15. februar

Formand for HK Service Hovedstaden, Rene Knudsen, skriver i et blogindlæg på Avisen.dk, at han er tilfreds med den nye overenskomst for industriens funktionærer. Han mener, at den sikrer lønmodtagerne en række muligheder og rettigheder alt imens der tages ansvar for samfundsmæssige udfordringer. Her tænker han særligt på den nye seniorordning og de forbedrede uddannelsesmuligheder for blandt andet elever og lærlinge. Uddannelsesmulighederne betragtes af Rene Knudsen som et nødvendigt værn mod digitaliseringens konsekvenser, selvom han ikke ser fare for, at digitaliseringen stiller HK’erne uden arbejde. Digitaliseringen har dog den konsekvens, at man som medarbejder er konstant tilgængelig, hvilket stiller nye krav til afgrænsning af arbejds- og familieliv. Dette formår overenskomsten ifølge Rene Knudsen at kompensere for ved at tilgodese børnefamilier.

Læs artikel

Dansk Handelsblad skriver i dag, at forhandlingerne om en ny butiksoverenskomst mellem HK Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver påbegyndes den 17. februar, og den 18. februar er Dansk Erhvervs bestyrelse indkaldt til forhandlingerne. Dansk Erhverv stiller krav om en stramning af de tillæg, de butiksansatte får for at arbejde på skæve arbejdstider, mens HK Handel kræver det stik modsatte – nemlig højere løn og større tillæg for at arbejde på skæve arbejdstider. Desuden kræver HK Handel forbedrede muligheder for uddannelse, så medlemmerne rustes til den digitale fremtid i detailhandlen.

3F's Industrigruppe, Dansk Metals hovedbestyrelse og sektorbestyrelsen i HK/Privat har med stort flertal godkendt industriforliget. Formand for 3F Horsens, Hans Sørensen, og formand for Dansk Metal Horsens, Bjarne Sørensen, stemte dog nej til forliget, hvilket de begrunder i et interview på Arbejderen.dk. Hans Sørensen forklarer, at forbedrede uddannelsesmuligheder kræver vilje rettere end penge. Ifølge Hans Sørensen er de 200 millioner der er sat af til uddannelse taget fra eksisterende kompetencefonde. Bjarne Sørensen udtaler, at resultatet er for magert. Desuden finder han det kritisabelt, at arbejdsgiverne ensidigt kan varsle systematisk overarbejde for at opfylde virksomhedens behov. Også Ulla Jeppesen, formand for HK IT, Medie & Industri Hovedstaden, problematiserer mulighederne for systematisk overarbejde og er desuden utilfredshed med, at 50 %-reglen fortsat gælder, hvormed HK kun kan tegne overenskomst på virksomheder, hvor over halvdelen af de ansatte på HK's område er organiserede.

Bygsam.dk skriver d. 14. februar, at forbundsformand i Blik- og Rørforbundet, Max Meyer, har manglet diskussionen om kædeansvar og bekæmpelse af social dumping i forhandlingerne på industriens område. Denne diskussion ønsker han at løfte i de videre forhandlinger. Han påpeger, at det er et problem som medlemmer såvel som virksomheder har interesse i at løse. I dag mødes deltagerne i OK2017-initiativet for at drøfte, hvordan bekæmpelsen af social dumping bedst kommer på dagsordenen.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.