17. marts

Onsdag aften indgik FOA det første forlig i overenskomstforhandlingerne på det private område med Vikarbureauernes Brancheforening. Af Fagbladet FOA fremgår det, at forhandlingschef i FOA, Jakob Bang, er tilfreds med forliget – særligt på grund af de pæne lønstigninger, rettigheder for børnefamilier og den udbyggede pensionsordning. Desuden har FOA og Vikarbureauernes Brancheforening aftalt at etablere et samarbejde gennem en samarbejdsfond.

Læs artikel

3F og Danske Anlægsgartnere er for anden gang blevet enige om en ny overenskomst for landets 3.000 anlægsgartnere. Fagbladet 3F skriver, at den oprindelige aftale fra 6. marts blev underkendt af Dansk Arbejdsgiverforening, som Danske Anlægsgartnere hører under. Ifølge forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F, Flemming Grønsund, er det nye forlig meget i tråd med det første – dog med mindre glasur. Flemming Grønsund udtrykker utilfredshed med, at Dansk Arbejdsgiverforening har blandet sig så meget i forhandlingerne og nærmest indgået som tredjepart. Selvom overenskomsten ikke blev, som 3F havde regnet med, er forbundet tilfreds med resultatet, og medlemmerne på området anbefales at stemme ja. Det nye forlig er ganske vist mindre fordelagtigt end forliget fra 6. marts, men det rummer stadig væsentlige forbedringer, blandt andet i forhold til pension for elever, flekstid og lønstigninger. Arbejdsgiverne har med den nye aftale ret til at varsle systematisk overarbejde på højst fem timer ugentligt. Dette tillægger Grønsund ikke særlig værdi, da han ikke mener, at overtid er et brugbart instrument på denne type arbejdspladser.

Læs artikel

I en artikel på licitationen.dk kan man i dag læse, at Danske Malermestre, Dansk Byggeri og Malerforbundet har indgået forlig om fornyelse af overenskomsten for bygningsmalere. Parterne kom til enighed torsdag morgen efter lange og hårde forhandlinger i Forligsinstitutionen. Malerområdet står således til i år at få en ny overenskomst modsat ved forhandlingerne i 2014, hvor parterne ikke nåede til enighed. Den nye aftale skal dog godkendes af hovedbestyrelsen i Malerforbundet i dag, inden den falder endeligt på plads. Af samme årsag går arbejdsgiverne og forbundet stille med dørene, men fagretlig chef i Danske Malermestre, Heinrich Søndengaard Nielsen afslører dog, at organisationen bestemt ikke har fået alle ønsker opfyldt. Aftalen giver dog nogle af de ting, Danske Malermestre har efterlyst.

Læs artikel

Forsikringsforbundet og arbejdsgiverne (FA) er nu nået til enighed om en række forbedringer, som vil ramme bredt blandt de ansatte i forsikrings- og pensionsselskaber, alarmcentraler og beslægtede områder. Forsikringsforbundet skriver, at lønstigninger på 5,85 procent over de kommende tre år, en ekstra uges forældreorlov og andre goder gør det til en rigtig god overenskomst. Forsikringsforbundet og FA har aftalt, at der vil være mulighed for at justere på overenskomsten inden for den treårige periode, den gælder, hvis parterne kan blive enige. Beslutninger om nyt lønsystem, nye arbejdstidsregler og ændringer omkring timebanken udskydes ved indgåelsen af overenskomst.

Læs artikel

I en pressemeddelelse fra forligsmand, Ole Hasselgaard, skønnes det, at der på nuværende tidspunkt er indgået forlig for mere end 85 procent af de lønmodtagere, som skal til urafstemning. For at få de sidste forlig i hus har han sat en tidsfrist til klokken 18 i aften. Hvis ikke de resterende er blevet enige inden da, kan de forvente at blive indkaldt til Forligsinstitutionen lørdag. Søndag mødes forligsmanden med DA og LO for at starte på udformningen af en samlet mæglingsskitse, som blandt andet vil indeholde vilkårene for de overenskomster, hvor der ikke er opnået enighed. I næste uge vil forligsmanden mægle i de overenskomster, hvor den ene af parterne ikke er medlem af DA eller LO.

Læs artikel

Dagens Byggeri skriver i dag, at administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen er tilfreds med aftalen i byggeriet. Lars Storr-Hansen beskriver forliget som ansvarligt, da der er moderate lønstigninger der sikrer både medarbejdernes købekraft og virksomhedernes konkurrenceevne. Han fremhæver desuden initiativerne til at knække arbejdsulykkeskurven. Teknologisk udvikling er med til at nødvendiggøre efter- og videreuddannelse, hvilket også er tænkt ind. Storr-Hansen understreger, at der hverken er eller kommer kædeansvar i overenskomsterne. Næstformand i 3F’s byggegruppe, Palle Bisgaard, medgiver, at det ikke er lykkedes at aftale kædeansvar i den nye overenskomst. Han mener dog, at der er taget små skridt i retning heraf i kraft af, at der er åbnet op for diskussionen om de allerlavest lønnede og i kraft af forbedrede muligheder for at ansvarliggøre hvervgiverne – for eksempel gennem 48-timers møder. Bisgaard fortæller, at 3F vil gå i dialog med LO om, hvordan LO-familien bedst understøtter hinanden i de krav, der er afgørende for at beholde den danske model.

DI og Dansk Sygeplejeråd indgik 17. marts 2017 en treårig aftale om Sygeplejeoverenskomsten, som dækker sygeplejersker på plejehjem og i hjemmeplejen hos virksomheder i DI Overenskomst II.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.