29. marts

I et blogindlæg på Fødevareforbundets hjemmeside forklarer forhandler og næstformand, Jim Jensen, hvorfor han anbefaler at stemme ja til de indgåede forlig samt det mæglingsforslag, som har udsigt til at blive gældende for de 12.500 ansatte i slagteri- og fødevareindustrien, hvor NNF og DI ikke blev enige om en overenskomstfornyelse. Han er tilfreds med NNF’s indgåede forlig på de to butiksoverenskomster og mejerioverenskomsten. På denne baggrund beskriver han det som et svært valg, fordi afstemningen om mæglingsforslaget er en samlet afstemning, som både angår overenskomsterne, som er forhandlet på plads, samt det mæglingsforslag, som samler de ansatte i slagteri- og fødevareindustrien op. Han er trods dette ikke i tvivl om, at det rigtige valg er at stemme ja til det samlede mæglingsforslag, fordi de selvstændigt forhandlede overenskomster er gode, og fordi det alternativ, som NNF blev stillet i udsigt i forhandlingerne om slagteri- og fødevareindustrioverenskomsten, var langt værre end det, mæglingsforslaget giver. Et nej til mæglingsforslaget ville ifølge Jim Jensen være at gå arbejdsgivernes ærinde. I morgen mødes NNF’s hovedbestyrelse for at beslutte, hvad forbundet vil anbefale medlemmerne at stemme. Uanset hvad hovedbestyrelsen anbefaler, opfordrer Jim Jensen medlemmerne til at stemme.

På arbejderen.dk kan man bl.a. læse, at der er utilfredshed med de forhandlede overenskomster flere steder, bl.a. i 3F’s Transportgruppe og Byggegruppe. I takt med, at de lokale 3F-afdelinger, branchegrupper og –klubber gennemgår overenskomstforligene, vokser nej-anbefalingerne, ifølge arbejderen.dk. Utilfredsheden begrundes primært med manglende kædeansvar og arbejdsgivernes ret til at kræve systematisk overarbejde op til en 42-timers arbejdsuge. Bestyrelsen i 3F Frederiksborg anbefaler medlemmerne at stemme nej, og sådan lyder anbefalingen også fra 3F Horsens og Omegn, afdelingsbestyrelsen i 3F Aarhus Transport, Logistik og Byg, bestyrelsen i byggegruppen 3F Aalborg og BJMF København. Desuden har Stilladsarbejdernes Landsklub oprettet en Facebookside og hjemmesiden www.nejtil42timer.dk, som er en kampagne og underskriftindsamling mod en ’42 timers tvungen arbejdsuge’. Initiativet er også begyndt at sende løbesedler ud på arbejdspladserne gennem tværfaglige netværk.

På ekstrabladet.dk er der livlig diskussion debat om OK17 og særligt den ’42-timers arbejdsuge’. 400 debattører har blandet sig i debatten på Ekstrabladets nationen!, og 23.000 har stemt i Ekstra Bladets afstemning om, hvorvidt lønmodtagerne skal stemme ja til overenskomstforslaget. Lige knap 80 pct. stemte nej.

Læs artikel

Du kan printe dagens resume ved at klikke på print-ikonet øverst til højre på siden.