21. marts

Både plejere under fritvalgsordningen og de øvrige privatansatte har udsigt til ny overenskomst. Overenskomstforhandlingerne for de privatansatte i ældreplejen, som ikke arbejder under fritvalgsoverenskomsten under Dansk Erhverv, er også kommet i hus. Allerede lørdag blev der opnået enighed angående fritvalgsoverenskomsten og mandag d. 20. marts kunne FOA’s forbundsformand, Dennis Kristensen, melde om yderligere et forlig, blot med Dansk Industri på arbejdsgiversiden. Det betyder, at der er enighed om de to toneangivende overenskomster for de privatansatte på ældreområdet. Forliget mellem DI og FOA følger oplægget fra fritvalgsoverenskomsten, nemlig en lønstigning på 2,50 kroner i timen hvert af de følgende overenskomstår. Dækningen af overenskomsten er yderligere blevet udvidet, så den også omfatter bosteder. Dennis Kristensen udtaler, at der også er kommet et nyt fokus på behovet for uddannelse og kompetenceudvikling, som både FOA og arbejdsgiverne lægger vægt på. Derudover udtrykker han glæde for, at der blev opnået enighed på denne overenskomst også. Det betyder nemlig, at alle FOAs overenskomstfornyelser højst sandsynligt bliver indgået ved forlig.

Læs artikel (Fagbladet FOA)

HK/Privat og Dansk Journalistforbund er blevet enige med Kooperationen om nye overenskomstaftaler for grafisk, fotografisk og journalistisk freelancearbejde udført for blandt andet organisationsblade. Aftalerne, som kaldes Medieaftalerne, afløser de tidligere O-aftaler, som hver for sig dækkede freelancere på de føromtalte områder. Medieaftalerne indeholder blandt andet minimumspriser og en beskrivelse af freelanceres ophavsret. Formand for HK/Privat, Simon Tøgern, udtaler, at det er et vigtigt skridt i bestræbelserne på at sikre mere ordnede forhold for freelancere og atypisk ansatte. Aftalerne fastlægger ydermere time- og styksatser, genetillægssatser, betalingsbetingelser og rettighedsbestemmelser. Ambitionen med aftalen er, at det ikke kun er organisationsblade, der vil bruge aftalen, men at medlemmer, som arbejder freelance, fremover vil tage bestemmelserne med, når de indleder nye samarbejder på det private arbejdsmarked, siger Simon Tøgern.

Læs artikel

22 overenskomster er nu på plads for elektrikerne i Danmark. Dansk El-forbund udtrykker glæder for, at alle elektrikernes overenskomster nu er faldet på plads. Næste skridt er afstemningen om overenskomsterne blandt medlemmerne i Dansk El-Forbund, og her anbefaler forbundets hovedbestyrelse medlemmerne at stemme ja til alle de nye overenskomster. Forbundsformand i Dansk El-Forbund, Jørgen Juul Rasmussen, understreger, at der er vigtige resultater på tværs af de 22 nye overenskomster og peger blandt andet på aftalerne omkring uddannelse, seniordage, børneomsorgsdage og udvidelsen af fritvalgsordningen. I alt har Dansk El-Forbund cirka 70 overenskomster på det private og offentlige arbejdsmarked, heraf er de to største Elektrikeroverenskomsten og Industriens Overenskomst.

Læs artikel

Flere bygningsarbejdere er utilfredse med de overenskomstresultater, som er forhandlet på plads, og som der snart skal stemmes om. Særligt muligheden for 42-timers arbejdsuge vækker stor utilfredshed blandt tagdækkere og stilladsarbejdere. Derfor anbefaler blandt andet 3F Horsens og Omegn, bestyrelsen i byggegruppen i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening København, bestyrelsen i 3F Aalborgs byggegruppe samt byggegruppen i 3F Aarhus TLB, at der skal stemmes nej til overenskomstforliget. Samtidig vil man forsøge at overtale folk i industrien til sætte et solidarisk kryds og dermed også stemme nej. På industriens område ser det dog ud til, at der er langt mellem nej-anbefalingerne, mens det forholder sig anderledes i byggeriet.  

