18. december
Ifølge Business.dk kommer reguleringsordningen, der sikrer, at det offentlige lønniveau følger udviklingen på det private arbejdsmarked, efter alt at dømme til at fortsætte. Det har ellers tidligere været et ønske for de offentlige arbejdsgivere at udfase ordningen, men finansminister Bjarne Corydon signalerer nu imødekommenhed på området. Dette glæder formand for CFU Flemming Vinter, der anser videreførelsen af reguleringsordningen som en mærkesag. I Berlingske kan man samtidig læse, at Corydon mener, at offentlige lønninger generelt er løbet fra de privatansattes, og han opfordrer derfor de offentligt ansatte til at indstille sig på begrænsede lønstigninger.
CFU og Moderniseringsstyrelsen udvekslede i går krav til overenskomstforhandlingerne. I Berlingske kan man læse, at CFU er opmærksomme på, at der ikke kan forventes tocifrede lønstigninger til de statsansatte, men at det stadig er et krav fra CFU, at reallønnen som minimum skal sikres. Flemming Vinter argumenterer i den forbindelse for, at lønnen er afgørende, hvis det offentlige skal kunne tiltrække kompetente medarbejdere. Han udtaler ligeledes, at CFU anser en bedre dialog mellem ansatte og tillidsrepræsentanter som væsentligt for at følge med udviklingen af den offentlige sektor. Til Ritzau siger Vinter videre, at forbedring af den offentlige service ifølge ham kun kan ske gennem større inddragelse af medarbejderne i tilrettelæggelsen af arbejdet.
Forhandlingsfælleskabet får sin debut ved disse overenskomstforhandlinger, og formand Anders Bondo Christensen udtaler til Arbejderen, at han er optimistisk i forhold til udsigten for at sikre medlemmernes realløn. De 53 faglige organisationer, der samarbejder gennem Forhandlingsfællesskabet, er blevet enige om at kræve procentuelle lønstigninger, selvom forbund som 3F og FOA foretrækker lønstigninger udbetalt i kronebeløn, da det vil være til større fordel for de lavtlønnede medlemmer. Som kompromis har FOA i stedet presset på i Forhandlingsfællesskabet og fået afsat et tocifret millionbeløb til uddannelse af ufaglærte, som så på den måde kan få hævet deres løn.
I fagbladet Folkeskolen kan man læse, at der er kommet en afgørelse fra ILO i sagen lærerkonflikten i 2013. ILO giver i store træk Danmarks Lærerforening ret og mener, at Lærerforeningen burde have været inddraget i forbindelse med udarbejdelsen af lov 409, samt at regeringen og KL arbejdede for tæt sammen under lockouten af lærerne. Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen tager kritikken til efterretning, men blandt Folketingets partier vil kun Enhedslisten, der har indkaldt Bjarne Corydon i samråd om opfølgning på afgørelsen, tale om sagen.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.