13. januar

Arbejdsgiverne, tidligere DS Håndværk & Industri, har lokal fleksibilitet som primært ønske med til overenskomstforhandlingerne. Lige nu afventer Arbejdsgiverne, at industrioverenskomsten mellem DI og CO-industri bliver færdigforhandlet. Når disse forhandlinger er færdige, kan forhandlingerne om industri- og VVS-overenskomsten mellem Arbejdsgiverne og Dansk Metal, Blik & Rør og 3F gå i gang. Udgangspunktet for forhandlingerne er nyt, fordi den økonomiske situation er forbedret. Anne Vibeke Gregersen, juridisk chef og ansvarlig for overenskomstforhandlingerne i Arbejdsgiverne, udtaler at der skal holdes igen med lønstigninger, da det kan gå ud over konkurrenceevnen. Derimod er et klart ønske et mere lokalt og fleksibelt handlerum, eksempelvis angående arbejdstid. Muligheden for selv at tilrettelægge hverdagen vil give større omstillingsparathed hos de små og mellemstore virksomheder ifølge Anne Vibeke Gregersen. Dette er vigtigt, fordi tiderne med lange, faste ordrer ikke længere er hverdag. Yderligere vil emner som seniorordninger og bedre efteruddannelsesmuligheder også blive taget op.

Artikel i Jern og Maskinindustrien, Sektion 1, side 20

3.000 af 3F’erne i Den Grønne Gruppe, som blandt andet tæller gartnere, mejerister og skovarbejdere skal have ny overenskomst. I en undersøgelse giver 3F’erne på området udtryk for, at de vigtigste overenskomsttemaer i prioriteret rækkefølge er: Løn, pension, social dumping, efteruddannelse og rådighedsvagter/ vinterrådighed. Social dumping er en stor udfordring i branchen, og Den Grønne Gruppe vil derfor kæmpe for at få indført kædeansvar, som ifølge gruppeformand Vagn Henriksen kan stoppe løndumping hos arbejdsgivernes underleverandører.

Læs artikel i Fagbladet 3F nr. 1, 2017

I 3F Privat Service, Hotel og Restauration er målet for de forestående overenskomstforhandlinger at sikre jobs, man kan leve af og tryghed i ansættelsen. Formand Tina Møller Madsen fremhæver, at mange ansættelser i branchen er korte og usikre. Hun udtaler, at branchen bliver udhulet af unge studerende, at der bliver færre faglærte og fastansatte, og at fagene risikerer at miste status. Sikring af flere faglærte og tryghed i ansættelsen står derfor højt på ønskelisten for I 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Læs artikel i Fagbladet 3F nr. 1, 2017

Den 13. januar mødtes Fødevareforbundet NNF med DI for at forhandle en ny overenskomst for 11.000 arbejdere indenfor slagteri- og fødevareindustrien. Det fremgår af en artikel på NNF’s temaside. NNF's to topforhandlere, forbundsformand Ole Wehlast og næstformand Jim Jensen, forklarer, at der kommer til at gå en del uger, før forhandlingerne forventeligt munder ud i et endeligt resultat, da de plejer at starte roligt op og først begynder at "slå søm i", når der er opnået gennembrudsforlig på de store områder. De pointerer desuden, at NNF’s forhandlinger så småt er i gang på mejeri- og butiksområdet.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.