24. januar
Ifølge Avisen.dk vil københavnske 3F'ere skærpe kollegernes opmærksomhed om overenskomstforhandlingerne ved at sende videoer og information ud til de 4000 medlemmer af Bygge- Jord og Miljøarbejdernes Fagforening pr. sms. Videoerne skal minde medlemmerne om, at de kan give deres besyv med ved urafstemningen i foråret. Formand for Bygge- Jord og Miljøarbejdernes Fagforening Jens Kirkegaard udtaler, at han ønsker at involvere kollegerne ude i skurvognene i debatten. Han fortæller, at et særligt afstemningskorps får mulighed for at gå rundt på arbejdspladsen med en iPad, hvorfra kollegerne kan stemme med det samme. Ved afstemningen under OK 2014 stemte 40 procent af fagforeningens medlemmer. For at sikre afstemningssystemets legitimitet er målet denne gang at nå over 40 procent, siger Jens Kirkegaard.
Social dumping er et stort emne ved årets forhandlinger, og flere fagforeninger har udtrykt ønske om blandt andet kædeansvar. I et debatindlæg på Altinget.dk giver forbundssekretær i 3F Henning Josefsen udtryk for, at kampen mod social dumping bør føres indenfor rammerne af den danske model. Han skriver, at social dumping er et omfattende problem i Danmark, som vi i fællesskab må tage hånd om, men lovgivning er ikke vejen frem. Hvis overenskomsterne almengøres undergraves fagbevægelsens krav om indgåelse af overenskomst med en arbejdsgiver, lønmodtagerens tilskyndelse til at organisere sig svækkes, og fleksibiliteten mindskes. Politiske tiltag mod social dumping bør derfor ske indenfor rammen af den danske model. Som et eksempel på politisk opbakning nævner Henning Josefsen obligatorisk kædeansvar og tilføjer, at 3F oplever, at flere og flere kommuner indfører kædeansvar på udbudte opgaver. Kommunerne har dog svært ved at føre kontrol med, hvorvidt reglerne overholdes grundet manglende ressourcer og sanktionsredskaber.
Ifølge Dansk Handelsblad er der opstået splid mellem HK Handel og de to organisationer Coop og Dansk Supermarked, som inden længe skal sidde på hver sin side af forhandlingsbordet ved OK 2017. HK anklager de to koncerner for at misbruge muligheden for at tage praktikanter med løntilskud, da de efterfølgende kun har sikret job til hver femte. Dansk Supermarked mener, at HK blander tingene sammen, da ikke alle praktikanter skal i job i koncernen efterfølgende. Kommunikationsdirektør i Dansk Supermarked Mads Hvitved Grand udtaler, at HK Handel med sin kritik ser stort på de aftaler, trepartsforhandlingerne mundede ud i, og som blandt andet Dansk Supermarked Group har påtaget sig ansvaret for at føre ud i livet. HK Handel har nu forlangt dokumentation fra Dansk Supermarked på dette og ønsker ikke at kommentere yderligere på udokumenterede påstande.
Forbundsformand i Dansk El-Forbund Jørgen Juul Rasmussen mener, at der er meget at forhandle om til OK 2017, selvom industrien fastsætter de overordnede, økonomiske rammer. Det fremgår i dag af Fagbladet Elektrikeren. Jørgen Juul Rasmussen vil ikke løfte sløret for forbundets taktik og prioriteringer, men nævner dog social dumping som en vigtig problematik at adressere. Han forklarer, at arbejdsgiverne har interesse i at skabe mulighed for individuelle aftaler og derved opnå større fleksibilitet. Selv mener han, at systemet allerede er fleksibelt, og han ser det som afgørende at have et kollektiviseret arbejdsmarked som forsvar for individet, så medlemmerne sikres mod nedslidning. Ifølge Jørgen Juul Rasmussen stiller Dansk El-Forbund desuden krav om forbedrede muligheder for efteruddannelse, hvilket styrkes af det politiske fokus på disruption og teknologisk udvikling.
Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.