24. februar

Af DI's hjemmeside fremgår det, at den samlede forligsprocent ifølge DA i dag er på 47,2 procent. For de overenskomstdækkede medarbejdere i DI’s medlemsvirksomheder er forligsprocenten på 37,4 procent.

Læs artikel

Fredag eftermiddag lykkedes det HK og Dansk Erhverv Arbejdsgiver at nå til enighed om Butiksoverenskomsten og Funktionæroverenskomsten for Handel, Viden og Service. De nye overenskomster dækker i alt 186.000 medarbejdere. Forhandlingerne er to gange tidligere brudt sammen, fordi parterne ikke kunne blive enige om den økonomiske ramme i aftalen. Især aflønning og kompensation for arbejde på skæve arbejdstider har været et afgørende stridspunkt i forhandlingerne, men nu lykkedes det at få forhandlet et tillæg for natarbejde på plads. Formand for HK Handel, Per Tønnesen, så helst at medarbejderne ikke skulle sætte helbredet på spil ved at arbejde om natten, men han er tilfreds med, at den nye overenskomst i det mindste sikrer en mærkbar økonomisk kompensation for ulemperne. Pr. 1. marts indføres et nattillæg på 8,60 kr. oven i det eksisterende tillæg. I 2018 og 2019 stiger tillægget yderligere, så der er i 2019 skal betales et tillæg på 35,5 kr. i timen mellem kl. 23-06. Per Tønnesen fremhæver desuden, at han er meget tilfreds med, at HK Handel og Dansk Erhverv har aftalt at oprette et fælles sekretariat, som skal analysere og afdække, hvordan digitalisering, automatisering og e-handel forandrer branchen samt hvilke kompetencer medarbejderne skal have for at tilpasse sig forandringerne bedst muligt.

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.

I Magasinet Finans kan man i dag læse, at Finansforbundet og Finanssektorens Arbejdsgiverforening på mandag d. 27. februar tager hul på den sidste planlagte forhandling om en ny overenskomst. I lederen står der, at Finansforbundet ønsker en overenskomst, som skaber ”holdbarhed omkring arbejdslivet i en omskiftelig finanssektor under forandring”. Finansforbundet går altså til forhandlingerne med stabilitet og sikkerhed i ansættelserne som en klar prioritet. Øvrige områder, der prioriteres i forhandlingerne er løn, ordninger for seniorer, uddannelse og trivsel.

Læs artikel

Dansk Metal, 3F og Dansk Maskinhandlerforening indgik fredag en ny treårig overenskomst, som dækker de omkring 3.000 ansatte på Dansk Maskinhandlerforenings 133 medlemsvirksomheder. Ifølge direktøren i Dansk Maskinhandlerforening, Klaus Nissen, er den nye overenskomstaftale den mest gennemgribende nogensinde, fordi den giver langt mere fleksibilitet til, at virksomhederne kan indgå aftaler med de enkelte medarbejdere lokalt. Der er med Nissens ord ”ikke længere en skabelon, vi trækker ned over hovedet på medlemmerne”. Økonomien i forliget er i høj grad den samme som i industriforliget, og Klaus Nissen hæfter sig ved, at aftalen skaber gode og kendte rammer for virksomhederne i de kommende år. I løbet af ugen forhandlede Dansk Maskinhandlerforening også med HK om en nye funktionæroverenskomst, men det lykkedes ikke parterne at nå til enighed, så der skal aftales et nyt møde. 

Læs artikel

Der blev i dag indgået en ny overenskomstaftale mellem Teknisk Landsforbund og Arbejdsgiverne for omkring 2.000 små og mellemstore industri-, maskin-, smede-, el- og vvsvirksomheder. Økonomien i overenskomsten er den samme som på industriens område. Formand for Arbejdsgiverne, Flemming Frederiksen, er glad for den øgede fleksibilitet og mulighed for planlægning, som virksomhederne får gennem systematisk overarbejde og en mere fleksibel arbejdstidsbestemmelse. Han hæfter sig desuden ved overenskomstens fokus på at få flere elever og bedre muligheder uddannelse til de ansatte, hvilket kan styrke konkurrenceevnen. Forhandlingsleder i Teknisk Landsforbund, Johanne Gregersen, er også tilfreds med det kompetenceløft, som overenskomsten byder på, og fremhæver derudover, at medlemmerne bliver sikret en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv i livets forskellige faser.