15. marts

Forhandlingerne om VVS-overenskomsten mellem Blik- og Rørarbejderforbundet, Dansk Metal og Tekniq er nu sat på pause, men fortsætter i Forligsinstitutionen fredag d. 17. marts kl. 11.00. Forhandlingerne i Forligsinstitutionen mandag og tirsdag endte ikke med et forlig. Næstformand i Blik- og Rørarbejderforbundet Henrik W. Petersen beskriver pausen som udramatisk og forklarer, at der er nogle tekniske spørgsmål, der skal afklares.

Læs artikel

Helt så fredeligt står det ikke til blandt landets VVS’ere i denne uge. Avisen.dk kunne i går rapportere om, at der bliver holdt faglige møder og strejket flere steder. Det er særligt de såkaldte værnebestemmelser, som VVS’erne er bekymrede for, arbejdsgiverne vil skrive ud af den nye overenskomst, hvilket de også har ønsket i de to sidste overenskomstrunder. Værnebestemmelserne har været en del af VVS’ernes overenskomst siden 1924 og de sikrer, at VVS’erne kan forlange et stykke arbejde opmålt og aflønnet i forhold til gældende prislister. Bestemmelserne fungerer således som et værn mod social dumping, fordi mestrene ikke kan undergrave overenskomsten. Blik- og Rørarbejderforbundet opfordrer medlemmerne til fortsat at gå på arbejde, men ifølge avisen.dk, har de ansatte i Brøndum A/S i Århus strejket siden mandag, og hos Becko VVS i Nordsjælland vil de ansatte heller ikke udelukke, at der kommer strejker.

Læs artikel på avisen.dk

Læs artikel på aoh.dk

HK/Privat og Dansk Maskinhandlerforening er nået til enighed om en fornyet overenskomst for de HK-ansatte i de danske landbrugsmaskinforretninger. Overenskomsten byder både på indførsel af en fritvalgskonto, som kan udbetales ved ferie, bruges til at købe børneomsorgsdage eller sættes ind på pensionen. Børnefamilier får mærkbare forbedringer og seniorer får ret til at købe seniorfridage. Der er desuden aftalt systematisk overarbejde og bestemmelserne i overenskomsten lægger sig således tæt op ad industriforliget. Formand i Dansk Maskinhandlerforening Jens Aage Jensen, glæder sig over den nye overenskomsts målrettede fokus på efter- og videreuddannelse og over den bedre fleksibilitet, overenskomsten giver.

Læs artikel

Omkring 4.000 reddere ansat hos Falck og Response har fået fornyet overenskomsterne. Lønnen og satserne følger de øvrige aftaler, der er indgået på transportområdet. Det mest banebrydende i denne overenskomst er ifølge Fagbladet 3F, at døgnvagterne tilpasses den nye sygehusstruktur, så redderne bliver meldt fra vagten efter 13 timers arbejde, hvilket ifølge forhandlingssekretær i 3F’s Transportgruppe, Palle Thirstrup, giver et bedre og mere afbalanceret arbejdsliv.

Læs artikel

Socialpædagogerne har indgået en ny treårig overenskomst for landets privatansatte socialpædagoger med Dansk Erhverv. I pressemeddelelsen fra Socialpædagogerne kan man læse, at især børnefamilier og seniorer får forbedrede vilkår i den nye overenskomst. Der oprettes bl.a. en særlig opsparing på 2 pct., som kommer oven i lønnen, og som kan anvendes frit til løn, pension eller seniorfridage. Aftalen byder også på højere ulempeydelser og mere frihed ved barnets sygdom. Formand for Socialpædagogerne Benny Andersen er meget tilfreds med resultatet, som byder på mærkbare forbedringer, hvilket gør det lettere at tiltrække dygtige medarbejdere. En af knasterne i forhandlingerne er ifølge pressemeddelelsen, at arbejdsgiverne ønskede at forkorte opsigelsesvarslerne. Socialpædagogerne stod dog fast for at værne om medarbejdernes tryghed i ansættelsen, hvilket er særligt vigtigt i denne branche, hvor der hurtigt kan komme en nedgang i de private tilbud.

