til OK 2011. Et emne der fyldte meget ved OK 2008, og som blandt andet dannede baggrund for nedsættelsen af Lønkommissionen. Dennis Kristensen mener, at der er tale om splittelse i fagbevægelsen, mens Henning Pedersen udtrykker ærgrelse over den manglende enighed om emnet, som de nu selv må tage op ved organisationsforhandlingerne. Formanden for KTO Anders Bondo Christensen forklarer til Politiken, at der på baggrund af den snævre økonomiske ramme for OK 2011 og usikkerhed om ligelønsprojektet er bred enighed blandt lønmodtagergrupperne om at prioritere krav om mest muligt til reallønnen.

Ligeløn er også et tema for socialpædagogerne på SL's kongres som pågår fra den 16. til den 18. november. FOA's kongres i Odense starter i dag, og her er velfærd med særlig fokus på omsorg og pleje hovedtemaet.

16. november 2010
I et interview til Information udtaler formanden for forhandlingsfællesskabet KTO, Anders Bondo Christensen, at tryghed bliver et vigtigt tema for de kommende overenskomstforhandlinger. Dette skal ses i lyset af flere afskedigelser i det offentlige og den tidligere halveringen af dagpengeperioden. Denne opfattelse deles af formanden for de statsansattes forhandlingsfællesskab CFU, Flemming Vinther, der yderligere fremhæver vigtigheden af, at medarbejdere, der pga. afskedigelser skal forlade deres arbejdsplads, har opdaterede kompetencer. Også FOA's formand Dennis Kristensen ser en tryghedsaftale som en mulighed ved de kommende overenskomstforhandlinger. 

15. november 2010
Personalestyrelsen og CFU aftalte den 11. november køreplanen for overenskomstforhandlingerne i staten. Parterne på det statslige område udveksler krav den 13. december 2010 og mødes første gang den 16. december med henblik på at uddybe og afklare de generelle krav.

Køreplanen for forhandlingerne i kommunerne og regioner er tidligere aftalt. På det kommunale og regionale område udveksler parterne krav til forhandlingerne den 22. november 2010. RLTN mødes med KTO den 22. november med henblik på at præsentere KTO's generelle krav, mens KL og KTO har første møde den 24. november.

Formanden for FOA, Dennis Kristensen, har på grund af uenigheder om løn- og ligestillingskrav markeret at ville forlade LO's forhandlingsgruppe for offentligt ansatte OAO. FOA er utilfreds med den procedure, hvorved der træffes beslutninger i OAO. For at træffe en afgørelse kræves flertal og mindst to organisationers tilsagn. FOA ønsker i stedet at danne en LO-valggruppe, hvor afgørelser træffes på baggrund af almindeligt flertal. I den kommunale afdeling af OAO, der repræsenterer 265.126 medlemmer, er 177.784 medlem af FOA. I den kommende uge mødes 600 delegerede til FOA-kongres i Odense. Hvis FOA beslutter at træde ud af OAO, kan FOA tidligst træde ud i slutningen af 2011.

FOA ønsker en solidarisk lønprofil, med lønstigninger i kroner og øre, hvorimod de øvrige medlemsorganisationer ønsker generelle lønstigninger i procenter. Desuden kræver FOA tiltag, der skal skabe ligeløn mellem mænd og kvinder på det offentlige arbejdsmarked.

9. november 2010
Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO) har i dag godkendt overenskomstkravene til forhandling af de generelle emner og aftaler på henholdsvis det kommunale og det regionale område. Blandt kravene, der er næsten enslydende på de to områder, findes bl.a. krav om:

- generelle procentvise lønstigninger med et såkaldt 'lavlønsværn', der tilgodeser lavlønsgrupperne, når procentsatserne udregnes. Lavlønsværnet indebærer en mulighed for 'skævdeling' af lønstigningerne, således at ansatte til og med løntrin 17 tilgodeses med overgennemsnitlige lønstigninger
- en videreførelse af reguleringsordningen
- en række kønsligestillingstiltag, herunder kønsmainstreaming af den lokale løndannelse og forbedringer af aftale om lønstatistik
- forbedrede vilkår for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter
- bedre vilkår for medindflydelse, medbestemmelse og samarbejde
- større tryghed i ansættelsen, bl.a. forlængede opsigelsesvarsler, forbedring af godtgørelse samt efteruddannelsesinitiativer ved afskedigelser og omstrukturering

KTO-formand Anders Bondo Christensen betegner udspillet som 'det muliges kunst' med henvisning til den stramme økonomi i kommunerne. Og udspillet bliver da også mødt med kritik samme dag, som det blev offentliggjort. Den offentlige gruppes formand i 3F, Ellen Lykkegård, efterlyser en mere solidarisk lønprofil og lønstigninger i kroner og øre i stedet for procent samt skarpere ligestillingskrav. FOA, der i modsætning til 3F har valgt ikke at stemme for kravene, ønsker også, at lavlønsgrupperne i højere grad tilgodeses.

