7. marts

Installatørernes organisation Tekniq og Dansk El-Forbund skrev mandag under på en ny treårig aftale på elektrikerområdet, der følger linjerne i industriens overenskomst med penge til blandt andet videreuddannelse, lærlinge, børneomsorgsdage og mindstelønsstigninger. 
”Det er et økonomisk ansvarligt forlig, og samtidig er der flere elementer, som peger fremad til gavn for branchens udvikling,” siger Niels Jørgen Hansen, administrerende direktør i Tekniq til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Læs artikel

Byggeoverenskomsten er endt i Forligsinstitutionen efter at forhandlingsudvalget i 3F’s byggegruppe lørdag stemte nej til det resultat, som forbundets topforhandler, Kim Lind Larsen og Palle Bisgaard lagde på bordet. Mandag forhandlede parterne så videre med hjælp fra forligsmand Ole Hasselgaard. 3F ønsker nye initiativer i forhold til at bekæmpe social dumping og kræver kædeansvar, men det har Dansk Byggeri ikke ønsket at imødekomme. Under forhandlingerne mandag opstod der demonstration udenfor Dansk Byggeris hovedsæde på Nørre Voldgade i København, hvor aktivister gjorde deres mening til kende ved hjælp af skilte, hvor der stod, stop løndumping – kædeansvar nu

Mandag aften blev overenskomstforhandlingerne mellem Malerforbundet og Dansk Byggeri sat i bero. Ifølge Kresten Vendelboe, Forbundsformand for Malerforbundet, er der ’nogle alvorlige knaster’ mellem parterne. Malerforbundet havde også sat hele tirsdag af til forhandling, men parterne besluttede at holde en pause indtil tirsdag over middag, hvor de igen optager forhandlingerne. Malerforbundet skriver, at Dansk Byggeri fra start af har præsenteret ultimative krav, men det er ifølge forbundsformanden ikke en måden man indleder en forhandling på. Ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2014 nåede Malerforbundet til enighed med arbejdsgiverne, men resultatet blev underkendt af Dansk Arbejdsgiverforening. Ved den seneste overenskomstforhandling i 2014 underkendte Dansk Arbejdsgiverforening den aftale, som Malerforbundet havde indgået med arbejdsgiverne.  Her blev Malerforbundet ifølge forbundsformanden opmærksom på, hvor lidt råderum Dansk Arbejdsgiverforening giver malermestrene i forhandlingerne, hvilket gør det svært at nå et resultat, som passer til malerbranchen.

Danske Anlægsgartnere og 3F nåede i dag til enighed om en ny, treårig overenskomst for omkring 3.000 anlægningsgartnere. Løn, pension og et værn mod social dumping, er alle områder, har været vigtige prioriteter i forhandlingerne for 3F, og på disse områder følger den anlægsgartnernes nye overenskomst de store linjer fra transportens overenskomst. I forhold til social dumping betyder det, at virksomheder i anlægsgartnerbranchen nu også får pligt til at udlevere oplysninger på underentreprenører, så 3F får mulighed for at tegne overenskomst med dem. Fagbladet 3F fremhæver desuden en styrket forældreorlov, pension til elever, bedre mulighed for efteruddannelse og en styrket tillidsmandsindsats. Parterne har også vedtaget en forsøgsordning med flextid, der skal gøre det muligt for de ansatte selv at planlægge deres arbejdstid inden for aftalte retningslinjer. Anlægsgartnerne ville gerne have haft en aftale om betaling for rådighedsvagt og udvalg ved vintertjeneste, men det blev ikke muligt. Arbejdsgiveren kan derfor fortsat ikke forpligte den ansatte til at stå til rådighed.

Læs artikel

HK/Privat og Dansk Byggeri indgik i dag ny overenskomstaftale. Aftalen dækker op mod 2000 HK-medarbejdere i byggebranchen, der blandt sørger for lønudbetalinger, ordner regnskaber med videre. Den nye aftale bygger på de samme elementer som industriforliget. Faglig sekretær i HK/Privat Jesper Schmidt Sørensen fremhæver blandt andet, at medarbejderne får to procent ekstra på deres fritvalgskonto, samt at seniorer får ret til at købe sig til seniorfridage gennem fritvalgskontoen og pensionsindbetalinger.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.