Tirsdag aften kunne forhandlerne fra Forsikringsforbundet og FA underskrive en ny overenskomst, som giver de forsikringsansatte 5,85 pct. i lønstigning over de kommende tre år og som desuden byder på en række forbedringer inden for de sociale bestemmelser.

Læs artikel

HORESTA meddeler, at forhandlingerne med 3F om fornyelse af hovedoverenskomsten fortsætter i forligsinstitutionens regi. Efter parterne for tredje gang mødtes på Mariott Hotel i København uden at nå til enighed, rykkede forhandlingerne ind i Forligsinstitutionen. Her har parterne foreløbigt også mødtes tre gange uden at lande et forlig. Hovedoverenskomsten omfatter omkring 60.000 medlemmer.

Læs artikel

Når Malerforbundet kl. 14 i dag mødes til forhandlinger af ny overenskomst med Danske Malermestre og Dansk Byggeri i Forligsinstitutionen, kommer det særligt til at handle om kørepenge. På licitationen.dk kan man læse, at kørepenge har været stridens kerne, da malermestrene mener, det er for dyrt at transportere medarbejderne fra sted til sted. Malerforbundet har været åbne for at forhandle disse bestemmelser, men Næstformanden i Malerforbundet, Tonny Olsen, understreger, at hvis de skal ændre i kørepengene, skal malerne kompenseres på andre områder, så medarbejderne ikke bliver dårligere stillet økonomisk. Desuden har Malerforbundet fremvist ønsker om at få flere værn mod social dumping, men ifølge næstformanden afviser mestrene dette hver gang med henvisning til, at det ikke kan blive godtaget i Dansk Arbejdsgiverforening. Malerforbundet oplever således ikke, at arbejdsgiverne er frie til at forhandle på dette punkt.

Læs artikel

Dansk Industri og Serviceforbundet har indgået en treårig aftale om fornyelse af Tilsynsfunktionæroverenskomsten. Normaltimelønnen hæves med 2,50 kr. hver år, og der bliver som noget nyt mulighed for at aftale lokal løn, hvor en del af medarbejdernes normalløn kan udmøntes lokalt efter aftale med tillidsrepræsentanten. Lokallønnen kan i 2018 udgøre 0,50 kr. og i 2019 1 kr. pr. time. Bestemmelsen om systematisk overarbejde bliver også en del af denne overenskomst hvilket betyder, at arbejdsgiverne kan varsle op til 5 timers overarbejde pr. uge, såfremt det ikke er muligt at nå til enighed om varierende ugentlig arbejdstid lokalt, dog højst 1 time dagligt. Seniorordningen udvides, så seniorer nu kan købe sig op til 32 seniorfridage årligt. Bestemmelserne i overenskomsten følger i høj grad industriforliget og på linket nedenfor, kan man se flere detaljer om den nye overenskomst.

Læs artikel

Dansk Jernbaneforbund og Dansk industri nåede tirsdag til enighed om en ny overenskomst.  Basislønnen med 2,5 kr. pr. time i hvert overenskomstår og genetillæggene stiger med 1,6 pct. pr. år. Overenskomsten skaber øget råderum i forhold til arbejdstid, både i form af en udvidet normperiode for placering af arbejdstid fra 2 til 6 måneder og i form af bedre mulighed for at ansætte medarbejdere til deltidsarbejde i weekender. Der indfases desuden en fritvalgskonto, som i marts 2019 kommer til at udgøre 2 pct. og børnefamilier vil opleve en række forbedringer, bl.a. i form af fuld løn under forældreorloven. Se flere detaljer på DI’s hjemmeside.

Læs artikel

Dansk Industri skriver, at der er indgået forlig for 82,5 pct. af de lønmodtagere, som er omfattet af de nuværende overenskomstforhandlinger. For de overenskomstdækkede medarbejdere på DI’s medlemsvirksomheder er forligsprocenten oppe på 84,8 pct. På linket neden for, har DI samlet et overblik over de overenskomster, som de indgik i sidste uge. Her kan man læse om hovedelementerne i de enkelte aftaler og medlemmer af DI har adgang til at hente de enkelte forligsaftaler.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.