10. marts

I denne uge nåede Autobranchen Danmark og Malerforbundet i Danmark til enighed om en ny 3-årig overenskomst for vognmalerne. Bestemmelserne i overenskomsten følger i store træk industriforliget, men den nye overenskomst indeholder også mulighed for mere fleksibilitet. Autobranchen Danmark fremhæver eksempelvis, at der er indført en bestemmelse om deltidsbeskæftigelse, som betyder, at arbejdsgiveren som noget nyt kan ansætte en medarbejder på færre end 37 timer, hvilket giver mere fleksibilitet til at udfylde produktionshuller og udnytte produktionsapparatet bedre. Det hidtidige krav om lokalaftale vedrørende arbejdstid er også afskaffet, hvilket betyder, at det bliver muligt for arbejdsgiveren at indgå aftale om varierende ugentlig arbejdstid direkte med medarbejderne. Endelig er bestemmelsen om, at vognmalerne kan varsle systematisk overarbejde, også blevet en del af den nye vognmaleroverenskomst.

Læs mere her.

Landets omtrent 10.000 bybus- og rutebilchauffører har fået ny overenskomst. Overenskomsten, som blev indgået mellem 3F’s Transportgruppe og DI’s Arbejdsgiverforening for Kollektiv Trafik (AKT), følger de øvrige forlig, som er indgået på transportområdet. Det kan man læse i Fagbladet 3F, hvor det fremhæves, at reallønnen bliver forbedret, at der indføres nye værn mod løndumping, og at medlemmerne får et tryggere familie- og seniorarbejdsliv. Kim Poder, som er forhandlingssekretær i 3F Transport, fremhæver, at den nye overenskomst også giver bedre muligheder for at indgå aftaler om arbejdstid lokalt, og at tillidsmandsrollen styrkes, dels med uddannelse og dels med et nyt honorar på mindst 9.000 kroner årligt.

Læs artikel

Dansk Arbejdsgiverforening har underkendt det gartnerforlig, som 3F og Danske Anlægsgartnere blev enige om onsdag d. 7. marts. Flemming Grønsund, forhandlingssekretær i 3F’s Grønne Gruppe, undrer sig over underkendelsen, da han mener, at aftalen tilgodeser begge parter. Han vil ikke uddybe over for Fagbladet 3F, hvilke dele af overenskomsten, som DA er uenig i. Parterne har bedt forligsmanden om at træde til, så de kan indgå en ny overenskomst.

Læs artikel

3F Transport og Transportens Arbejdsgiver (ATL) blev onsdag enige om en treårig overenskomst på transport- og logistikområdet. Overenskomsten omfatter omkring 20.000 chauffører, lager- og terminalarbejdere og dagrenovationsarbejdere hos ATL’s medlemsvirksomheder. Forhandlingssekretær i 3F Transport, Kim René Busch, fremhæver, at overenskomsten giver bedre muligheder for at skræddersy aftaler lokalt, så de kan tilpasses 3F-medlemmernes ønsker. Branchedirektøren i ATL, Lars William Wesch, er også godt tilfreds med overenskomsten, som han mener giver mere fleksibilitet til at tilpasse sig de lokale forhold ude på de enkelte godstransportvirksomheder samtidig med, at den værner om branchens konkurrenceevne.

Læs artikel

I en pressemeddelelse fra Ritzau kan man i dag læse, at forhandlingerne mellem TEKNIQ Installatørernes Organisation, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal er brudt sammen og nu overgår til forligsinstitutionen. Ifølge pressemeddelelsen går uenighederne på branchens akkordsystem. Parterne har forhandlet den nye vvs-overenskomsten siden d. 18. januar, men her til morgen kl. 05 måtte parterne konstatere, at de ikke kunne nå til enighed. Forhandlingerne om vvs-overenskomsten, som omfatter omkring 1.000 virksomheder med 11.000 medarbejdere, vil formentlig fortsætte i forligsinstitutionen i løbet af weekenden.

Læs artikel og se flere detaljer i Blik- & Rørforbundets pressemeddelelse

Det er ikke lykkedes Fødevareforbundet NNF og Dansk Erhverv at blive enige om en ny overenskomst for de privatansatte bagere, den såkaldte Håndværksoverenskomst. Derfor har parterne bedt forligsmanden om, at overtage forhandlingerne. I sidste weekend bliver parterne enige om en ny Produktionsoverenskomst for supermarkedsbagere og slagtere, men torsdag aften vurderede parterne, at de har brug for Forligsmandens assistance for at nå til enighed om en ny Håndværksoverenskomst. Forhandler og næstformand for Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen udtaler at Dansk Erhverv har stillet krav, som de ikke har kunnet honorere. Næstformanden håber, at forligsmanden kan få parterne på rette kurs.

På HK/Privats formand Simon Tøgerns facebookside kunne man sent i aftes læse, at tredje gang ikke var lykkens gang for forhandlingerne om en fornyelse af dagbladenes funktionæroverenskomst mellem Danske Mediers Arbejdsgiverforening og HK/Privat. End ikke med forligsmand Tine Vuusts hjælp lykkedes det at nå til enighed. Ifølge Tøgern afsluttede forligsmanden med bemærkningen: ”Det ligner jo et lille sammenbrud”. I eftermiddag skal HK/Privat og Grakom mødes i forligsinstitutionen.

Læs statusopdatering

Der var deadline kl. 10.00 i dag for at orientere Forligsinstitutionen om status for forhandlingerne på de områder, hvor parterne ikke er nået til enighed. Forligsmanden har møde med DA og LO i dag kl. 14.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.