20. januar
Ifølge chefforhandler i Finanssektorens Arbejdsgiverorganisation (FA), Mariane Dissing, kan året overenskomstforhandlinger meget vel ende hos Forligsinstitutionen, hvis Finansforbundet har talt forventningerne hos medlemmerne så højt op, så de bliver urealistiske og ikke kan indfries. Det fremgår i en artikel på Finanswatch.dk. Forhandler i Finansforbundet, Kent Pedersen, mener også, at forhandlingerne bliver hårde i denne omgang. Ikke bare lønnen ser ud til at blive et stridspunkt. Finansforbundet ønsker at gardere medlemmerne mod forandringer på arbejdsmarkedet gennem uddannelse. En undersøgelse fra FA peger dog på, at finanssektoren investerer mere i medarbejderudvikling end resten af landets virksomheder. På baggrund af denne undersøgelse er Mariane Dissing ikke sikker på, at FA kan gå med til at opretholde det nuværende niveau for uddannelsesinvestering i den kommende overenskomst. De to forhandlere kan dog blive enige om, at hvis Forligsinstitutionen kan undgås, er det at foretrække. Den første kravudveksling finder sted 25. januar.
Ifølge Fagbladet Jern & Maskinindustrien er større lokal fleksibilitet det primære overenskomstønske hos brancheorganisationen Arbejdsgiverne. Juridisk chef i Arbejdsgiverne Anne Vibeke Gregersen udtaler, at mindre og flere ordrer betyder, at leverandører har svært ved at planlægge langt ud i fremtiden. Virksomhederne ønsker derfor fleksibilitet i forhold til for eksempel arbejdstid og opsigelsesmuligheder, så de kan være omstillingsparate. Sådan en ordning har man i byggeriet, og den ser Arbejdsgiverne gerne overført til industrien, siger Anne Vibeke Gregersen. Endelig opfordrer hun til at bruge overenskomstforhandlingerne til at fremtidssikre den danske produktion gennem for eksempel seniorordninger og bedre efteruddannelsesmuligheder. Hun påpeger desuden, at lønmodtagernes omtanke ved de forrige forhandlinger har været med til at forbedre danske virksomheders konkurrenceevne, hvilket ikke må sættes over styr gennem uforsvarlige lønstigninger.
Weekendavisen skriver, at fagforbundenes krav om sikring mod løndumping på transportområdet kan være det krav, der risikerer at få ’læsset til at vælte’, så parterne ender i en storkonflikt. I 2015 afgjorde højesteret at vognmænd kan få transportlicens selv hvis de ikke følger den førende overenskomst. Det betyder, at man som vognmand kan følge en anden og mindre betydende overenskomst. 3F’s transportgruppe opfatter dommen som en underminering af deres overenskomst og kræver derfor et værn mod løndumping fra arbejdsgiverside. Ifølge Weekendavisen får 3F dog næppe dette krav indfriet uden hjælp fra lovgiverne.
Læs artiklen i Weekendavisen d. 20. januar 2017, sektion 1, side 4.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.