20. marts

Fredag lykkedes det Grakom Arbejdsgivere, DMA og HK/Privat at nå til enighed om både en fornyelse af den grafiske overenskomst og en fornyelse af digitalprint- og serigrafoverenskomsten. Begge overenskomster svarer i al væsentlighed til fornyelsen af Industriens Overenskomst. Fritvalgskontoen forhøjes med 2 procentpoint over de tre år, mindstelønnen forhøjes med 2 kroner pr. år, genetillægget forhøjet med 1,6 pct. pr. år. Desuden er der en række forbedringer for børnefamilier.

Læs artikel

På to andre HK-områder er forhandlingerne brød forhandlingerne dog endegyldigt sammen fredag. Det gælder forhandlingerne mellem HK/Privat og Danske Mediers Arbejdsgiverforening om en ny overenskomst for de HK-ansatte ansatte på dag- og ugebladene samt forhandlingerne mellem HK/Privat og Horesta om en ny overenskomst for de ansatte på hoteller og konferencecentre. Forbundsformanden i HK/ Privat Simon Tøgern udtaler, at de blev mødt med stejle og urealistiske krav, som de ikke har kunnet acceptere. Konsekvensen er nu, at de ansatte på de to områder må afvente Forligsmandens mæglingsskitse. Af HK’s pressemeddelelse fremgår det, at HK/Privat er meget tilfreds med de 19 overenskomster, som forbundet har landet, men at der er stor ærgrelse over, at det ikke lykkedes på de to sidste områder. Forbundsformanden skriver i øvrigt på sin facebookprofil: ”Uden en forhandlingsvillig modpart kan man ikke nå et forhandlingsresultat”.

Læs artikel

FOA og Dansk Erhverv er nået til enighed om en treårig overenskomst for privatansatte i ældreplejen, den såkaldte ’Fritvalgsoverenskomst’. Overenskomsten byder på stigninger i løn og tillæg, som Ifølge forbundsformand i FOA, Dennis Kristensen, er større end i de to forgående overenskomster. Den nye overenskomst følger ellers i høj grad transportforliget med forbedringer vedrørende børns sygdom, seniorordningen, fritvalgsordningen, barselsordningen og bestemmelserne for tillidsrepræsentanter. Den nye overenskomst afviger dog fra transportforligets nye bestemmelse om lønforhandling. Transportforliget fungerer som gennembrudsforliget på normallønsområdet, hvor lønnen bestemmes ved centrale forhandlinger. Med det nye transportforlig åbnede man dog så småt op for, at der kan indgås aftaler om løn lokalt. Dette lønsystem beskrives af Dennis Kristensen som ’klodset’, bl.a. fordi det kunne få den konsekvens, at tillidsrepræsentanten, efter lønnen var fastsat lokalt, kunne fjerne 50 øre fra den enkelte medarbejders lønstigning og forhandle den flyttet til en anden medarbejder. Denne bestemmelse kæmpede FOA for at undgå, og det lykkedes.

Læs artikel

I en pressemeddelelse fra Blik- og Rørarbejderforbundet fremgår det, at forhandlingerne om en ny VVS-overenskomst endegyldigt er brudt sammen, og VVS’erne bliver derfor omfattet af Forligsmandens mæglingsskitse – ligesom det skete i 2012 og 2014.  De ekstraordinære forhandlinger i Forligsinstitutionen i søndags førte altså ikke til noget resultat, hvilket Forbundsformand Max Meyer er ærgerlig over. Han mener, at Blik- og Rørarbejderforbundet strakte sig langt for at blive enige om en aftale, men at ingen af løsningsforslagene var gode nok for Tekniq, og at det er årsagen til sammenbruddet. Repræsentanter fra DA og LO er i dag indkaldt til forhandlinger om den mæglingsskitse, som medlemmerne senere skal stemme om. Dansk Metal og Blik- og Rørarbejderforbundet pålægger medlemmerne at fortsætte arbejdet på normal vis, efter der i sidste uge opstod overenskomststridige arbejdsnedlæggelser flere steder.

Læs artikel

I pressemeddelelsen fra Tekniq om sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne for VVS’erne, beklager den administrerende direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen ligeledes, at det ikke lykkedes parterne at finde en løsning. ”Der er ingen vindere her” udtaler han og forklarer, at Tekniq har gjort sig umage og været fleksible på alle punkter for at nå til enighed. Tekniqs ønskede at normalisere vvs-overenskomstens akkordsystem, så arbejdsgiverne kunne få samme adgang til at indgå lokalaftaler, som man har på andre områder, eksempelvis el-området. Niels Jørgen Hansen mener, at der er en manglende fleksibilitet i branchen, hvilket gør det svært for de danske virksomheder at være konkurrencedygtige og bevare arbejdspladser.

Niels Jørgen Hansen understreger, at Tekniq ikke har forsøgt at afskaffe prislistesystemet, men blot at skabe bedre mulighed for det lokale samarbejde og for at være mere innovative. Tekniq har haft forståelse for den skepsis, lønmodtagerne har haft over for en ændring af akkordsystemet, og derfor foreslog Tekniq også tryghedsskabende rammer for de lokale aftaler. Eksempelvis en bund for indtjeningen og nye regler som kunne muliggøre lokale aftaler om en anden form for akkord. Tekniq skriver desuden, at den gennemsnitlige timeløn på vvs-området er 200 kroner, mens den gennemsnitlige løn ved akkordopmåling er på omkring 300 kroner.

Læs artikel

Ritzau skriver i dag, at størstedelen af de 4.000 reddere i Falck og Responce er stærkt utilfredse med den nye overenskomst, som 3F har forhandlet på deres vegne. Da overenskomsten blev indgået, beskrev 3F den som ’banebrydende’ bl.a. fordi den ville sikre et bedre og mere afbalanceret arbejdsliv. Men redderne er ikke lige så positive over for den nye overenskomst, som beskrives som ’banebrydende dårlig’, fordi de ifølge reddernes talsmand, Jørgen Knudsen, forringer løn og arbejdsvilkår. Ifølge talsmanden kom redderne med mange og grundigt overvejede forslag, men de er ikke kommet med i den nye overenskomst. For at udtrykke deres utilfredshed vil redderne mandag middag demonstrere foran 3F’s hovedkontor i København.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.