21. april

Slagterimedarbejdere over hele landet strejker fredag morgen i protest mod de nye overenskomster, der betyder, at arbejdsgiveren kan varsle overarbejde på op til 42 timer om ugen.
I Herning, Horsens og Blans har en stor del af slagterimedarbejderne på Danish Crowns slagterier nedlagt arbejdet som en reaktion på gårdagens urafstemning, der blev et ja til de nye overenskomster.
Danish Crown.dk skriver, at det er DI, der har forhandlet overenskomsten på vegne af Danish Crown og de øvrige danske slagterier. DI og NNF har ikke kunnet blive enige om en ny overenskomst ved de direkte forhandlinger, og derfor er medarbejderne på slagterierne blevet omfattet af Forligsmandens mæglingsskitse.
”Mæglingsskitsen betød blandt andet, at reglerne om systematisk overarbejde også blev aktuelle for Danish Crowns medarbejdere. Derfor satte vi os allerede i sidste uge sammen med de tillidsvalgte, hvor vi gennemgik mæglingsskitsen og diskuterede de mulige konsekvenser. På baggrund af mødet konkluderede vi i fællesskab, at det nærmest er utænkeligt, at Danish Crown kan komme i en situation, hvor det giver mening at benytte sig af systematisk overarbejde. Men det var desværre ikke nok til at undgå arbejdsnedlæggelser, siger Søren F. Eriksen, CEO i Danish Crown Pork.
NNF, der organiserer slagteriarbejderne, endte med at stemme nej til overenskomsten. Stemmeprocenten var på 74,8 procent, men kun 13 procent ja til den nye overenskomst.

Fundet på Danish Crowns hjemmeside, samt Jyske Vestkysten: Læs artiklen på Jyske Vestkysten

”Fredag er en god dag at være gris på Danish Crowns svineslagteri ved Horsens,” skriver tv2-østjylland og henviser til, at 500 slagterimedarbejdere er gået hjem i protest mod de nye overenskomster.
”Kollegerne har behov for at vise skuffelse, utilfredshed og frustrationer. De er dem, der har fået mindst ud af den her overenskomst,” siger tillidsmand Klaus Olesen til TV2 ØSTJYLLAND, der har begivenheden som breaking news på deres hjemmeside. Læs artikel på TV2 Østjylland

Og flere steder må landmænd vente med at få slagtet deres svin. Slagterimedarbejdere i både Thisted og Brørup har ligeledes nedlagt arbejdet. De samles til møde fredag morgen. Det skriver Nordjyske.

Og på Bornholm er slagterimedarbejderne også gået hjem i protest mod, at deres arbejdsgiver ifølge de nye overenskomster kan pålægge dem systematisk overarbejde op til 42 timer om ugen. Læs artikel på TV2bornholm

Men slagteriarbejderne er ikke de eneste, der er utilfredse med de nye overenskomster. Foran 3F’s hovedkontor er der fredag morgen mødt vrede stilladsarbejdere op, som ifølge avisen.dk blokerer 3F’s hovedkontor.
Ifølge avisen.dk har stilladsarbejderne medbragt et kæmpe sort banner, hvor der står: ”I er ude af trit med medlemmerne”. Utilfredsheden skyldes overenskomst-afstemningen, hvor et flertal sagde ja til at stemme for aftalen.
I byggegruppen i 3F, hvor stilladsarbejderne er medlemmer, sagde et stort flertal derimod nej til aftalen for 2017. Således forkastede 77 procent af byggarbejderne i 3F overenskomsten.
Formand for Stilladsarbejdernes Landsklub, John Ekebjærg-Jakobsen, er ikke selv til stede, men kender til aktionen.
"Det er nogle stilladsfolk, der gerne vil fortælle forhandlerne, at når tre ud af fire har stemt nej, så er det ikke godt nok. Så er de nødt til at tage det alvorligt. Jeg har bedt gutterne om at vente til et tillidsmandsmøde på tirsdag, men de ville gerne have en forklaring nu," siger han til avisen.dk - Læs artikel på avisen.dk

