21. februar

Maskinsnedkere, ansatte i emballageindustrien og orgelbyggere har fået nye overenskomster, hvor der blandt andet indgår elementer om løn, uddannelse og seniorordninger. Den største af overenskomsterne omfatter 8000 arbejdere i træ- og møbelindustrien som er dækket af 3F’s overenskomst med DI. Et element i denne aftale er, at ufaglærte får lettere ved at få et svendebrev som maskinsnedker og produktionsassistent. Fælles for overenskomsterne for emballageområdet, for piano- og orgelbyggere og for træ- og møbelindustrien er blandt andet ret til seniordage, børneomsorgsdage, bedre vilkår for vikarer, samt mulighed for systematisk overarbejde. 

Læs artikel

Den første overenskomst på transportområdet blev indgået i dag. Overenskomsten omfatter omkring 1.000 fiskere og blev forhandlet på plads af 3F’s Transportgruppe og Danmarks Fiskeriforenings Producent Organisation og Danmarks Pelagiske Producentorganisation. Ud over stigning i løn og pensionsbidrag, byder overenskomsten som noget nyt på mulighed for at blive voksenlærling til samme løn som de andre fiskere på skibet. Ifølge forhandlingssekretær i 3F’s Transportgruppe, Karsten Kristensen, er muligheden for at gå i voksenlære noget, de har kæmpet for i fire-fem år, og han er rigtig stolt af aftalen. Danmarks Fiskeriforening er også tilfreds med overenskomsten og indførelsen af muligheden for voksenlærlinge. Kontorchef Ole Lundberg Larsen udtaler, at han er spændt på hvor mange, der vil benytte sig af ordningen.

Læs artikel

Arbejdsgiverne og HK/Privat nåede i dag til enighed om en ny 3-årig overenskomst for lønmodtagere med HK-arbejde på virksomheder, der er medlem af Arbejdsgiverne. Det gælder eksempelvis medarbejdere, der styrer firmaernes kalendere, ordner regnskaber og står for lønudbetaling til kollegerne i produktionen og på byggepladserne. Overenskomsten sikrer bl.a. medarbejderne fuld løn under aftalt uddannelse og under forældreorlov samt to børneomsorgsdage betalt via fritvalgskontoen, som stiger fra 2 til 4 pct. Ydermere får virksomhederne bedre muligheder for at planlægge systematisk overarbejde, og der bliver bedre muligheder for opkvalificering af medarbejdere.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.