12. februar

Industriens overenskomst 2017-2020

Efter et døgns uafbrudte forhandlinger kunne CO-Industri og Dansk Industri søndag d. 12. februar præsentere en ny overenskomstaftale for de næste tre år. Aftalen kommer til at gælde omtrent 230.000 ansatte inden for industrien, og vil desuden sætte kursen for de hundredevis af øvrige overenskomster, der i de kommende uger skal forhandles på plads i den private sektor. Ifølge administrerende direktør i DI, Karsten Dybvad, er det efter hårde forhandlinger lykkedes at lande en aftale, som er god for begge parter. Han fremhæver, at aftalen giver bedre muligheder for, at virksomheder og medarbejdere kan aftale arbejdstiden lokalt, og at den giver medarbejderne bedre mulighed for at opkvalificere sig fra eksempelvis ufaglært til faglært. Endelig fremhæves den udvidede seniorordning, som betyder at medarbejdere fra fem år før deres folkepensionsalder kan ombytte deres fritvalgslønkonto og pensionsbidrag til seniorfridage, hvilket ifølge Dybvad giver bedre muligheder for at forene arbejdslivet og seniorlivet.

CO-Industris pressemeddelelse bærer overskriften ”Historisk uddannelsesløft i industrien”, og der lægges således stor vægt på, at overenskomsten forbedrer muligheden for efter- og videreuddannelse. Ifølge formand for CO-Industri, Claus Jensen, kræver den teknologiske udvikling på industriarbejdspladserne, at medarbejderne får et tilsvarende kompetenceløft. Der er i de kommende tre år afsat 200 millioner kroner til uddannelsesløftet, hvilket er et beløb uden fortilfælde i forbindelse med en overenskomst på det danske arbejdsmarked.  Ifølge CO-Industri skal indsatsen hæve tusindvis af ufaglærte til faglært niveau, videreuddanne faglærte og funktionærer samt løfte folk med læse- og skrivevanskelligheder. Overenskomsten sikrer ifølge formanden trygheden og fremtiden for de beskæftigede i industrien.

Ydermere byder overenskomsten på en række forbedringer på de områder, som medlemmerne af CO-Industris ni medlemsforbund pegede på forud for forhandlingerne. Dette gælder bl.a. den tidligere nævnte seniorordning og forbedringer for børnefamilier, hvilket bl.a. omfatter fuld løn under forældreorlov, indførelse af to børneomsorgsdage samt udvidet mulighed for at holde fri ved barns sygdom og indlæggelse. Endelig nævner CO-Industri, at overenskomsten generelt betyder ’ekstra penge til alle grupper’, men at lønnen, ud over den fastsatte mindsteløn, ikke er en central del af overenskomstforhandlingerne i industrien, fordi den fastsættes årligt ved de lokale lønforhandlinger. I afsnittet neden for præsenteres hovedelementerne i den netop indgåede overenskomst.

Hovedelementerne i industriens overenskomst gældende fra 1. marts 2017 til 1. marts 2020

  • Støtte til aftalt uddannelse: Det afprøves en model, hvor aftalt uddannelse kan støttes af Industriens Kompetenceudviklingsfond (IKUF) på en række uddannelser. Dette betyder bl.a. at ufaglærte kan løftes til faglærte og at faglærte og funktionærer kan løftes til videregående niveau på udvalgte områder samt et uddannelsesløft til industriansatte med læse- og skriveudfordringer. 
  • Mere fleksibilitet for virksomheder med varierende produktionsbehov, som kan varsle op til en times dagligt og fem timers ugentligt ’systematisk overarbejde’, hvis det ikke er muligt at nå til enighed om en lokalaftale vedrørende varierende ugentlig arbejdstid lokalt.
  • Der kan indgås individuelle eller kollektive aftaler om andre eller supplerende lønsystemer, eksempelvis bonusordninger, for medarbejdere på industriens funktionæroverenskomst.
  • Bidraget til fritvalgslønkontoen forhøjes til 2,7 pct. pr. 1. marts 2017, 3,4 pct. i 2018 og endelig til 4,0 pct. i 2019.
  • Seniorordningen betyder, at medarbejdere fra fem år før deres folkepensionsalder kan ombytte deres fritvalgslønkonto og pensionsbidrag til seniorfridage, hvilket kan give i alt 32 dage.
  • En forælder har fortsat ret til barns første sygedag dagen efter vedkommende bliver kaldt hjem på grund af barns sygdom.
  • Forældre til børn op til 14 år får mulighed for købe sig til to børneomsorgsdage via fritvalgsordningen.
  • Reglerne for frihed i forbindelse med børns indlæggelse udvides til også at omfatte åben indlæggelse i hjemmet.
  • Der indføres fuld løn ved forældreorlov for medarbejdere med mindst ni måneders anciennitet.  
  • Hvis en medarbejder bliver ramt af sygdom inden planlagt afspadsering, kan afspadseringen udskydes.
  • Funktionærer sikres pension eller tilsvarende pensionsindbetaling efter det fyldte 65 år.
  • Vikarer fra vikarbureauer får bedre mulighed for at bevare deres anciennitet.
  • Tillidsrepræsentanter får bedre mulighed for hurtig afklaring på, om der er tale om vikar- eller entreprisearbejde gennem adgang til et møde på brugervirksomheden.

Satser

  • Den aftalte mindsteløn, der i dag udgør 113,65 kr. forhøjes pr. 1. marts med to kroner hvert af de tre overenskomstår.
  • Genetillæg forhøjes i gennemsnit med 1,6 pct. hvert år.
  • Lærlinge- og elevsatser forhøjes med gennemsnitligt 1,7 pct. hvert år
  • Specialdelen i overenskomsten forhøjes med 1,6 pct. pr. år.  

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.