19. december
I går skrev Ritzaus Bureau, at de statsansatte stiller krav om et særligt lønløft til de lavest lønnede. Det indbefatter blandt andre rengøringsfolk, kontorassistenter, køkkenmedhjælpere. Ifølge de statsansattes fagforeninger har de lavest lønnede i staten en grundløn på ca. 18.700, men den skal hæves til 19.500 kroner. Stigningen skal ifølge chefforhandleren for CFU, Flemming Vinther, finansieres med 0,01 procent af lønsummen til alle statsansatte.
Ritzau skriver også, at et dårligt image, den ny reform og færre nyuddannede lærere udfordrer landets folkeskoler, når de skal besætte nye lærerstillinger. Anders Bondo Christensen forventer, at problemet bliver værre endnu. Derfor efterlyser han en ny diskussion om skolereformen og lærernes arbejdstid. Han ønsker, at man ved overenskomstforhandlingerne skaber bedre balance mellem tid og opgaver. I Jyske Vestkysten kan man dog læse, at Finansminister Bjarne Corydon mener, at noget af det bedste, man har gennemført, var ændringer på undervisningsområdet.
Herudover kan man i går og i dag læse en række udmeldinger fra de faglige organisationer i forbindelse med kravsudvekslingen i denne uge. Blandt andet skriver Fagbladet FOA, at man vil kæmpe for uddannelse. Det handler om at skabe tryghed. Derimod vil man kæmpe imod forringelser på døgnområdet, hvor arbejdsgiverne gerne vil af med den såkaldte 37/3-ordning, hvor man optjener tre timers afspadsering for hver 37 timer, man arbejder mellem 17-06. FOA forventer også, at deres krav om udmøntning af tilbageløbsmidler kan blive en knast ved forhandlingerne. Derudover er sikkerhed og tryghed i ansættelsen på social og sundhedsområdet vigtige krav.
På Sygeplejersken.dk kan man læse, at Sundhedskartellet i går torsdag mødtes med Danske Regioner for at uddybe deres organisationsspecifikke krav. Danske Regioners krav handler om arbejdstilrettelæggelse, arbejdstid og organisering af arbejdet. Formand for Sundhedskartellet og Dansk Sygeplejeråd Grete Christensen påpegede, at sikring af reallønnen spiller en stor rolle for Sundhedskartellet. Herudover fremhævede hun balancen mellem familie- og arbejdsliv. Senere samme dag afholdtes møde med KL. Her nævnte Grete Christensen, at man var opmærksom på, at KL ønsker at harmonisere arbejdstidsreglerne på døgnområdet, men at dette ikke skulle ske på bekostning af indgreb i medarbejdernes frihed.
I sit blogindlæg i går på HK.dk skriver Formand for HK Stat, at hun mener, at man skal arbejde for at opnå lønforbedringer, der afspejler den store indsats, som HK Stats medlemmer hver dag yder. Også psykisk arbejdsmiljø nævner hun som et vigtigt emne. HK har også en række specielle krav, men forhandlingerne vil kræve benhård prioritering, da man først og fremmest går efter generelle lønstigninger til alle.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.