22. marts

Tekniq, Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet blev ikke enige om fornyelse af overenskomsten på vvs-området i 2017 og skal nu for tredje gang i træk samles op i mæglingsforslaget. Det skriver Mestertidende.dk. Flere virksomheder på vvs-området indberettede i sidste uge arbejdsnedlæggelser i strid med overenskomsten, og strejkerne er fortsat mandag efter forhandlingernes sammenbrud søndag aften. Adm. direktør i Tekniq, Niels Jørgen Hansen, udtaler, at han håber, at strejkerne bliver kortvarige, da ingen vinder noget på det, når overenskomsten er ude af forbundets hænder. Niels Jørgen Hansen fortæller, at Tekniq ønskede at normalisere akkordsystemet, så virksomheder inden for vvs-området fik de samme muligheder for at lave lokalaftaler som det er tilfældet på alle andre områder. Det blev dog ikke imødekommet. Blik- og Rørarbejderforbundet ønsker ikke at kommentere forhandlingerne mens DA og LO arbejder på en mæglingsskitse. Af forbundets pressemeddelelse fremgår det dog, at Blik- og Rørarbejderforbundet strakte sig langt for at nå til enighed, hvilket ikke var nok for Tekniq.

Læs artikel

På Arbejderen.dk kan man i dag læse, at næstformand og forhandler i Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, ærgrer sig over de sammenbrudte forhandlinger om nye overenskomster for 12.500 ansatte i slagteri- og fødevareindustrien. Han udtaler, at NNF var villige til at give og få det samme, som det øvrige arbejdsmarked, men blev mødt af krav om fleksibilitet og lønnedgang fra DI. Jim Jensen forstår ikke, at slagteri- og fødevareindustriarbejderne ikke kan få samme vilkår som resten af industrien. Overenskomsterne for arbejderne i fødevareindustrien og industrislagterne bliver i stedet omfattet af mæglingsskitsen og er derfor ikke tilpasset området. Forbundsformand i Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast, fortæller, at han fra sin plads i LO’s forhandlingsudvalg vil gøre sit for, at NNF’s medlemmer i størst mulig udstrækning får samme forbedringer, som det øvrige arbejdsmarked.

Både privatansatte pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere og vikarer har fået ny overenskomst med lønløft, højere pensionsbidrag og forbedringer for børnefamilier. Det fremgår i dag af Fagbladet FOA. Forhandlingschef i FOA, Jakob Bang, udtaler: "Vi er godt tilfredse. Vi har kunnet forhandle os frem til en pæn lønstigning og en række forbedringer, uden at det har medført de forværringer, som vi kunne have frygtet". På overenskomsten mellem FOA og Dansk Industri, som gælder for privatansatte pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter stiger lønningerne årligt med 2,5 kroner i timen. Samtidig stiger tillæggene med 1,6 procent i år og de følgende to år. Overenskomsten sikrer fuld løn i alle uger af barslen. Der er også indgået forlig mellem FOA, BUPL, SL og Dansk Erhverv Arbejdsgiver. Overenskomsten dækker de privatansatte pædagogiske vikarer, hvor lønnen for timelønnede fra 1. marts stiger 1,5 procent i løn - det samme gør tillæggene. I 2018 stiger løn og tillæg med 1,5 procent og i 2019 med 1,25 procent. Der indføres højere pensionsbidrag, som fra 1. marts i år stiger samlet til 5,45 procent. Næste år stiger det til 6,39 procent og 1. marts 2019 stiger bidraget til 7,34 procent. For de månedslønnede pædagogiske vikarer er der 2 procents lønstigninger i år samt næste år og 1,9 procent i 2019.

Læs artikel

Fagbladet FOA skriver i dag, at FOA, Dansk Erhverv og Dansk Industri er blevet enige om overenskomstforlig for privatansatte handicaphjælpere. Overenskomsten byder på en række forbedringer – særligt for ansatte med børn. Forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, fortæller, at handicaphjælperne får samme ’børnepakke’, som de andre FOA-overenskomster på det private område. Blandt forbedringerne er, at medarbejdere, som tager hjem til et sygt barn først har barnets første sygedag dagen efter, de er taget hjem for at passe det syge barn. Handicaphjælpere har nu også ret til fuld løn under barslen i alle uger. Desuden får seniorerne ret til op til 32 seniorfridage med det nye forlig. Fordi lønnen for handicaphjælperne under overenskomsterne med Dansk Erhverv og Dansk Industri forhandles til de offentlige overenskomster, skal handicaphjælperne ikke stemme om resultaterne for OK17.

Læs artikel

I en artikel i Fagbladet FOA udtaler forbundsformand, Dennis Kristensen, at forligene på FOA’s private område er gode og at FOA godt kan være bekendt at præsentere dem for medlemmerne. Han giver udtryk for, at det afspejles i OK-resultaterne, at krisen er klinget af, hvilket det også bør. I forhold til lønstigninger mener han, at resultatet ser fornuftigt ud. Han er glad for, at der er blevet givet nogle rettigheder til børnefamilierne, som presses af stigende produktivitets- og effektivitetskrav. Endelig fremhæver han, at tillidsrepræsentanters direkte indflydelse øges og i stigende grad honoreres i kraft af den nye overenskomst.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.