22. februar

Kristelig Arbejdsgiverforening har indgået en historisk overenskomst med Det Faglige Hus. I efteråret 2016 kom det frem, at Krifa ikke ville indgå en såkaldt ”discount-overenskomst” med Kristelig Arbejdsiverforening, og de opsagde således samarbejdet efter 117 år. Nu har KA fundet en anden forhandlingspart, som kan afløse Krifa: Det Faglige Hus. Hvis den nye overenskomst godkendes af medlemmerne, står den til at træde i kraft d. 17. september 2017, når den gamle overenskomst mellem KA og Krifa udløber.

Siden Krifa opsagde overenskomsten stod KA i en meget speciel situation. De havde ikke udsigt til nogen ny overenskomst, og uden denne ville de stå svagt, fordi de ikke ville kunne føre sager i det arbejdsretlige system. Det forklarer KA-direktør Karsten Høgild, som er begejstret for det nye samarbejde med Det Faglige Hus, som han håber ”kan strække sig i lige så mange år, som samarbejdet med Krifa gjorde det.”

Landsformanden i Det Faglige Hus, Johnny Nim, er også begejstret for aftalen og ikke mindst for de mange nye medlemmer, som de kan se frem til. Håbet er, at mange af de medarbejdere, der er ansat i virksomheder organiseret i KA, nu vil melde sig ind i Det Faglige Hus. De har allerede fået 700 nye medlemmer, men ifølge Nim kan de se frem til 15.000 nye medlemmer, fordi han forventer, at medlemmer, der er omfattet af en overenskomst, melder sig ind i den overenskomstbærende organisation.

Johnny Nim mener desuden, at forbedringerne i aftalen vil betyde, at en ny Vejlegårds-sag kan undgås. I denne sag, var der ifølge Nim problemer med lønnen, men den nye aftale med KA byder på stigninger i både løn og pension, og på den måde kan parterne bedre matche LO-aftalerne. Karsten Høgild fra KA er dog ikke lige så sikker på, at de med den nye aftale kan undgå at 3F blander sig i forholdene på det alternativt organiserede arbejdsmarked, for som Høgild udtaler, er det ikke kun lønniveauet, der er afgørende for 3F. 

Læs artiklen fra altinget.dk her. I pressemeddelelserne fra Det Faglige Hus og Kristelig Arbejdsgiverforening kan du læse mere om den nye overenskomst.

Det lykkedes ikke HK Handel og Dansk Erhverv at nå til enighed om en ny butiksoverenskomst i weekenden, hvor de efter halvandet døgns forhandlinger forlod forhandlingsbordet uden aftale om nyt møde. I dag blev HK Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver ifølge Arbejderen.dk dog enige om at genoptage overenskomstforhandlingerne den 23. februar klokken 14. Parterne er enige om at gøre endnu et forsøg, inden forligsmanden eventuelt drages ind. Forhandlingerne blev i weekenden afbrudt, fordi parterne ikke kunne blive enige om den økonomiske ramme for en aftale. HK Handels sektorformand Per Tønnesen udtaler, at han stadig ser store udfordringer i de fortsatte forhandlinger. Et af stridspunkterne omhandler aflønning og kompensation for arbejde på skæve arbejdstider. Det kan ses i sammenhæng med HK Handels krav om at hæve løn og tillæg for medlemmerne, hvilket kommer af, at medlemmer omfattet af butiksoverenskomsten i fremtiden kan blive pålagt natarbejde. 

Det fremgår af Blik- & Rørarbejderforbundets hjemmeside, at Skorstensfejernes Landsudvalg og Skorstensfejerlauget mødes til overenskomstforhandlinger i slutningen af februar. Et af ønskerne til forhandlingerne hos Blik- & Rørarbejderforbundet er at sikre de erfarne medlemmer i en fyringssituation. Forbundssekretær i Blik- & Rørarbejderforbundet Kim Fusager Balle udtrykker et ønske om at sikre medlemmerne med høj anciennitet. I Hovedaftalen mellem LO og Dansk Arbejdsgiverforening står skrevet, at lønmodtagere sammen med deres fagforbund kan tage en sag om uretmæssig fyring i Afskedigelsesnævnet. Dette er dog ikke aftalt i overenskomsten mellem Skorstensfejerlauget og Blik- & Rørarbejderforbundet, hvor en skorstensfejer der bliver uretmæssigt fyret, derfor ikke kan få lønkompensation svarende til en uge for hvert år, man har været ansat. 

Læs artikel

Forhandlingssekretær i Industrigruppen i 3F Hans Daugaard udtaler til Wood Supply, at man på det nyligt indgåede overenskomstforlig på træ- og møbelområdet kan se, at der er mere gang i hjulene end for 3 år siden, da forrige overenskomst blev indgået. Han udtrykker samtidig tilfredshed på medlemmernes vegne og fremhæver særligt protokollatet om uddannelse, der gør, at ufaglærte kan få tilskud og løn til efteruddannelse. Derudover fremhæver Hans Daugaard også den nye seniorordning. Han mener, at den sikrer, at ældre medarbejdere, som ikke kan arbejde på fuldtid, alligevel kan fastholde deres job og opretholde deres indkomst. Et arbejdsgiverønske som 3F har indrømmet, er ønsket om fleksibel brug af arbejdstid for arbejdsgiverne. 

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.