24. april

Fredag og i løbet af weekenden har der været arbejdsnedlæggelser på flere danske slagterier, efter den nye overenskomst blev vedtaget i torsdags. 98 procent af alle slagterimedarbejdere stemte nej til den nye overenskomst. Det var primært bestemmelsen om systematisk overarbejde, de var utilfredse med. Der blev blandt andet strejket på slagteriet Tican i Thisted. På dr.dk kan man læse, at strejken fik den ønskede effekt, fordi den førte til en lokalaftale som betyder, at de ansatte er sikret mod bestemmelsen om systematisk overarbejde. Fællestillidsmanden Peter Uno Andersen havde aftalen med til et fagligt møde her til morgen, hvor der var enighed om at underskrive aftalen. Tican i Thilst har således skrevet under på, at de ikke har brug for systematisk overarbejde. Ifølge fællestillidsmanden er der stor tilfredshed med aftalen, som har ført til arbejdsro på virksomheden. Medarbejderne har i forvejen en aftale om at arbejde godt 42 timer om ugen, men til gengæld har de seks ugers ekstra afspadsering.

Læs artikel

I lørdagens leder i JydskeVestkysten kritiserer Chefredaktør Peter Orry de ansatte på slagterierne for at strejke og dermed ikke overholde de aftaler, fagforeningen på demokratisk vis har indgået. Han skriver, at det er skadeligt for arbejdspladserne og kunderne og minder om, at det er i strid med hovedaftalen mellem DA og LO, hvor der er klare bestemmelser for, hvornår man må strejke – og det må man ikke når overenskomsterne løber og der er fredspligt. Han anfægter særligt, at formanden for alle Danish Crowns tillidsmænd, Brian Vestergaard, i Jydskevestkysten d. 21. april forsvarer strejkerne med at ”vi var nødt til at gøre et eller andet”. Hermed kommer han ifølge Orry faretruende tæt på at overtræde tillidsmænds forbud mod at støtte overenskomststridige strejker.

Læs artikel

Der har også været faglige møder på flere Falck-stationer i Region Sjælland her til morgen. Det har ført til arbejdsnedlæggelser, så der udelukkende køres akutte ambulancer. Det sker i frustration over, at reddernes overenskomst er vedtaget som del af det samlede mæglingsforlig på trods af, at 87 procent stemte nej. Tillidsrepræsentanterne har forgæves forsøgt at få redderne til at genoptage arbejdet. Mange af de ansatte kan ikke genkende deres ønsker i den nye overenskomst, og det er især reglerne for døgnvagter og rådighedsvagter, der er utilfredshed med.

Læs artikel

Reddernes Landsklub har opfordret til ro på Falck-stationerne rundt om i landet på trods af frustrationerne over den nye overenskomst. I protest over overenskomstresultatet nægter mange reddere at tage ekstravagter og arbejde over, hvilket sætter pres på Falck, fordi det giver dem problemer med at bemande ambulancerne. På beredskabsinfo.dk fremgår det desuden, at der har været kollektive udmeldelser af 3F og Reddernes Landsklub på flere Falck-stationer. I Ballerup er der taget initiativ til en ny forening ’Reddernes Fagforening’, som på nuværende tidspunkt undersøger mulighederne for at blive en fagforening og som ifølge foreningen selv allerede har fået 300 medlemmer.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.