Arbejderen side 1, 21. marts

I går havde redderne hos 3F indkaldt til demonstration foran forbundshuset i København, hvor formålet var at protestere mod det netop indgåede overenskomstforlig. Størstedelen af de omkring 4000 3F-medlemmer fra Falck og Responce er ’stærkt utilfredse’ med den overenskomst som 3F fornyligt har indgået på transportområdet. Redderne føler sig snydt ifølge Jørgen Knudsen, tillidsrepræsentant for ambulancereddere med hjemsted i Holbæk og talsmand for hele landets kritikere af 3F’s nye overenskomst på området. Dette fordi, de enkelte stationer har indsendt forslag til ny overenskomst, men ikke alene kan genkende elementerne i overenskomstresultatet. Redderne stemmer om overenskomstforslaget i et såkaldt bunkebryllup sammen med det øvrige transportområde, hvorfor redderne ikke kan forkaste overenskomsten, selv hvis de stemmer nej. Jan Villadsen, formand for Transportgruppen i 3F forsvarer overenskomstresultatet og udtaler, at der endnu ikke er afholdt informationsmøde om overenskomstresultatet, og at han havde håbet, at demonstrationen havde ventet til efter informationsmødet.

Arbejderen, sektion 1, side 4, 21. marts
Sjællandske Slagelse, Sektion 2, side 2, 21. marts

Fredag den 17. marts, kl. 18.00 udløb forligsmandens frist for at indsende aftaler mellem arbejdsgiverforeninger og forbund. Ifølge den sidste opgørelse fra DA, lykkedes det, at få den samlede forligsprocent op på 91,5 procent. DI nåede at indgå forlig for 95% af de overenskomstdækkede medarbejdere i medlemsvirksomhederne, inden fristen udløb. For DI lykkedes det ikke at opnå forlig på slagteri- og fødevareområdet eller på de områder, der involverer Blik- og Rørarbejderforbundet. Næste skridt er, at Forligsmanden skal fremsætte et samlet mæglingsforslag, som skal godkendes af både arbejdsgivere og lønmodtagere. DA og LO mødtes mandag den 20. marts i Forligsinstitutionen, hvor forhandlingerne om mæglingsforslaget begyndte.

Læs artikel

Forhandlingerne om en ny Håndværksbageroverenskomst var egentlig brudt sammen, men fredag eftermiddag lykkedes det alligevel NNF og Dansk Erhverv at blive enige. Den 12. marts lød meldingen ellers, at det ikke var muligt at opnå forlig på området og forventningen var, at overenskomsten for de privatansatte bagere ville blive omfattet af en kommende mæglingsskitse. Fredag den 17. marts kunne forhandlerne for de to organisationer dog alligevel underskrive protokollaterne, der indgår i den nye overenskomst. I NNF udtrykkes der tilfredshed med aftalen, og forhandlingssekretær i NNF, Flemming Mogensen udtaler, at aftalen i det store hele indebærer de samme forbedringer, som overenskomsterne for det øvrige arbejdsmarked. Derudover er NNF og Dansk Erhverv enige om, at der i overenskomstperioden skal ses på lærlingebestemmelserne, så de kan opdateres i forhold til erhvervsuddannelsesreformen, samt at der skal gøres en fælles indsats for, at gøre det mere attraktivt for unge at søge ind i branchen. Forhandler hos Dansk Erhverv, Marianne Bækgaard Nielsen, fremhæver den fritvalgsordning og herunder seniorordning, som parterne er enige om at gøre et forsøg på at udvikle, så den er til gavn for hele branchen. Læs mere om aftalen på NNF’s hjemmeside.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.