27. februar
På forligsinstitutionens hjemmeside, meddeles følgende om udsættelse af konflikt: ”Forligsinstitutionen har modtaget konfliktvarsler vedrørende martsoverenskomsterne på det private arbejdsmarked. Konflikterne er varslet til ikrafttræden lørdag den 1. marts 2014. I medfør af § 3, stk. 3, i lov om mægling i arbejdsstridigheder bestemmer jeg som forligsmand hermed, at de varslede arbejdsstandsninger udsættes i 2 uger. Arbejdsstandsningerne kan herefter tidligst iværksættes på femtedagen efter udløbet af de 2 uger eller på femtedagen efter, at forhandlingerne inden for de 2 uger af mig måtte blive erklæret for afsluttet uden resultat.”
Oven på transportforliget, der kom i hus d. 26. februar, kommenterer parterne den nye aftale i Jydske Vestkysten Business. Fagforeningen får lov til at få oplysninger om, hvilke opgaver bureauerne udfører og hvilke aftaler, brugervirksomheden har bedt dem følge. I følge Jan Villadsen, formand for 3F's Transportgruppe har problemet været, at det har været meget svært at finde ud af, hvor de udenlandske vikarer opererer i Danmark og dermed at få dem på dansk overenskomst. Villadsen mener også, at de kollektive kampskridt er svære at tage i brug, hvis man ikke ved, hvor arbejdskraften er henne. Tidligere havde 3F ikke ret til at vide, hvem de udenlandske vikarbureauer var. Villadsen udtrykker derfor over for avisen.dk, tilfredshed med den nye aftale, som giver dem en mulighed for, at finde frem til disse vikarbueauer. Den nye aftale betyder, at 3F nu kan ramme vikarbureauerne med konflikter og dermed presse dem til at tiltræde overenskomsten. De kan også varsle sympatikonflikt mod de af Dansk Industris (DI) medlemmer, der bruger vikarbureauerne, som ofte er oprettet i udlandet. Aftalen lukker et hul i en tidligere aftale med DI om at modvirke løndumping. Den gjaldt nemlig ikke vikarbureauer. For arbejdsgiverne har det ifølge Jydske Vestkysten været naturligt at åbne mere op for, hvilke virksomheder man samarbejder med, forklarer DI's adm. direktør Karsten Dybvad. Også på lønnen er det ifølge Jan Villadsen en god aftale, fordi den med de nuværende forudsætninger om inflation vil kunne give medlemmerne en lille reallønsfremgang. Helt præcist får de 1300 kroner mere om måneden, når de næste tre års stigninger lægges sammen.
HK har indgået en ny treårig overenskomst med Dansk Industri på handel-, transport- og serviceområdet. Som flere andre overenskomster, der i disse dage falder på plads, er mere uddannelse også hovedpunktet i den netop indgåede overenskomst, som HK/Privat og HK Handel er blevet enig med Dansk Industri om i dag. Overenskomstaftalen løber over de næste tre år og gælder for omkring 15.000 medlemmer fra handel, transport- og serviceområdet, skriver HK/Privat og HK Handel i en fælles pressemeddelelse. Aftalen indeholder bl.a, at alle opsagte får ret til tre ugers uddannelse i opsigelsesperioden samt fri til to timers vejledning i fagforeningen. Det er en stor fordel, når de skal på jagt efter et nyt job. Sådan lyder det fra faglig sekretær Christoffer Marckmann fra HK/Privat og faglig chef Kim Jensen fra HK Handel i en fælles skriftlig udtalelse ifølge Politiken.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.