16. december
I Jyllandsposten kan man læse, at kravene som blev udvekslet mellem parterne mandag, alle har den karakter, at de uanset udfaldet kan gøres til sejre på begge sider af bordet. I modsætning til sidst (OK2013), hvor konflikten mellem arbejdsgiverne i KL og Danmarks Lærerforening overskyggede hele overenskomstforløbet, er der ingen lodrette krav om mere arbejde for de samme penge. Dog vil lærerne forsøge at tage en runde mere for at få blødt arbejdstidsaftalen op og skaffe lærerne mere forberedelse, men de møder heller ikke op med ultimative krav. Anders Bondo Christensen udtaler til Politiken, at han gerne vil have en sikring af kvalitet ind i undervisningen og mere forberedelsestid ind i de kommende overenskomstforhandlinger. Dette grunder i, at sygefraværet blandt lærerne efter sidste rundes reform er steget. Michael Ziegler, hovedforhandler for KL, udtaler dog til Politiken, at det ikke giver anledning til en revurdering af arbejdstidsreglerne i de kommende overenskomstforhandlinger.
Ifølge en ny undersøgelse, som Epinon har foretaget for DR Nyheder, siger to ud af tre medarbejdere i den offentlige sektor, at de ikke forventer at få en økonomisk gevinst ud af den nye overenskomst. Ritzau skriver at både KL og Danske Regioner går ind til forhandlingerne med krav om, at lønnen skal holdes inden for en stram ramme. Dog kræver fagforeningerne, samlet under Forhandlingsfællesskabet, at der skal være lønstigninger, som bedst muligt sikrer reallønnen. Ifølge Jyllandsposten er der dog ikke på det økonomiske område udsigt til den helt store krig. Udgangspunktet er en fælles erkendelse af, at medarbejderne i kommuner og regioner ikke skal være lønførende, men følge lønudviklingen på det private område.
Ifølge Politiken stiller KL også krav om mere fleksibilitet på det kommunale arbejdsmarked og gøre det nemmere at fyre tillidsmænd, mens kravene fra Forhandlingsfællesskabet omvendt er at sikre reallønnen og samtidig afvise det, som opfattes som angreb på tillidsmandsinstitutionen.
På Altinget.dk kan man læse, at et af hovedkravene fra KL er, at skære ned i antallet af overenskomster. Foruden mere ensartede arbejdstidsregler bliver antallet af overenskomster således et vigtigt punkt for KL i forhandlingerne. Bondo Christensen udtaler på vegne af Forhandlingsfællesskabet, at han vil gerne lytte til KL’s tanker om færre overenskomster, men understreger samtidig, at valget i sidste ende skal træffes af de enkelte organisationer.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.