KTO er ved OK 2011 stadig det største forhandlingsfællesskab, der forhandler generelle emner og aftaler over for kommunerne. De koordinerede forhandlinger for langt de fleste regionalt ansatte - dem, der er organiseret under AC, Sundhedskartellet og FOA - varetages imidlertid af disse tre organisationer uden for KTO. KTO repræsenterer således denne gang kun omkring 20 procent af de regionalt ansatte. De fire parter - KTO, AC, FOA og Sundhedskartellet - har dog på forhånd udtrykt fælles vilje om så vidt muligt at forhandle alle generelle emner og aftaler i fællesskab på det regionale område.

Optakt - Den økonomiske situation
Allerede i løbet af 2009 stod det klart, at den finansielle krise ville få store konsekvenser for den offentlige sektor. Med udgangspunkt i et forventet underskud på 88 milliarder i 2010 lancerede regeringen i april 2010 derfor en plan for at konsolidere de offentlige udgifter. Regeringens generelle budskab har endvidere været nulvækst i den offentlige sektor, hvilket også afspejlede sig i budgetforhandlingerne med kommunerne i sensommeren 2010. I lighed med overenskomstforhandlingerne i 2010 på det private arbejdsmarked er også optakten til de offentlige overenskomstforhandlinger i 2011 således stærkt præget af den finansielle krise.

I juni 2010 offentliggjorde Danmarks Statistik tallene for lønudviklingen på det private arbejdsmarked. I det seneste tiår har lønforskellene mellem det private og det offentlige arbejdsmarked været relativt begrænsede, og som oftest har det private været lønførende. Med udgangspunkt i den danske højkonjunktur frem til midten af 2008 og enkelte folketingspolitikeres udmeldinger op til overenskomstforhandlingerne ved OK 2008 lykkedes det imidlertid de offentlige aftaleorganisationer at forhandle sig frem til pæne lønstigninger, der svarede til det niveau, som man havde oplevet på det private arbejdsmarked under højkonjunkturen. Tallene fra Danmarks Statistik viste imidlertid tydeligt, at den globale finansielle krise, som slog igennem kort tid efter afslutningen af OK 2008, havde bremset lønstigningstaksten i det private. Som følge heraf havde lønstigningstaksten på det offentlige oversteget den i det private. På baggrund af reguleringsordningen, som blandt andet skal sikre, at den private sektor forbliver lønførende, stod det klart, at de offentlige lønmodtagere 'skyldte' penge frem til OK 2011.

På den baggrund sendte forhandlingsfællesskabet KTO i juni 2010 et åbent brev til finansministeren for at gøre opmærksom på, at de politiske opstramninger af den offentlige økonomi i samspil med den særlige situation vedrørende lønudviklingen kunne få uheldige konsekvenser for forhandlingsklimaet. I løbet af sommeren har parterne løbende foretaget en forventningsafstemning i forhold til den økonomiske ramme, som der er bred enighed om, er relativt snæver. Med inspiration fra resultatet fra overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked ved OK 2010 samt begyndende fyringer på de danske sygehuse og i kommunerne har også de offentlige lønmodtagere diskuteret krav om mere tryghed i ansættelsen.

Optakt - Lønkomissionen og serviceeftersyn
Ved overenskomstforhandlingerne på det offentlige område i 2008 aftalte man at nedsætte en Lønkommission, som skulle se nærmere på løn, ansættelses- og ledelsesstrukturer i den offentlige sektor med særlig fokus på løn og det kønsopdelte arbejdsmarked. Kommissionen præsenterede sine resultater i maj 2010 om blandt andet lønbegreber, ligeløn og løndannelsen i det offentlige, som den har udviklet sig både centralt og decentralt. En af kommissionens hovedkonklusioner er, at der er ligeløn i Danmark for samme arbejde, men at arbejdsmarkedet er stærkt kønsopdelt. Kommissionen nåede imidlertid ikke frem til nogen konklusion i forhold til, hvordan arbejde bør værdisættes.

På baggrund af kommissionens undersøgelse af løndannelsen opfordrede man blandt andet arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationerne til at gennemføre et serviceeftersyn af aftaler, overenskomster og forhandlingssystemer og herunder også den lokale løndannelse. Dette serviceeftersyn har siden hen været diskuteret af de offentlige overenskomstforhandlingers centrale parter. Særligt på statens område har arbejdsgiverne med finansministeren i spidsen meldt klart ud, at man ønsker yderligere effektiviseringer af den offentlige sektor med udgangspunkt i blandt andet mere decentral løndannelse. Den 2. september 2010 udtalte finansministeren således til Berlingske Tidende, at et mål på sigt er, at op til 20 % af den lokale løndannelse finder sted lokalt i staten. Samme målsætning - samt udspil til, hvordan den lokale løndannelse bør effektiviseres - findes i Hvidbogen for statens arbejdspladser fra samme måned samt statens debatoplæg til OK 2011 fra november 2010. Arbejdsgiverne på det kommunale og regionale område har ligeledes i egne debatoplæg lagt op til en diskussion af, hvordan den lokale løndannelse kan effektiviseres. KL har foreslået forenkling af aftaler og garantier på deres område - eventuelt inkluderende en form for afvikling af forlodsfinansieringen. Hertil har KTO imidlertid i en efterfølgende pressemeddelelse fra 9. september særligt gjort opmærksom på, at aftaleretten styrkes i kraft af blandt andet ordninger om forlodsfinansiering og garantier, og at aftaleretten er en væsentlig forudsætning for, at aftaler kan indgås fleksibelt lokalt.