3. marts
Forligsmanden, Ole Hasselgaard, opfordrer i dag alle overenskomstparter, der endnu ikke har opnået forlig, til at fremskynde forhandlingerne mest muligt med henblik på en afklaring. Alle forhandlinger foregår fra dags dato i Forligsinstitutionens regi og dermed inden for forligsmandslovens rammer. Det betyder, at Forligsinstitutionen har ansvaret for den overordnede styring af det samlede forhandlingsforløb. Forhandlingerne foregår dog fortsat direkte mellem overenskomstparterne, medmindre parterne anmoder om Forligsinstitutionens bistand. I forhold til de væsentlige normallønsoverenskomster på transportområdet mellem DI og 3F Transport, som endnu ikke er faldet på plads, vil forhandlingerne fra i dag blive videreført med forligsmandens deltagelse. Ole Hasselgaard har aftalt nyt møde med DA og LO mandag den 6. marts 2017, kl. 13.00.
Efter fire dages intense forhandlinger mellem TL og DI blev der i går indgået forlig på arkitektområdet. Aftalen dækker blandt andet bygningskonstruktører, byggeteknikere, tekniske designere, assistenter samt møbel- og indretningsarkitekter. Det fremgår af TL’s hjemmeside, at den nye aftale indeholder forbedringer af overenskomstens lønbånd (garanterede lønninger), hvilket glæder formanden for TL’s fagpolitiske udvalg, Johanne Gregersen. Hun synes generelt der er tale om et godt overenskomstresultat. Særligt fordi der sættes fokus på faglig udvikling, og fordi medlemmernes muligheder for at føre fleksible familie- og seniorliv forbedres.
Forbundet Arkitekter og Designere (FAOD) er ligeledes tilfredse med forliget på arkitektområdet. I en artikel på faod.dk udtaler forbundets formand, Peter Toftsø, at parterne har sikret i både top og bund. For eksempel gennem lønstigninger og bedre forhold for seniorer, tillidsfolk og folk på barsel. Han mener, at de ekstra midler til efteruddannelse er afgørende for at sikre niveauet i branchen fremover, og at forbundet på den baggrund har imødekommet virksomhedernes ønsker om øget fleksibilitet. Den nye overenskomst omfatter over 1700 arkitekter og designere.
På Forsikringsforbundets hjemmeside kan man i dag læse, at Forsikringsforbundet er blevet enige med FA om at fortsætte forhandlingerne om den kommende overenskomst på forsikringsområdet den 8. marts. Af hjemmesiden fremgår det, at forhandlingerne foregår i god og konstruktiv dialog, men behandlingen af de mange store og komplekse emner, herunder lønsystem og arbejdstid, kræver mere tid. Forbundet forventer at afslutte forhandlingerne om et overenskomstforslag for de forsikringsansatte den 14. marts.
Fødevareforbundet NNF og Dansk Erhverv blev i går enige om en ny treårig overenskomst for bagere og slagtere ansat i danske supermarkeder. Det fremgår af en artikel på Fødevareforbundet NNF’s hjemmeside. Den nye produktionsoverenskomst består af 28 protokollater. Ifølge næstformand for Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen, har forbundet oplevet et godt og konstruktivt forhandlingsforløb med Dansk Erhverv, hvilket han gerne vil kvittere for. Samtidig mener han, at der er tale om et stærkt resultat, der giver en klar merværdi til NNF’s medlemmer og peger langt ind i fremtiden. Angående lærlinge fortæller NNF’s forhandlingssekretær for butiksområdet, Flemming Mogensen, at Dansk Erhverv og NNF er enige om, at det kræver en stor indsats og gode uddannelsesforløb at tiltrække de unge til fagene. Der gøres opmærksom på, at aftalen ikke omfatter bagere og slagtere i COOP og Brugsens supermarkeder.
Bilfærgernes Rederiforening har nu påbegyndt OK-forhandlingerne med Metal Maritime. På et formøde i onsdags afklarede parterne det rent tekniske i forhandlingerne, og det første egentlige forhandlingsmøde afholdes i dag. Parterne afventer fortsat en overordnet overenskomstaftale på transportområdet, men begynder så småt at forhandle nu.
Tirsdag aften afsluttede Autobranchens Arbejdsgiverforening overenskomstforhandlingerne med Dansk Metal. Fornyelsen af overenskomsten tager i høj grad udgangspunkt i industriens forlig. Autobranchens Arbejdsgiverforening orienterer i den forbindelse sine medlemmer om, at den forhøjede mindsteløn ikke nødvendigvis slår igennem ved lokale lønforhandlinger. Den lokale lønforhandling skal stadig tage hensyn til den pågældende medarbejders kvalifikationer, anciennitet og arbejdets karakter. Af hjemmesiden fremgår det desuden, at fritvalgsprocenten forhøjes med i alt 2 procent over de næste 3 år samt at satserne for forskudt arbejdstid reguleres årligt.
HK/Privat og Dansk Erhverv er her til aften blevet enige om en ny overenskomst for reklame- og forlagsbranchens grafikere. Det fremgår af HK’s hjemmeside. Overenskomsten ligger tæt op ad de andre Dansk Erhverv-overenskomster, og indeholder blandt andet hele pakken fra Handel, Viden og Service-overenskomsten, som HK/Privat og HK HANDEL forhandlede på plads med Dansk Erhverv i sidste uge. Overenskomsten er blevet moderniseret, så den ikke længere beskriver gamle grafiske discipliner, og som noget nyt indføres der en fratrædelsesgodtgørelse på 5000 kroner til ikke-funktionærer efter tre års ansættelse. Faglig sekretær i HK/Privat, Kim Bonde Nielsen, fortæller, at ikke-funktionærer ofte ofres ved besparelser, fordi de kan opsiges uden varsel. Han mener, at der er tale om en god overenskomst, der vil styrke organiseringen blandt både medarbejdere og virksomheder.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.