12. januar
Folkeskolen.dk skriver i dag, at KL stiller krav til overenskomstforhandlingerne om at afskaffe folkeskolelærernes undervisningstillæg, da kommunerne aldrig har ønsket tillægget, som efter arbejdstidsloven er blevet sværere at administrere. Gordon Ørskov Madsen, formand for DLF’s overenskomstudvalg, afviser ikke, at undervisningstillægget kan erstattes, men lønnen skal fastholdes, og der skal skabes loft over antallet af undervisningstimer. KL stiller ligeledes krav om, at pædagoger, der varetager fagdelt undervisning i 4.-10. klasse, skal bevare et samlet ansættelsesforhold og ikke have to ansættelsesforhold. Dette afviser Ørskov Madsen og henviser til folkeskoleloven, hvori der står, at kun lærere må varetage den slags undervisning.
Normalt holder KL’s udvalgsmedlemmer alle interne diskussioner bag lukkede døre, men Politiken skriver i dag, at Enhedslisten bryder den politiske enighed om lærernes arbejdstid og er klar til at støtte DLF’s krav om bedre arbejdstidsregler. Topforhandleren for KL, Michael Ziegler, afviser kravet, men Enhedslisten får muligvis opbakning fra Dansk Folkeparti, der heller ikke brød sig om forløbet ved de sidste overenskomstforhandlinger. Dansk Folkeparti vil således ikke på forhånd love at støtte KL i en eventuel ny konflikt. I Politiken i går kunne man læse, at formand for DLF Anders Bondo Christensen anser risikoen for netop en ny konflikt som reel. I Berlingske i dag maner Michael Ziegler dog til ro og udtaler, at overenskomstforhandlingerne er startet i en god tone.
I et debatindlæg i Jyllands-Posten fra den 10. januar skriver Finansminister Bjarne Corydon, at Finansministeriets brug af begrebet ”God arbejdsgiveradfærd” ikke handler om strengere kontrol og flere resultatmålinger i det offentlige. I stedet handler det om, at ledelsen skal sikre, at medarbejderne trives, og at de kan bruge mest muligt af deres arbejdstid på kerneopgaverne og på at levere den bedst mulige service. Corydon ønsker at gøre op med synet på hårde og bløde værdier på en arbejdsplads som hinandens modsætninger, og han mener ikke, at tillid betyder fravær af ledelse.
Politiken skrev den 10. januar, at de offentligt ansatte i regionerne har fremsat krav til overenskomstforhandlingerne om én uge mere øremærket barsel til mænd. Forhandlingsleder Grete Christensen præsenterer det som et ønske om øget ligestilling og som en reaktion på, at regeringen ikke er kommet med lignende initiativer.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.