14. marts

Ansatte i privatejede kantiner har fået ny overenskomst. Kokke, opvaskere, kantineassistenter, catere og smørrebrødsjomfruer, der arbejder lørdag og søndag i landets kantiner får et højere genetillæg med den nye overenskomst. Forhandlingssekretær og forhandler af kantineoverenskomsten i 3F Privat Service, Hotel og Restauration Birgit Petersen er tilfreds, da genetillæggene for lørdag og søndag ikke er blevet reguleret i seks år. Derudover er et vigtigt element i overenskomsten, at arbejdsgiverne inden for DI kantineområdet fremover kan bruge kantineoverenskomstens samarbejdsfond til vikardækning for tillidsrepræsentanterne. Birgit Petersen understreger yderligere, at det, der i forvejen er forhandlet hjem på transportområdet, også er sikret i den nye kantineoverenskomst. 

Læs artikel

Arbejdsgiverne og Dansk El-Forbund har netop indgået ny overenskomst. Elementerne i aftalen er de samme som på industriens område, hvor hovedpunkterne i aftalen er:

  • Fuld løn under forældreorlov
  • Bedre vilkår for børnefamilier og seniorer
  • Mere fleksibilitet ved planlægning af arbejdstid
  • Nye muligheder for aftalt uddannelse

Arbejdsgivernes formand, Fleming Frederiksen udtaler, at det har været nogle gode forhandlinger og fremhæver særligt mulighederne for øget fleksibilitet ved mulighed for systematisk overarbejde og en mere fleksibel arbejdstidsbestemmelse. Det vil ifølge Fleming Frederiksen gøre en stor forskel for virksomhedernes mulighed for planlægning og samtidig kunne styrke virksomhedernes konkurrenceevne. Forbundsformand i Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen giver udtryk for, at aftalen indeholder forbedringer over en bred palet og er særligt glad for aftalen, fordi den indeholder forbedringer til alle aldersgrupper.

Læs artikel

2000 vaskeriarbejdere har fået ny overenskomst. Overenskomsten rummer blandt andet forbedrede forhold for børnefamilier, et tryggere seniorarbejdsliv, stærkere tillidsvalgte, forbedret realløn, forbedringer for vikar-ansatte og nye pligter til arbejdsgiveren ved opsigelse. Forhandlingssekretær Tina Petersen fra 3F’s Transportgruppe udtaler, at der er lavet en rigtig god aftale med nye ting, hvor der blandt andet er fokus på børnefamilier, seniorer og tillidsrepræsentanter. 

Læs artikel

Tirsdag den 21. marts afholder OK2017-initiativet møde hos 3F København for at diskutere det overenskomstforlig, som tegner sig inden for det private LO-område. I januar besluttede OK2017-initiativet at afholde nyt møde, når hovedlinjerne i overenskomstforligene var på plads. 

Arbejderen, sektion 1, side 3, 14. marts

Overenskomstforhandlingerne på vvs-området genoptages i dag klokken 11.00. TEKNIQ, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal fortsætter forhandlingerne i Forligsinstitutionen efter en heldagsseance i Forligsinstitutionen i går, hvor der ikke blev opnået forlig. TEKNIQs administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, udtaler, at det går fremad med at lande de protokoller, der følger de indgåede overenskomster på industriens område. Forhandlingerne om vvs-branchens akkordsystem forsætter stadig. Der er nu indgået forlig om nye overenskomster på områder, der omfatter 80 procent af de involverede lønmodtagere i Danmark. Blandt de overenskomster, der endnu ikke er indgået, tæller maleroverenskomsten, Horestas overenskomster og altså vvs-overenskomsten.

Læs artikel

HK/Privat og Bilfærgernes Rederiforening er blevet enige om fornyelsen af overenskomsterne for HK’ere på bilfærgerne. Aftalerne omfatter butiksansatte på færgerne, billetteringsfolk, administrative medarbejdere og andre på blandt andet Mols-Linien, Danske Færger og Scandlines. Mange af elementerne fra industriforliget går igen i aftalen, bl.a. en forhøjelse af fritvalgskontoen fra to til fire procent. Faglig sekretær i HK/Privat, Christoffer Marckmann, udtaler, at det er en god kontant forbedring for medlemmerne, der får flere penge mellem hænderne og selv kan bestemme, hvad de skal bruges til. Derudover er lønstigninger, som er givet på transportområdet, også kommet i land.

Læs artikel

Forhandlingerne om nye overenskomster for slagterindustrien og fødevareindustrien er gået i hårdknude. Den 10. marts stod det klart, at Fødevareforbundet NNF og DI ikke kan blive enige om overenskomster på disse områder, hvorfor forhandlingerne nu rykker til forligsmanden. Forhandler og næstformand for Fødevareforbundet NNF, Jim Jensen udtrykker, at det er rigtig ærgerligt og at han havde håbet, at det kunne lade sig gøre uden inddragelse af forligsmanden. DI og Fødevareforbundet NNF er indkaldt til forhandlinger under forligsmandens ledelse onsdag den 15. marts. Den fødevareindustrielle overenskomst dækker omkring 5.500 medarbejdere, mens slagteroverenskomsten omfatter lige over 7.000 slagteriarbejdere.

Blik- og Rørarbejderforbundet og Skorstensfejerlauget er efter langvarige forhandlinger i Forligsinstitutionen blevet enige om en ny overenskomst. I Forligsinstitutionen lykkedes det at opnå resultater, som både giver forbedringer af lønnen og tilgodeser lærlinge, børnefamilier og ældre medarbejdere. Parterne blev derudover også enige om at forbedre reglerne i tilfælde af uberettiget afskedigelse. 

Læs artikel

Af DI’s hjemmeside fremgår det, at Dansk El-forbund og DIO II indgik en treårig aftale om en ny Alarm- og Elektrikeroverenskomst den 14. marts 2017. Overenskomsten omfatter omtrent 700 medarbejdere inden for installationer og reparation af alarmer.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.