9. marts
TV2 Finans kunne i torsdags oplyse, at topleder i Kommunernes Landsforening, Sine Sunesen, er blevet afskediget. Både Sine Sunesen selv og administrerende direktør i KL, Kristian Wendelbo, kan bekræfte fyringen, men ingen af dem ønsker at kommentere på hændelsen. Formand for Lærernes Centralorganisation, Anders Bondo Christensen, forholder sig uforstående til fyringen og mener, at Sine Sunesen rettere havde fortjent en bonus for sin indsats ved forhandlingerne. Anders Bondo Christensen udtaler, at han mistænker fyringen for at have sit udspring i Finansministeriet, da Sine Sunesen i hans optik har været loyal overfor KL. Opsigelsen er i flere medier blevet kædet sammen med den nylige overenskomstaftale med Lærernes Centralorganisation, hvor Sine Sunesen siges at have været for eftergivende overfor lærerne. På KL’s egen hjemmeside afvises dette fyringsgrundlag blankt. Formand for KL, Martin Damm, udtaler, at KL er glade for forliget og håber på, at lærerne stemmer ja. KL vedholder altså, at de bakker op omkring det indgåede forlig.
FOA’s hovedbestyrelse valgte i torsdags at forkaste tirsdagens forlig med KL. Det fremgår af FOA’s hjemmeside, at 46 ud af 59 hovedbestyrelsesmedlemmer stemte imod forliget. Hovedbestyrelsens bevæggrunde for at forkaste aftalen består i, at ikke alle grupper blev tilgodeset af forliget. Kost-servicesektoren og social- og sundhedssektoren så med begejstring på aftalens uddannelsesfremmende elementer. For de ansatte på det pædagogiske område indebar forliget i kontrast hertil en vis risiko for forringede uddannelsesvilkår samt lønnedgange ved jobskifte. Selvom forliget var positivt for en række grupper nægter FOA at efterlade nogen på perronen, hvorfor forhandlingerne med KL vil blive genoptaget. Forbundsformand, Dennis Kristensen, finder det brandærgerligt, at det ellers gode forlig må forkastes, men Hovedbestyrelsen måtte erkende, at de fire pædagogiske grupper ikke fik del i glæderne.
Det fremgår af Dansk Sygeplejeråds hjemmeside, at formand, Grete Christensen, talte positivt om årets overenskomst i sin tale til ekstraordinær kongres i København fredag formiddag. Hun beskriver udfaldet som en balanceret aftale, der hæver pensionen og gør uddannelse favorabelt. Desuden er reallønnen sikret, hvilket øger medlemmernes købekraft. Hun mener, at det nyetablerede Forhandlingsfællesskab har vist sit værd ved årets forhandlinger, og det har været hendes oplevelse, at det kan betale sig at være mange, der står sammen. Hun fremhæver Finansminister, Bjarne Corydons, privatlønsværn som noget OK15 vil blive husket for. Hun anerkender, at man kan have forskellige holdninger til sagen, men ser det som en kendsgerning, at forslaget er med til at fasttømre uligheden mellem mænd og kvinder på det danske arbejdsmarked, hvilket uomtvisteligt må være uretfærdigt. Den generelle tilfredshed med årets forlig afspejles også i Dansk Sygeplejeråds kongres’ stillingstagen til aftalen i fredags, hvor 141 af de dellegerede medlemmer stemte ja til aftalen. Kongressen anbefaler dermed medlemmerne at stemme ja til overenskomsten.
I en artikel på Folkeskolen.dk anbefaler formand for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen, at lærerne stemmer ja til årets overenskomstaftale. Han afviser kritikken om, at aftalen skulle være varm luft og understreger, at målene er meget konkrete og baseret på specifikke paragraffer i folkeskoleloven. Han oplever, at KL’s topforhandler, Michael Ziegler, indgik aftalen med ægte vilje til aktualisering. Han frygter derfor ikke for passivitet fra KL’s side og understreger, at arbejdsretten er på lærernes side, hvis noget sådant skulle forekomme. Han mener desuden, at de tre millioner, som er afsat til opfølgning på målene er med til at sikre, at aftalens målsætninger opnås. Anders Bondo Christensen mener slutteligt, at en stor medlemsopbakning til aftalen vil kunne give den magt og indflydelse.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.