23. marts
Natten til onsdag indgik Fødevareforbundet NNF og Danske Slagtermestre forlig om en overenskomst for de omkring 1000 private butiksslagtere. Det fremgår af NNF’s hjemmeside. Forhandlingerne måtte en tur forbi forligsmanden, inden det lykkedes Fødevareforbundet NNF og Danske Slagtermestre (DSM) at blive enige. Næstformand for Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, mener at den lange omvej før målet var umagen værd. Jim Jensen kvitterer DSM positivt for den fælles, konstruktive indsats om at indgå, hvad han kalder et simpelt og fint forlig. Han er tilfreds med, at butiksslagterne får de samme forbedringer, som det resterende arbejdsmarked og fremhæver bedre forhold for børnefamilier, mulighed for seniordage og fuld løn under sygdom for lærlinge.
Formand for Danske Slagtermestre, Leif Wilson Laustsen, finder resultatet af forhandlinger med Fødevareforbundet NNF skuffende. Han havde set frem til at skifte den gældende normallønsoverenskomst ud med en minimallønsoverenskomst. En øvelse, som begge parter var indstillet på at nå til ende med, da forhandlingerne startede. Det lykkedes ikke, og Leif Wilson Laustsen skyder skylden på NNF’s forhandlere, der lagde et krav på bordet om, at Danske Slagtermestre skulle være med til at finansiere en række af forbundets aktiviteter, hvilket de ikke kunne gå med til. Den udlægning kan næstformand i NNF, Jim Jensen, ikke helt genkende. Han siger, at fagforbundet ville have garanti for, at nuværende ansatte på normallønsoverenskomsten ikke kunne gå ned i løn som følge af en ny overenskomst. Da det ikke kunne lade sig gøre, røg minimallønsoverenskomsten af bordet. I forhold til kravet om, at arbejdsgiverne skulle være med til at finansiere forbundets aktiviteter, siger Jim Jensen, at NNF bruger en del penge på rekruttering, og da det også er i arbejdsgivernes interesse håbede NNF på støtte til dette.
Byggegruppen i 3F Aalborg anbefaler et nej til årets overenskomstresultat. Det bestemte bestyrelsen på et ekstraordinært bestyrelsesmøde torsdag aften. Bestyrelsens hovedkritikpunkter ligger i, at det fremlagte resultat ikke giver nok på mindstelønstigningerne samt at det opnåede resultat på industrioverenskomsten har fået for stor gennemslagskraft i forhandlingerne med Dansk Byggeri. Det kommer specielt til udtryk i protokollat nummer 41, der omhandler systematisk overarbejde på op til fem timer per uge. Bestyrelsen mener, at forslaget er uforeneligt med de eksisterende overtidsregler og er i direkte modstrid med ønskerne fra medlemmerne om mere lempelig arbejdstid. Bestyrelsen melder desuden ud, at de fire protokollater om social dumping er ikke stærke nok til at imødekomme de klare ønsker fra medlemmerne om kædeansvar og et markant løft på minimallønnen.
3F Horsens anbefaler at stemme nej til overenskomstforslaget. Det blev ifølge Arbejderen besluttet til 3F Horsens generalforsamling den 18. marts. Dansk Industris voldsomme indflydelse på alle områder kritiseres på mødet. Desuden begrunder de nej-anbefalingen med de små satsforhøjelser, de spinkle initiativer for kædeansvar, udvandingen af arbejdstiden og løsningsforslaget for børneomsorgs- og seniordage. De påpeger, at arbejdsgiverne fra den ene OK-fornyelse til den næste demonstrerer, at de ikke godkender aftaler før de øvrige er med. Sådan ville man i 3F Horsens også ønske, at forhandlerne på lønmodtagersiden gjorde. 3F Horsens anbefaler ganske vist, at man stemmer nej, men pointerer at uanset hvad man stemmer, er det vigtigt at deltage i afstemningen.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.