"Vi vil ikke have det her. Det, de kom ud med, er ikke okay," siger Thomas Strømsholt, der er en af stilladsarbejderne foran 3F til dr.dk - Læs artikel på dr.dk

Hos jernbaneforbundet sagde medlemmerne også nej til overenskomsten, trods opfordringerne fra Forbundet om at stemme ja til OK-17. På deres hjemmeside skriver de:
”Vi tager forbundets lokale afstemningsresultat til efterretning, og vi vil holde ekstra godt øje med at arbejdsgiverne de kommende tre år ikke anvender ankepunkterne utilsigtet. Desuden vil vi tage resultatet med i arbejdet næste gang overenskomsten skal forhandles.” Læs artikel hos Jernbaneforbundet


Blandt Malerforbundets medlemmer var der heller ikke opbakning til OK-17. Kun 39,8 procent stemte for. Stemmeprocenten blev på 52,6. I en artikel på forbundets hjemmeside udtaler næstformand Tonny Olsen:
”Vi tager resultatet meget seriøst, fordi når 60,19 procent - af de medlemmer som har stemt - har sagt nej til overenskomstresultatet, så er det udtryk for nogle alvorlige bekymringer, og dem skal vi arbejde med.”
Han hæfter sig dog ved, at autolakererne har stemt overbevisende ja til deres overenskomst med 60,64 procent.

Anderledes positivt klinger det i Magasinetpleje.dk, hvor FOA’s formand Dennis Kristensen glæder sig over, at 86,8 procent af FOA’s medlemmer stemte ja til OK-17.
Både det entydige ja til den nye overenskomst og det rekordstore antal stemmer glæder  Dennis Kristensen.
”Det er rigtig godt, at medlemmerne engagerer sig mere i overenskomsterne. Det giver ekstra styrke for os, der forhandler både i forhold til resultatet, men også fremover, når vi skal stille kravene til næste gang,” mener Dennis Kristensen. Læs artikel på Magasinet Pleje

Og blandt HK’s medlemmer var der også stor opbakning til OK-17.
Formand for HK Handel, Per Tønnesen, er begejstret over, at det er lykkedes at hæve stemmeprocenten:
”Vi er naturligvis glade for, at vores medlemmer giver opbakning til de aftaler, vi har forhandlet med arbejdsgiverne. Den høje stemmeprocent fortæller, at overenskomsterne betyder noget ude på arbejdspladserne, og at vores medlemmer tager stilling til deres løn- og arbejdsvilkår,”siger Per Tønnesen på HK’s på deres hjemmeside. Læs artikel på hk.dk

Samlet set sluttede gårdagens urafstemning med en stemmeprocent på 51,8 og en ja-procent på 56,5 procent og en nej-procent på 43,5 procent glæder både LO, CO-Industri og DI sig over opbakningen til den nye overenskomst.

"Der er opnået rigtig gode aftaler med mange forbedringer, bl.a. når det gælder børnefamilierne, seniorerne, lønstigninger og efter/videreuddannelse," siger Lizette Risgaard på LO’s hjemmeside. Læs artikel på lo.dk

"De nye treårige overenskomster afspejler de ønsker, som vi har modtaget fra medlemmerne. De kan hermed se frem til et markant uddannelsesløft, bedre vilkår for seniorer og børnefamilier samt flere penge til alle grupper. Derfor glæder jeg mig også over, at medlemmerne bakker op om resultatet," siger Claus Jensen. Læs artikel

”Tillykke - til os alle.
Det er rigtig godt nyt for vores land, at både lønmodtagere og arbejdsgivere i dag har sagt endeligt ja til de nye overenskomster. Det giver os et solidt afsæt for, at vi nu i fællesskab kan rykke Danmark fremad i de kommende år.” Sådan skriver DI’s administrerende direktør, Karsten Dybvad på sin facebookprofil

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.