27. marts

Forligsinstitutionen fremlagde fredag d. 24. marts en skitse til mæglingsforslag om overenskomstfornyelser på det private arbejdsmarked i perioden frem til 1. marts 2020. Mæglingsskitsen omfatter for det første de overenskomster, hvor parterne er blevet enige om overenskomstfornyelser, hvilket omfatter ca. 92 pct. af de involverede lønmodtagere. Mæglingsskitsen fastsætter for det andet vilkårene for at forny de overenskomster, hvor parterne på det enkelte område ikke har kunnet blive enige.

Mæglingsskitsen er udarbejdet af Forligsinstitutionen i samarbejde med DA og LO. Forligsmanden regner med at fremsætte det endelige mæglingsforslag i dag, når den tekniske gennemgang af skitsen sammen med DA og LO er afsluttet. Mæglingsforslaget sendes herefter til afstemning i de berørte organisationer, og Forligsinstitutionen skal have resultatet af afstemningen i hænde senest d. 20. april 2017 kl. 12.00, hvorefter det vil blive offentliggjort.

I en pressemeddelelse fra LO udtaler formand Lizette Risgaard at hun er meget tilfreds med mæglingsforslaget. Hun fremhæver pæne lønstigninger, bedre uddannelsesmuligheder, bedre forhold for børnefamilier og seniorer som vigtige forbedringer. Desuden forklarer Risgaard, at indsatsen mod social dumping styrkes ved at sikre indsigt i arbejdsgivernes brug af vikarer og underleverandører. Dette er med til at sikre, at arbejdet foregår på overenskomstmæssige vilkår og kan medvirke til at imødegå arbejdsgivernes omgåelse af overenskomsterne. Hun roser desuden forligsmand Ole Hasselgaards indsats, fordi han har sikret en god afslutning på overenskomstprocessen.

I en pressemeddelelse fra DA udtrykkes der også tilfredshed med skitsen til det samlede mæglingsforslag, som indeholder ’ansvarlige lønstigninger, efteruddannelse, større fleksibilitet og familiepolitiske elementer.’ Administrerende direktør i DA Jacob Holbraad udtaler, at det er glædeligt med en afbalanceret løsning, som løber over tre år. Det er vigtigt for virksomhederne, fordi det gør dem i stand til at planlægge og prioritere på grundlag af en kendt ramme. Holbraad forklarer, at den nye overenskomst bærer præg af, at det går bedre for de private virksomheder, men at de er fuldt forsvarlige. Han udtrykker desuden stor tilfredshed ved, at langt det meste af aftalen er forhandlet på plads mellem virksomhederne og lønmodtagerne selv. Det viser ifølge Holbraad styrken ved, at man i Danmark selv forhandler løn- og ansættelsesvilkår.

Læs meddelelse

Det blev ikke til nogen overenskomstaftale mellem 3F og HORESTA for de omkring 60.000 ansatte i hotel- og restaurationsbranchen. De bliver derfor omfattet af den endelige mæglingsskitse, som forligsmanden offentliggør i dag. I pressemeddelelsen fra HORESTA lyder det, at der har været en række omstændigheder, som har gjort, at det ikke har været muligt at opnå en aftale med 3F på trods af, at parterne har en stærk tradition for at kunne opnå et forlig. Jens Zimmer Christensen forklarer i den forbindelse, at det nu bliver en ’smal overenskomstfornyelse’ på de vilkår, som er indeholdt i mæglingsskitsen.

Læs meddelelse

 I Fagbladet 3F udtrykker forhandler og næstformand for 3F Privat Service, Hotel og Restauration, John Frederiksen, ærgrelse over og utilfredshed med resultatet, fordi der var flere gode ting i spil, som ikke blev til noget. Her fremgår det, at det var ét helt afgørende punkt, som skilte parterne. Arbejdsgiverne med HORESTA og DA ønskede at fjerne en bestemmelse i overenskomsten, som betyder, at hoteller, der melder sig ud af eksempelvis HORESTA og ind i en anden arbejdsgiverorganisation, fortsat skal følge overenskomsten mellem 3F og HORESTA og de ændringer, som bliver aftalt. Bestemmelsen sikrer de ansatte mod forringede vilkår, og John Frederiksen udtaler, at de i 3F under ingen omstændigheder vil acceptere overenskomst-shopping, fordi det fungerer som et værn mod løndumping. Ifølge Frederiksen var parterne ellers nået til enighed på alle andre punkter, og det ærgrer ham således, at ’arbejdsgiverne kaster det hele på jorden’. Det er første gang nogensinde, at det ikke er lykkedes at nå til enighed på hotel- og restaurationsområdet, og ifølge Frederiksen har DA været en stor kæp i hjulet i forhandlingerne. Han udtaler, at de oplevede en enorm indblanding fra DA, og at der i den grad er ’rokket ved den danske model’.

Læs artikel

For tredje overenskomstrunde i træk nåede fagforbundene Blik & Rør samt Dansk Metal ikke til enighed om en overenskomstfornyelse med Tekniq. De bliver derfor igen omfattet af Forligsmandens mæglingsskitse. I mæglingsskitsens særlige bilag for VVS-overenskomsten fremgår det, at akkordlønnen stiger med 1,9 procent. Prislisterne er ikke blevet forhøjet i seks år, og derfor er forhøjelsen banebrydende for VVS’erne. På avisen.dk kan man læse, at formanden for Blik & Rørarbejderforbundet, Max Meyer, er meget glad for forligsmandens mæglingsforslag, og han anbefaler medlemmerne at stemme ja. Den omdiskuterede værnebestemmelse, som arbejdsgiverne ønskede at ’modernisere’, forbliver uberørt i den nye overenskomst, til stor glæde for fagforbundene. Max Meyer udtaler til avisen: ”Vi har fået meget af det, vi ønsker”. Forligsmanden lægger dog pres på parterne oven på de forliste forhandlinger. I det særlige bilag for VVS’erne i mæglingsforslaget fremgår det, at parterne pålægges at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal udarbejde forslag til en ordning med mulighed for aftaler om en anden form for akkord i VVS-overenskomsten. De stridende parter skal altså tilbage til forhandlingsbordet, og hvis ikke de bliver enige om en ny form for akkord, bliver aflønningen via prislister ikke sat op i 2018 eller 2019.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.