5. februar
Lønforhandlingerne mellem de statsansatte og finansministeren begynder i dag, skriver Politiken. Formand for CFU Flemming Vinther håber at kunne lande en aftale i løbet af et eller halvandet døgn, men er også klar på om nødvendigt at fortsætte forhandlingerne i længere tid. Af centrale arbejdstagerkrav i forhandlingerne er en månedlig grundløn på mindst 19.500 kr. samt en sikring af, at lønningerne stiger mere end inflationen. Finansministeren har fra sin side lagt op til beskedne lønstigninger, hvilket formand for HK Stat Rita Bundgaard er utilfreds med, da hun mener, at de statslige lønstigninger skal følge med lønudviklingen på det private arbejdsmarked. Bundgaard forventer derfor en forlængelse af reguleringsordningen. På DR.dk kan man læse, at de statslige forhandlinger vil sætte den økonomiske ramme for de yderligere forhandlinger på det offentlige arbejdsmarked, og at et forlig på det statslige område således vil bane vejen for overenskomstforlig på det kommunale og regionale område.
Ugebrevet A4 skrev i går, at KL og FOA er tæt på at være enige om at løfte ufaglærte via tilbud om fuldt lønnet uddannelse med praktiktid på egen arbejdsplads. Tilbuddet vil omfatte ufaglærte kommunale og regionale ansatte. Formand for FOA Dennis Kristensen kalder invitationen til uddannelse af ufaglærte for et ”tigerspring fremad”, og chefforhandler for KL Michael Ziegler er også positivt indstillet over på denne måde at forene kommunernes og de ansattes interesser. Forbundene i Forhandlingsfællesskabet er blevet enige om, at alle via overenskomsten skal betale for, at ufaglærte kan blive faglærte, og solidariteten med de lavest uddannede roses af forhandlingschef i FOA Jakob Bang. Retten til uddannelse er ifølge FOA.dk prisen for, at FOA går med til at reducere antallet af overenskomster via sammenlægning til en fælles overenskomst, hvilket har været et af KL’s hovedkrav.
I går kunne man på Dansk Sygeplejeråds hjemmeside læse, at formand Grete Christensen, trods væsentlige knaster i forhandlingerne med KL og aflysning af møde i fredags, forventer at holde tidsplanen, så både et regionalt og kommunalt forlig kan være klar i slutningen af februar. Hun beskriver, hvordan KL har droppet flere af deres krav om ændring i arbejdstidsregler, og at Dansk Sygeplejeråd har fokus på at sikre købekraften og øge trygheden for deres offentligt ansatte medlemmer. Christensen er optimistisk over mulighederne for at få forhandlet aftaler hjem og mener, at samarbejdet i Forhandlingsfællesskabet og CFU betyder, at Dansk Sygeplejeråd og Sundhedskartellet står stærkere både på det kommunale, regionale og statslige niveau.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.